Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijas vēju grib padarīt par dārgāko Eiropā

Valsts ir radījusi mehānismu, kas vēja enerģiju Latvijā padara par dārgāko Eiropā un sēj aizdomas, ka ar labajiem nodomiem par atbalstu zaļajai enerģijai bruģēts ceļš konkrētu uzņēmēju interesēs, izpētījis laikraksts _Diena. _Latvijā iecerēts maksāt 13 - 14 santīmus par kilovatstundu, bet Eiropā maksā 5 - 7 santīmus.

Lielākais spēlētājs ir Tautas partijas (TP) dibinātāja Andra Šķēles meitām un sievai Kristiānai piederošs uzņēmums Rets investīcijas, kas saimnieko Grobiņas vēja parkā un kura ražoto enerģiju Latvenergo vēl visu šo gadu iepirks pēc vecās atbalsta shēmas, tā sauktā dubultā tarifa. Pēc tam Rets investīcijas varēs pretendēt uz jauno atbalsta shēmu. Savukārt viens no potenciālajiem jaunajiem spēlētājiem ir firma Rapsoil, kas, iespējams, saistīta ar A.Šķēlem un ekspremjeram Aigaram Kalvītim (TP) pietuvināto uzņēmēju Jāni Sprinovski, otrdien raksta Diena.

Nopietnāk par vēja parku attīstīšanu valsts aizdomājās pērn pavasarī, raksta avīze. Tika izsludināts konkurss, ko šā gada martā atcēla, izsludinot jaunu pieteikšanos. Galvenās atšķirības - garantēto enerģijas iepirkuma cenu valsts ir fiksējusi un par to nav jācīnās konkursā, solot zemāku cenu. Turklāt jaunā cena - vidēji 13-14 santīmu par kWh - ir gandrīz uz pusi lielāka nekā iepriekš konkursā noteiktie griesti. Līdz pagājušās nedēļas beigām bija pieteikušies ap 40 pretendentu, raksta Diena. Jaunie noteikumi nepasaka, kam tiek dota priekšroka. Īpašu kritēriju nav, pieteikumus EM izskata iesniegšanas kārtībā.

Aizdomas rada EM negaidīti atceltais konkurss, norāda Diena. Viens no tā dalībniekiem - firma TCK - marta beigās vērsās pie jaunā ekonomikas ministra A.Kampara ar lūgumu izskaidrot, kāds ir likumīgais pamats konkursa atcelšanai un vai tai ir tiesības pretendēt uz obligāto iepirkumu pēc jaunajiem, labākajiem nosacījumiem. Iespējams, ka TCK vēja enerģiju piedāvājusi ražot un pārdot valstij par 7-8 eirocentiem (ap 5-6 santīmiem) par kWh, min Diena.

Valsts noteiktais obligātā iepirkuma apjoms ir nedaudz virs 196 miljoniem kilovatstundu. Pieņemot, ka šo vēja enerģijas daudzumu saražot konkursā pieteikušies pretendenti par, piemēram, 8 eirocentiem (6 santīmi), tās iepirkšanai Latvenergo ik gadu iztērētu ap 11,7 miljonus latu. Savukārt, ja konkursā obligātajam iepirkumam piedāvātā vēja enerģijas cena būtu noteiktie griesti - 10 eirocenti (7 santīmi) par kWh - Latvenergo tēriņi gadā būtu 14 miljoni latu. Atsakoties no konkursa un, radot jaunos noteikumus ar krietni augstāko cenu, valsts Latvenergo personā par vēja enerģijas attīstību pauž gatavību maksāt 25-28 miljonus latu gadā.

Politisku intrigu piedod fakts, ka TCK īpašnieki ir tā sauktie Ventspils mēra Aivara Lemberga oponenti - uzņēmēji Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, norādīts Dienā.

Žurnālistes Baibas Rulles rakstu "Dārgais vējš" lasiet otrdienas Dienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTS

"Lobiji ir pārcentušies. Tas, ka valsts rada nosacījumus, kas veicina zaļās enerģijas attīstību, protams, ir labi. Taču, manuprāt, vēja enerģijas cena pēc jaunajiem noteikumiem Latvijas apstākļiem nav saprātīga un ir pārspīlēti augsta. Man liekas, šis tarifs ir ļoti "trekns", var sākties sabiedrības protesti."

Juris Ozoliņš, enerģētikas komisāra Andra Piebalga padomnieks


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas