Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijas traumatologi soli priekšā skandināviem

Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) pirmo reizi Baltijas un Skandināvijas valstīs veikusi muguras skriemeļu fiksācijas operāciju ar minimālu iejaukšanos. Latvijā šo operāciju veicis TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs Dr. Kaspars Ruks, informē slimnīca.

Šāda veida operācijas tiek veiktas traumu gadījumā, kā arī daļai pacientu ar mugurkaula jostas daļas deģeneratīvām slimībām.

Līdz šim ik gadu tika veiktas aptuveni 300 operācijas ar atklāto griezumu, t.i., vaļējā operācija, kad tiek veikta muguras muskuļu atgriešana, lai piekļūtu mugurkaulam jostas daļā. Modernās tehnoloģijas šīs operācijas veikšanas procesu padara daudz labvēlīgāku pacientam, jo tiek veikti nelieli iegriezumi vien instrumentu ievadīšanai katras fiksācijas skrūves ievietošanas vietā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tiek krietni samazināts pacienta asiņu zudums.

Ņemot vērā, ka tiek saglabāta normāla muguras muskuļu korsete, būtiski tiek samazināts sāpju intensitāte un ilgums. Ja pēc atvērtās operācijas sāpju un brūces dzīšanas procesa dēļ pacients gultā pavada vismaz četras dienas un slimnīcā atrodas vismaz divas nedēļas pēc operācijas, tad, veicot šo operāciju ar minimāli invazīvo metodi, pacients jau nākamajā dienā var staigāt un tiek izrakstīts no slimnīcas trešā dienā pēc operācijas.

Veicot operāciju, izmantojot minimāli invazīvo metodi, ieguvējs ir ne vien pacients, bet arī valsts. Katra pacienta slimnīcā pavadītā diena valstij izmaksā Ls 26, savukārt pacienta līdzmaksājums ir Ls 12 par vienu dienu, tātad, slimnīcā pavadot divas nedēļas, valsts izmaksas sastāda Ls 364, savukārt trīs dienas – Ls 78 par pacientu.

Muguras skriemeļu fiksācijas operācijas veikšana minimāli invazīvajā metodē ir Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas sasniegums, apsteidzot kolēģus gan Lietuvā un Igaunijā, gan Skandināvijas valstīs. Kaut šobrīd slimnīca pati piemaksā aptuveni Ls 400 par katru operāciju, šis ir liels solis uz priekšu mugurkaula ķirurģijas attīstībā Latvijā.

Nākamā operācija plānota jau rīt - 12.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas