Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvija kā alternatīvās enerģijas «lielvalsts»

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Arturs-pensionars
A
Latvijas ,tiesi latviesu politiskajam partijam ir jauznemas politiska atbildiba par energo neatkarigas strategijas izstradi un istenosanu tuvakajiem 40-50 gadiem.Latvenergo tomer ir varbut vieniga daudz maz latviska kompanija un tai ir jatiek pari savam ambicijam Latvijas neatkaribas un nacionalas izaugsmes varda.Principa merkim ir jabut drastiki tisam un nelokamam,ap 2050-75 gadiem mums sevi 100% apmera ir janodrosina ar pasu iegutu un razotu visu veidu energiju,ta pat jaeksporte.Tas nozime,ka ar Latvenergo finansialiem un protams valsts resursiem,apmeram 80000 arpus pilsetu pateretajiem ir jarazo sava veja energija ar apm.,15-25 kw jaudu,katram jumtam ir jarazo 5-10 kw saules energijas,vismaz 50% lauku razotaju ir jarazo biogaze,visam mazpilsetam ir jarazo siltums un elektriba koogeneracijas rezima,kautkur Pavilostas rajona ap 2015-18 gadiem ir jaiedarbina eksperimentala stacija autodzineju udenraza razosanai ar merki ap 2050.gadu 100% visu vieglo tranasportu parvest uz savu energiju,jau pec 3-5 gadiem ir jaiedarbina valsts programma hibriddzineju ieviesanas stimulesanai.Iespeju ir loti daudz,nedrikst pielaut situaciju kad visu savu nopelnito maksasim austrumu kaiminam par naftu un gazi.Ir jakustas pasiem.
alberts
a
Latvijas ekonomika sagrauta , taas iedziivotaaji piesmieti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vecaa taisniiba : Tikai suni un komunisti maizi pelna ar muti .......... soliijumi 17 gadu garumaa, nekas seit nesaaksies kameer pie varas buus sarkanaa fasisma piekriteeji, pakalskreejeeji. valdibaa ir pilns ar komjunatnes un komunisma atbalstiitaajiem pagaatnee (izskataas arii tagadnee) .
nn
n
nevajag gaidit vai pieprasit kaut kadu atbalstu vai ricibu no CITIEM. jarikojas ir katram PASAM!! tas ir katra pasa interesees !! ...neviens jusu vieta to neizdaris.. iestadiet 1000 koku un jusu energetiska neatkariba bus nodrosinata... zemes latvijaa pietiek!! Optimistam---siltumenergija no malkas maksa 8 Ls/MWh, no dizeldegvielas---virs 100 Ls/MWh, no dabasgazes 18 Ls/MWh (sobriid, pirms tarifu mainas)..
Optimists
O
Principā tagad latvijā ir daudz krāpnieku,kas mēģina iestāstīt par biomassām un zaļo enerģiju.Kaut vai tie,kas pārdod šķeldas katlus utt.Principā vislētākā elektroeneģija pasaulē ir AES,pēc tam gāze.Galu galā ir krietni lētāk uzlikt mājai gāzeskatlu,nekā škeldas vai granulu.Šķeldas un granulu dzedzināšana ir kancerogēna un daudz kaitīga par mazutu,oglēm un kur nu runājot par gāzi.Enerģētikā Latvijā ir par daudz politikas,fobiju un galīgo muļķību. Biomassa,mēsli utt.ir reizes piecas dārgāki par gāzi,dīzeļdegvielu utt.Tas,ka enerģētika latvijā ir viskorumpētākā nozare,tas ir skaidrs katram.Tad,kad elektroenerģijas cenas būs ap 15 santimiem par kWh,tad arī sāks domāt par ekonomiju unviss.Nekāda AES Baltijā nekad netiks uzbūvēta,jo nav reālas naudas .Tāpēc nesaspringstot izmatos dabas gāzi .Pietiek vienreiz mānīt tautu ar Latvijas iespējām ražot zaļo enerģiju,kura ir dārga un nekad neatmaksāsies.
Primo
P
Raksts ir skaists un iedvesmojošs, kaut arī manāma daža puspatiesība, bet diezin vai zem tā slēpjas arī kādi aprēķini.
Vecais
V
Nav teikts, kur raksta autors sameklējis rakstā minētos cerīgos skaitļus par biodegvielas resursiem. Un kāpēc tur nav pieminēta jau sen skandinātā iespēja darbināt mašīnas ar ūdeņradi, kuru var iegūt no ūdens - tad taču mūsu rīcībā būtu veseli okeāni? Redziet, eksperimenti ir viena lieta, bet ikdiena - pavisam kas cits. Tas tiesa, ka koksne mums ir un mežos paliek nesavāktas cirsmu atliekas un kritušie koki (par kuriem gan dabas draugi brēc, ka tie jāatstāj kukaiņu iztikai). Bet tie, kas kurinām krāsnis ar malku, labi zinām, cik strauji aug malkas cenas, un tas liecina, ka šī iespēja drīz būs sasniegusi griestus. Fermu biogāze? Bet govju skaits visu laiku iet mazumā, kūtsmēsli Latvijā visvairāk nepieciešami lauku mēslošanai, jo citādi tur drīz vien neaugs pat zāle. Jā, Zviedrijā arī mani iepazīstināja ar viņu taupības pasākumiem, piemēram, kā pilnībā izmantot sadzīves atkritumus. No tiem iegūto biogāzi un siltumu izmanto elektrības ražošanai un ar to pietiekot visas pilsētas trolejbusu kustības nodrošināšanai. Bet ko tas nozīmē kopējā enerģētikas bilancē, to mēs katrs varētu saprast, uzdodot sev jautājumu: vai, sadedzinot sava dzīvokļa miskastes atkritumus, es spētu apsildīt savu dzīvokli, vai ar to pietiktu, lai es apgaismotu savu dzīvokli? Vai ar manā zemnieku saimniecībā izaudzētajiem salmiem, graudiem, malku es spētu segt kaut vai savas saimniecības vajadzības, tai skaitā degvielu traktoriem un mašīnām? Simt gadu laikā cilvēki ir tā pieraduši pie fosilo degvielas krājumu izlaupīšanas, ka pašreiz dzīvošana bez šīs laupīšanas vairs nav iedomājama. Alternatīva ir - pārvietoties kājām un ziemā nakšņot milzīgā kolektīvā barakā, kuru, beidzoties malkai, apsildīsim ar savu ķermeņu siltumu. Zināms, mēs 'pat tādā gadījumā paliksim lepnie latvieši, un nekādā gadījumā nebūvēsim HESus pie Daugavpils un Krustpils, un nekādā gadījumā neatjaunosim 850 izpostītos dzirnavu aizsprostus uz mazajām upēm.
AD
A
Tur jau ir tā nelaime, ka politiskie lobiji, kas parazitē uz spekulācijām ar fosīlo kurināmo, ir iegrauzušies mūsu tautsaimneicībā (kāda nu tā ir) jau kopš 90.-to gadu sākuma. Viss, kas teikts Ata Lejiņa, rakstā ir acīmredzams un neapstrīdams. Sevišķi muļķīga un nepamatota ir ministriju vāvuļošana par "niecīgiem" bimasas krājumiem, bet jūs visi jau redziet paši, kā tiek "kruķīta" ekonomika mūsu zemē. Vienīgais, ko varbūt varētu piebilst rakstam, ir par līdzdalību jaunajā Ignalīnā. Tā tomēr varētu būt nodrošinājums, kaut vai laika posmam, kamēr tiek apgūti iekšzemes neizsmeļamie enerģijas avoti.
Rifs
R
Bez tam pie mums vairums elektroenerģijas patērētāju dzīvo pēc vecajiem padomju standartiem un to netaupa,jo tad elektroenerģija bija ļoti lēta.Tikai retais ir pārgājis uz ekonomiskajām spuldzītēm.Tikai retais cenšas optimizēt enerģijas patēriņu rūpnīcās.Jā, tas izmaksā dārgi un atmaksājas lēni,jo valsts to neatbalsta.Tas nav izdevīgi Latvenergo.Bet ja enerģija tiktu taupīta valsts mērogā,ja valsts to atbalstītu,jau tad mēs ļoti daudz varētu ietaupīt.90% ēku nemaz nav siltinātas.Tāpat tās milzīgi garās siltumtrases pilsētās,kuras neļauj zemei sasalt virs tām.Un nav jau tā,ka latvijā nevarētu izmantot arī dažādus alternatīvos elekroenerģijas avotus.Varbūt viņi nebūs tik efektīvi kā dienvidos saule,bet ziemeļos vējš,tomēr izmantot tos var.Par biogāzi nemaz nerunājot,to vispār šeit pazīst tikai tad,kad sabojājas vēders.Un tā šeit par to arī spriež.Bet visam pāri stāv varenais Gazprom un Latvenergo,kuriem tas viss pamatīgi iesistu pa ienākumiem.Tie ir bremzes un tādi būs vienmēr.
Aivars K.
A
Beidziet murgot par saules baterijām, mazajiem HES un skaidu dedzināšanu (jāatzīst, ka mežizstrāde Latvijā joprojām norit ļoti izšķērdīgi). Ja mēs gribam saglabāt šodienas patēriņu ilgstoši, vienīgā izeja ir Balvos celt AES. Igauņi jau spriež par savējo, sapratuši, ka ar leišiem nav aršana. Ticu, ka viņiem tas izdosies, piesaistot skandināvu naudu. Varbūt mēs arī varētu pieslieties igauņiem, ja celsim paši, pusi naudas nozags un rezultātā AES vēl piederēs Krievijai.
Haha
H
Dānijas mērķis 2075. gadā fosīlo degvielu neimportēt... Latvija arī mierīgi var tādu mērķi uzstādīt, jo 2075, gadā fosīlā degviela vairs nebūs. Vairums pētnieku uzskata, ka jau 2050 gadā būs beigušies ne vien naftas, bet arī gāzes resursi. Ja līdz tam laikam nebūs Latvijā AES, tad mēs ne vien nekur nebrauksim, bet arī ziemā salsim.
Alekss
A
kamēr pie varas sēdēs "vecais simtnieks" nekā nenotiks, jo visi saprot viss ir jau sen nopirkts un pārdots. Tik neviens par to nerunā atklāti (vārdi, uzvārdi, kompānijas etc.), jo mes neesam Vācija vai Francija, šeit tauta var "draudēt" valdībai tikai ar zontikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas