Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvija Eiropadomē aktualizēs palīdzību cietušajiem Gruzijā

Latvija Eiropas Savienības (ES) Padomes ārkārtas sēdē, kas notiks pirmdien, koncentrēsies uz jautājumiem, kā vēl sniegt palīdzību cietušajiem Gruzijā, piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Normunds Penke.

Uz tikai ceturtdien sasaukto Eiropas lietu komisijas sēdi N.Penke bija aicināts, lai iepazīstinātu deputātus ar Latvijas pozīciju Eiropadomes ārkārtas sēdē 1.septembrī.

Valsts sekretārs norādīja, ka diskusijās plānots galvenokārt pievērsties iespējām sniegt palīdzību civilajiem iedzīvotājiem un nodrošināt vispārēju valsts stabilizāciju, izmantojot finanšu instrumentus, kā arī iesaistoties infrastruktūras atjaunošanā.

N.Penke arī informēja, ka Eiropadomes ārkārtas sēdes darba kārtībā iekļautie jautājumi skars ES un Krievijas turpmākās attiecības, prezidējošās valsts Francijas līdera Nikolā Sarkozī izstrādātā «Sešu punktu plāna» izpildes izvērtējums, kā arī ES klātbūtnes iespējas konflikta reģionā. Viņš arī norādīja, ka tuvākajā laikā iecerēts sadarbībā ar pārējām dalībvalstīm rīkot arī konferences, kas būtu veltītas gan praktiskās palīdzības sniegšanas risinājumiem, gan arī jautājumiem saistībā ar efektīvu rīcību Gruzijas ekonomiskās situācijas stabilizācijā.

Latvija jau bez individuāli īstenotajām humānās palīdzības akcijām, sūtot medicīnas un pirmās nepieciešamības preces uz Gruziju, iecerējusi arī alternatīvus pasākumus, nodrošinot palīdzību ēku atjaunošanā un būvniecībā karadarbības skartajās zonās uz vietas. Viņš piebilda, ka jau vairāki privātie uzņēmumi izrādījuši interesi iesaistīties dzīvojamās zonas atjaunošanas darbos.

Deputāte Sandra Kalniete (Pilsoniskā savienība) rosināja jau ES dalībvalstu pārstāvju tikšanās sākumā izvirzīt mērķi sēdes noslēgumā secinājumos iekļaut konkrētas rīcības formulējumus, ko ES ir gatava darīt, ja Krievija neizpilda «Sešu punktu plānā» noteikto. Viņa arī aicināja palīdzības sniegšanā aktualizēt jautājumu, kā ātrāk gūt finansējumu palīdzības pasākumiem.

ES Padomē kopā sanāk visu ES valstu un valdību vadītāji, kā arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājs, lai kopīgi definētu ES vispārējās politiskās pamatnostādnes. Ārkārtas sēdē 1.septembrī Latviju pārstāvēs Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), kā arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Līdz pirmdienas pēcpusdienai starp Ministru prezidentu, ārlietu ministru un Valsts prezidentu Valdi Zatleru vēl paredzētas konsultācijas, lai saskaņotu Latvijas nostāju par ārkārtas sēdes darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem.

Eiropas lietu komisijas sēde tika sasaukta pēc S.Kalnietes iesnieguma, lai deputāti varētu iepazīties ar Latvijas pozīciju Gruzijas jautājumā pirms ārlietu ministra došanās uz ES Padomes ārkārtas sēdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas