Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lemberga stipendiātu ir vairāk

Tabulas nav tikai divas. Arī tajās atrodamo tā dēvēto Aivara Lemberga stipendiātu loks ir plašāks. Bez dāsni finansētās Pleskavas šosejas, Zvaigznīšu brīža, ZP, LSDSP+LSD, V.Krišt. ailēs, kam izsniegts, atrodami arī tādi nosaukumi kā arājs, ķīmiķis, mācītāji, šoferis.

Turklāt, kā liecina informācija, kas ir Dienas rīcībā, par iespējamajiem maksājumiem pie varas bijušām un esošām partijām un politiķiem liecina ne tikai par Lemberga "melno" kasi sauktā 5% fonda naudas plūsmas uzskaites dokumenti, divus no kuriem publiskoja TV3 raidījums Nekā personīga (NP), bet arī citi A.Lemberga krimināllietā atrodamie materiāli. Starp tiem ir gan vienošanās ar konkrētiem politiķiem, gan A.Lemberga ilgstoši vadītās Biznesa attīstības asociācijas (BAA) protokoli.

Piemēram, kā rāda atsevišķi krimināllietas materiāli, kas ir arī Dienas rīcībā, 2001.gada 23.februāra BAA sapulcē tika nolemts "sniegt finansiālu palīdzību DP 15 000 USD, Zaļajiem 5000 USD" apmērā, savukārt, 2001.gada 11.jūnija sapulcē tika nolemts "sniegt finansiālu palīdzību TB 160 000 USD" apmērā. No krimināllietā atrodamajām A.Lemberga vadītās BAA dalībnieku liecībām izriet, ka ar saīsinājumu TB varētu būt domāta partija Tēvzemei un brīvībai/LNNK. No lietas materiāliem arī izriet, ka šī partija, iespējams, ir atšifrējama arī ar iesauku Zvaigznīšu brīdis (triju zvaigžņu, kas rotā Brīvības pieminekli, uz kura ir uzraksts Tēvzemei un brīvībai dēļ). Zvaigznīšu brīdis, kā rādīja NP publiskotie materiāli 8.Saeimas priekšvēlēšanu gadā (2002.g.) no "melnās kases" saņēma 230 841 USD. Tiesa, no krimināllietas materiāliem izriet — nav izslēdzams, ka ar šādu iesauku, iespējams, varētu būt apzīmēts arī bijušais Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Indulis Emsis, kuram tāda iesauka iedota, jo 2001. — 2002.gads līdz ar atgriešanos politikā (vispirms Rīgas domē, tad 8.Saeimā) bijis viņa zvaigžņu laiks.

Kopumā, lai arī pie varas esošo partiju, kuru nosaukumi, iespējams, ir atšifrējami stipendiātu sarakstos, pārstāvji no šiem dokumentiem norobežojas, Ventspils mēra krimināllietā atrodamie dokumenti ļauj spriest, ka politiskās varas pirkšanai Latvijā ir dziļas un plašas saknes.

TB/LNNK līderis Roberts Zīle intervijā Latvijas radio otrdien neatbildēja, vai tēvzemieši varētu būt Zvaigznīšu brīdis. Viņš uzsvēra, ka tajā laikā nav vadījis partiju. "Šajā gadījumā, es ļoti ceru, ka tas tā nav, bet, ja tas tā būs, skatīsimies, kādā veidā uz to reaģēt. Tas ir tiesas jautājums, cik saprotu, tas ir viens no dokumentiem vai pierakstiem, kas tika publicēts, visi šie jautājumi ir tiesas ziņā," teica TB/LNNK līderis. TB/LNNK valdes loceklis Māris Grīnblats, kurš ilgus gadus bijis partijas priekšsēdētājs un amatu atstājis 2002.gada nogalē, Dienai sacīja, ka viņam "nav ne mazākās jausmas par to, kas slēpjas aiz šī jocīgā nosaukuma". Viņš apgalvoja, ka no A.Lemberga partija neko neesot saņēmusi — visi finansiālās darbības pārskati esot atrodami un par tiem nekādi aizrādījumi neesot saņemti. Arī ZZS līderis Augusts Brigmanis sacīja, ka par šo jautājumu neesot ko runāt, jo "tas nav par mums, mēs neko no Lemberga neesam saņēmuši".

Nekāda informācija par stipendiātu saraksta saistību ar Latvijas ceļu nebija arī tā bijušajam priekšsēdim Andrim Bērziņam, kas norādīja, ka tie cilvēki, kuru vārdi parādījušies medijos, jau esot sen projām no politikas. No stipendiātu sarakstā minētajiem iniciāļiem izskanējuši pieļāvumi, ka aiz apzīmējumiem, iespējams, slēpjas arī bijušie ceļinieki Juris Lorencs, Pēteris Apinis, Vilis Krištopans, kas vēlāk bija ZZS lokomotīve 8.Saeimas vēlēšanās. Vienīgi Jaunā laika priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atzina, ka JL ir saņēmis finansējumu no Ventspils uzņēmējiem, kas parādījies arī partijas ziedotāju sarakstā, taču viņi nav zinājuši, no kādiem avotiem nauda nākusi. Bijušais līderis Einars Repše un viņa padomnieks Dans Titavs arī esot snieguši liecības prokuratūrā. "Te mēs redzam, ka ne viss šajā pasaulē ir par naudu nopērkams, jo tagad mēs esam Lembergam lielākie ienaidnieki," teica S.Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas