Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Leikēmijas slimnieces sūdzību par zāļu kompensēšanu nodod Satversmes tiesai

Administratīvā rajona tiesa, kas otrdien sāka izskatīt leikēmijas slimnieces Irinas Salovas prasību pret Veselības ministriju (VM) pilnā apmērā kompensēt viņas dzīvībai vitāli nepieciešamā medikamenta iegādi, nolēma lietu atdot izskatīšanai Satversmes tiesā (ST), Dienai pastāstīja I.Salovas advokāts Lauris Liepa.

Tiesneses Sanitas Ozolas palīgs informēja: tiesa nolēma iesniegt pieteikumu ST par tiesību normu atbilstību Satversmei un apturēt administratīvo tiesvedību līdz ST nolēmuma spēkā stāšanās dienai. Pilnais nolēmuma teksts būs pieejams 12.augustā.

Kā uzskata L.Liepa, šobrīd MK noteikumos «Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība» manāma pretruna: tur noteikts, ka zāles kompensējamas visiem pēc vienlīdzības principa, taču 12.nodaļā noteikts ierobežojums — 10 000 Ls gadā vienam pacientam.

«Mēs gan neesam pārāk priecīgi par šādu iznākumu, jo I.Salovas gadījums ir steidzīgs, taču, no otras puses, ST spriedums attieksies arī uz citiem līdzīgiem gadījumiem, kad personām jācīnās ar valsti,» sacīja I.Salovas advokāts.

Šajā lietā piemērots pagaidu noregulējums un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA) līdz šā gada jūlijam bija uzdots 100% apmērā kompensēt I.Salovas dzīvībai svarīgo zāļu Sprycel iegādes izdevumus. Tagad I.Salova ir iesniegusi jaunu iesniegumu VOAVA ar lūgumu kompensēt medikamentu iegādi pilnā apmērā. «Gaidīsim, ko aģentūra atbildēs. Loģiski būtu, ja tā piekristu, jo vienreiz ar tiesas lēmumu divās instancēs bija uzdots zāles kompensēt,» sacīja L.Liepa, solot pretējā gadījumā tiesāties atkal.

I.Salova pērnā gada nogalē tiesā iesniegtajā prasībā apstrīdēja VM lēmumu kompensēt medikamenta iegādi valdības noteikumos paredzētajā maksimālajā apmērā (), kas ir apmēram 28% no prasītās summas. Ar akūtu limfoleikozi I.Salova slimo kopš 2006.gada janvāra, un viņas dzīvības saglabāšana pašreiz ir iespējama, vienīgi lietojot kompensējamo zāļu sarakstā neiekļauto medikamentu Sprycel. Kā norādīja L.Liepa, Igaunijā un Lietuvā šo zāļu iegāde gan tiek kompensēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas