Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LBAS neatbalsta prēmiju un piemaksu likvidēšanu valsts pārvaldē

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) konceptuāli atbalsta valdības ieceri izbeigt augsti apmaksāto ierēdņu papildus prēmēšanu, taču uzskata, ka ietaupītie līdzekļi novirzāmi zemu apmaksāto profesiju algu palielināšanai. Tā kā valdība par savām iecerēm nav konsultējusies ar sociālajiem partneriem, LBAS pauž bažas, ka iecerētās izmaiņas likumdošanā sāpīgi ietekmēs zemu atalgotos valsts sektorā strādājošos.

Otrdien valdība skatīs grozījumu Ministru kabineta noteikumos par valsts pārvaldes darbinieku atalgojumu, paredzot, ka piemaksas un prēmijas 2008. gadā vairs netiks maksātas, un algu fondā ietaupītie valsts budžeta līdzekļi jānovirza valsts budžeta deficīta segšanai.

Arodbiedrības neapmierina šāda valdības iecere, jo, noņemot prēmijas un piemaksas visiem, vislielākie cietēji būs tie darbinieki, kuru bruto amatalgas nepārsniedz 500 latus mēnesī. LBAS aprēķini liecina, ka šis lēmums kopumā skars 40 000 - 45 000 valsts sektorā strādājošos. "Ar šo algu fonda ietaupījumu vajadzētu kompensēt inflācijas koeficientu vismaz tiem darbiniekiem, kuru amatalga ir zem 500 latiem. Kā liecina statistikas dati un LBAS nozaru aprēķini, tādi valsts sektorā strādājošie darbinieki ir krietni vairāk nekā puse," norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Ja tiks pieņemts šāds drastisks lēmums, tas sāpīgi skars lielu skaitu darbinieku, bet vēl nav zināms, cik tad šis ietaupījums īsti būs liels, uzsver LBAS priekšsēdētājs. "Valdībai jābeidz mānīties, jo realitātē, aizbildinoties ar līdzekļu ekonomiju, tiek pārkāpti ar arodbiedrībām noslēgtie koplīgumi," ir pārliecināts LBAS priekšsēdētājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas