Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijā pērn atklāj 21 400 viltotu lata naudaszīmju

Latvijā pērn atklātas 21 397 viltotas lata naudas zīmes, no tām 154 banknotes, liecina Latvijas Bankas mājaslapā publicētā informācija.

Atklāto banknošu viltojumu skaits ir samazinājies, bet monētu – pieaudzis. Latvijas Bankas pārstāvji to skaidro ar Valsts policijas veiksmīgi atklātajām viltotas naudas ražotnēm un viltojumiem pirms tie nonākuši apritē.

Tendence, ka gadā Latvijā atklāj dažus simtus viltotu banknošu un vairākus tūkstošus monētu, ir nemainīga.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidroja, ka naudas viltošana nerada draudus Latvijas tautsaimniecībai, pērn visa atklāto viltojumu summa – 35 831 lati – veido procenta tūkstošdaļas (0.004%) no apgrozībā esošajiem latiem.

Zemo viltojumu izplatību nodrošinot vairāki faktori – augstā Latvijas naudas pretviltošanas aizsardzība, nelielā latu apgrozības teritorija, kā arī policijas darbs viltojumu atklāšanā.

Lai viltojumi tiktu savlaicīgi konstatēti un atkārtoti nenonāktu apgrozībā, Latvijas Bankas filiālēs ir augstas tehnoloģijas naudas šķirošanas iekārtas, kas atklāj aptuveni septīto daļu visu viltojumu, kas ir pēdējais posms naudas aprites ciklā, pirms tā atkal tiek laista apgrozībā.

Lata banknošu viltojumiem raksturīga arī zema kvalitāte – arī 2010. gadā konstatētie viltojumi ir viegli atšķirami no īstām banknotēm, jo to izgatavošanā izmantoti krāsu printeri, kopētāji un pretviltošanas pazīmes nav imitētas.

Visas banknotes, kas atkārtoti drukātas pēc 1992. gada, ir papildinātas ar jauniem pretviltošanas elementiem. Visvieglāk "ar aci" pārbaudāmās pazīmes ir ūdenszīme, caurvijošā metalizētā josla un slēptais attēls. Pētījumi liecina, ka tieši šīs pazīmes naudas lietotāji arī visvairāk pārbauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas