Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvija saņems naudu no EK, dots starts juridiskajām procedūrām

Eiropas Komisijas (EK) Ekonomikas un finanšu komiteja piektdien izlēmusi par otrās aizdevuma daļas — 1,2 miljardu eiro — piešķiršanu Latvijai. Lēmums nozīmē, ka aizdevuma otras daļas izsniegšanai un aktualizētajai ekonomikas stabilizācijas programmai ir saņemts visu 27 ES dalībvalstu atbalsts, Dienai teica EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis.

Komitejas lēmums dod juridisku startu virknei procedūru, kas vēl jāveic, lai aizdevuma nauda varētu ieplūst Valsts kasē. Iepriekš politisku atbalstu aizdevuma otrās daļas saņemšanai deva Eiropadome. Juridisks spēks Eiropadomes paustajam atbalstam gan nebija. Tagad līdz ar Komitejas lēmumu EK finanšu un ekonomikas lietu ģenerāldirektorāts sagatavošot EK lēmuma projektu par tālāko finanšu palīdzību un aizdevuma līgums.

Pēc I.Bušmaņa sacītā gaidāms, ka EK par to izlems nākamnedēļ, otrdien vai trešdien. Pēc tam EK atbalstītais aizdevuma līgums, kā arī aktualizēts sadarbības memorands ar kurjerpastu tikšot  sūtīti parakstīšanai uz Latviju. Kad Latvijas atbildīgās amatpersonas abus dokumentus būs parakstījušas, dokumenti nonāks pie EK ekonomikas un finanšu komisārs Hoakims Almunija. Ar to brīdi tikšot iedarbināts mehānisms, kas EK starptautiskajos tirgos ļaus aizņemties naudu. Ar tādu pašu procentu likmi, ar kādu EK naudu būs aizņēmusies, to saņems Latvija.

Visu procedūru veikšana pēc I.Bušmaņa teiktā var aizņemt vismaz divas nedēļas. «Ja nebūs nekādi neparedzēti šķēršļi, Latvija nauda saņems jūlija laikā,» vērtēja I.Bušmanis.

Kopumā EK Latvijai turpmākajos trīs gados apņēmusies izsniegt aizdevumu 3,1 miljarda eiro (2,17 miljardi latu). Pirmo aizdevuma daļu, vienu miljardu eiro, EK Valsts kasē ieskaitīja februāra beigās. Pirmās kredīta daļas atmaksas termiņš ir pieci gadi ar procentu likmi 3,125%.

Aizdevums tika izsniegts ar nosacījumu, ka Latvija stingri ievēros ar Starptautisko Valūtas fondu parakstīto ekonomikas un budžeta pielāgojumu programmu, kā arī ar EK parakstīto saprašanās memorandu. Vienojoties par budžeta grozījumiem Latvijas valdība un Saeima apstiprināja jaunu, aktualizētu  ekonomikas stabilizācijas programmu, kas paredz, ka nākamajos divos gados budžeta deficīts tiks mazināts par pusmiljardu latu ik gadu. Tāpat aktualizētā programma paredz strukturālo reformu īstenošanu un virkni nodokļu izmaiņu.

Aizdevums valdībai nepieciešams, lai segtu budžeta deficītu, nodrošinātu valsts maksātspēju un stabilizētu finanšu sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas