Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

LB kritizē lēmumu par pensijām

Valdības pēkšņais lēmums no 8% līdz 2% samazināt iemaksas nākotnes pensijās jeb 2.pensiju līmenī izraisījis asu vārdu pārmaiņu ar centrālo banku, kura to trešdien nosauca par "sistēmas graušanu" un izšķiršanos budžetam trūkstošo naudu sameklēt vieglākajā veidā, nevis reformējot valsts pārvaldi.
2.pensiju līmeņa iemaksas samazinātas bez detalizētas analīzes par sekām.

"Tā ir pensiju sistēmas graušana. Uz ilgtermiņa budžeta bāzes tiek finansēts budžeta īstermiņa deficīts (..) un reformu vietā paņemti resursi, kas ir brīvāk pieejami," banku rīkotā diskusijā paziņoja Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes vadītājs Kārlis Bauze.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Ingus Alliks atzina, ka izmaiņas pieņemtas, aprēķinot, cik būs papildu ienākumu valsts budžetā (šogad 106,5 miljoni latu). Vēl nav detalizēta ekonomiskā pamatojuma, aprēķinu, kā tas ietekmē potenciālo pensiju saņēmēju pensijas apmērus. Viņš uzsvēra, ka samazinājums līdz 2% ir īslaicīgs. 2011.gadā iemaksas būs 4% un pēc tam 6%.

Tiesa, nav publiskoti arī aprēķini, kāpēc 2.līmenī jāiegulda tieši 6%, ja pensiju reformas prognozēs kā nepieciešamais līmenis, lai cilvēks pensijai sakrātu 60% no pašreizējās algas, bija prognozēti 10%. No I.Allika teiktā izrietēja, ka 6—7% bijis LM speciālistu savulaik izrēķinātais skaitlis, ko Saeima palielināja.

Banku aplēses rāda, ka lēmums nozīmē 40% samazinājumu 2.līmeņa pensiju plānotajās iemaksās. Tas skaitliski ir 200 miljoni latu, ko apsīkušo kredītu apstākļos varētu ieguldīt Latvijas uzņēmumos caur riska kapitāla fondiem, kas dod naudu jauniem, daudzsološiem uzņēmumiem vai pērk jau eksistējošu uzņēmumu kapitāla daļas, vai privātās — publiskās partnerības projektiem, piemēram, būvējot maksas ceļus un citus infrastruktūras objektus.

Iemaksas 2.pensiju līmenī ir samazinātas arī Lietuvā no 5,5% līdz 3%, un Igaunijā notiek diskusija par samazināšanu no 6% līdz 3%. Nevienā grieziens nav tik radikāls kā Latvijā.

Ekonomikas doktors Edgars Voļskis, kurš pētījis pensiju sistēmas, brīdināja, ka samazinājums līdz 2% var novest pie situācijas, ka 2045.gadā vai agrāk pietrūks naudas tābrīža pensionāru pensijām.

Valdības argumentu, ka lēmums bijis nepieciešams, lai nepietrūktu naudas pašreizējo pensionāru pensiju izmaksai, apšaubīja opozicionārs un ekonomists Aigars Štokenbergs (SCP). Viņaprāt, nauda nepieciešama arvien augošā bezdarbnieku skaita pabalstu izmaksai. "Lai novāktu ābolus, valdība piedāvā nozāģēt ābeli, nodedzināt koksni un augļus apēst," viņš sacīja.

LM atzīst, ka pēc pāris gadiem nāksies lemt par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 62 līdz 65 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas