Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lidosta: atlaides tautsaimniecībai dod 396 miljonus

Valsts Kontrole neizprot lidostas _Rīga _nozīmi Latvijas ekonomikā, komentējot VK atzinumu par lidostas darbību, otrdien aģentūrai LETA sacīja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Viņš uzsvēra, ka valsts dotē plašu pakalpojumu loku un dotācijas lidostā tiek veiktas drošības pasākumu paaugstināšanai. A.Šlesers arī uzsvēra, ka esošajā situācijā ir jāvērtē visu triju Baltijas valstu lidostu darbība un, ja Lietuvā un Igaunijā lidostas šogad piedzīvo pasažieru skaita kritumu, tad lidosta Rīga nodrošinājusi 10% pieaugumu.

Arī lidosta Rīga noliedz, ka tās saņemtā dotācija radītu zaudējumus valstij. Tieši otrādāk - lidosta uzskata, ka tās pakalpojumu atlaides ļauj tautsaimniecībai gūt 396 miljonu latu ienākumus. Lidostas valde uzskata, ka VK sniegtā interpretācija par tās revīzijas ziņojumā minētajiem faktiem neatspoguļo to patieso būtību un var viest maldīgu izpratni par lidostas darbību. "Komentējot VK pausto viedokli, ka lidosta nav guvusi 11,3 miljonus latu lielus ieņēmumus, lidostas vadība uzskata, ka šos līdzekļus ir ieguvuši Latvijas iedzīvotāji un ģimenes, kuras beidzot var atļauties aizlidot uz Eiropas un pasaules valstīm kopā," atlaižu nepieciešamību pamato lidostas pārstāvis Mārtiņš Langrāts.

Starptautiskā lidosta uzskata, ka ir jāvērtē kopējā gaisa transporta nozares ietekme uz Latvijas tautsaimniecību. Gaisa transporta nozares, kuras kodols ir „Rīga”, netiešā ietekme uz Latvijas iekšzemes kopproduktu (IKP) turpina pieaugt. Lidosta min starptautiskās biznesa konsultāciju un audita firmas Ernst & Young pētījumu, kas liecina, ka 2007. gadā gaisa transporta nozares netiešā ietekme uz Latvijas IKP bija 2,2 procenti - 2,8 procenti, jeb 312 – 396 miljonu latu robežās, savukārt 2006.gadā tā bija 2,1 procenti - 2,9 procenti, jeb 234 – 321 miljonu latu robežās.

Lidostas vadība nepiekrīt arī VK paustajam viedoklim par valsts dotācijām uzņēmumam. "Valdība nav piešķīrusi dotācijas starptautiskajai lidostai „Rīga””, bet ir finansējusi valsts un sabiedrības drošības garantēšanu starptautiskās lidostas „Rīga” teritorijā saskaņā ar valsts budžeta likumu. Šī ir dotācija valsts iekšējās un ārējās drošības uzturēšanai nevis valsts atbalsts starptautiskās lidostas „Rīga” pamatdarbības nodrošināšanai," Dienai pauž M. Langrāts, uzsverot, ka tā ir mērķdotācija ar skaidri noteiktu līdzekļu apjomu, kas izlietoti precīzi definētiem mērķiem. Jāpiebilst, ka valsts dotācija ir sekmējusi arī nosacījumu izpildi, lai Latvija varētu sekmīgi iegūt bezvīzu režīmu ar ASV, norāda lidosta.

Diena jau rakstīja, ka divām aviokompānijām — airBaltic un Ryanair — piešķirto atlaižu dēļ, kuras Konkurences padome sauc par tirgu kropļojošām, bet satiksmes ministrs un lidostas vadība par attīstību veicinošām, Rīgas lidostas kasei gadā garām aizripo 11,3 miljoni latu, secināms no Dienas rīcībā nonākušajiem Valsts kontroles (VK) nule pabeigtās revīzijas materiāliem.

Atzinumā, kas tiks publiskots otrdien un kuru pirmo reizi Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas pilnvaru laikā kāda ministrija pieprasīja padarīt pilnībā slepenu, teikts, ka aviokompānijām piešķirtās atlaides ir līdz 80% no apstiprinātās maksas par lidostas pakalpojumiem. Atlaižu apjoms atkarīgs no pārvadāto pasažieru skaita. 2007.gadā piešķirtas atlaides 11,3 miljonu latu apjomā.

Ņemot vērā, ka atlaides sāka darboties 2004.gada beigās, var aprēķināt, ka pagājušajos gados lidostas kasē nav nonākuši vairāki desmiti miljoni latu. Taču, tā kā VK atzinusi par pamatotu lidostas prasību neatklāt informāciju, kas varētu ietekmēt tās tiesāšanos ar Konkurences padomi un Lietuvas nacionālo aviokompāniju flyLAL par atlaižu pamatotību, no publiskojamā ziņojuma nevar gūt pārskatu par lidostas stāvokli. Par slepenu ir padarīta gan lidostas saimnieciskās darbības analīze, gan investīciju plānu saskaņa ar iespējām, gan ienākumu struktūra.

Ziņojumā izteiktas aizdomas, ka lidosta labos peļņas rādītājus nodrošina ar valsts dotāciju. "Jau 2006.gadā lidosta (..) pozitīvu saimniecisko darbību paredzēja nodrošināt, iekļaujot budžetā valsts dotāciju," teikts atzinumā. "Aviācijas ieņēmumu pieauguma temps atpaliek no sniegto pakalpojumu pieauguma tempa. Lidostas aviācijas ieņēmumi par vienu pārvadāto pasažieri pastāvīgi samazinās."

Pēdējos divos gados lidostai piešķirta vairāk nekā astoņus miljonus latu liela valsts dotācija, lai nodrošinātu drošības pasākumus. Pieci miljoni latu piešķirti arī šogad.

VK uzskata, ka dotācija ir pieprasīta nepamatoti un dažās izdevumu pozīcijās budžeta pieprasījums ir "uzpūsts". Tā, piemēram, 2007. gadā lidosta pieprasījusi pusmiljonu latu putnu draudu novēršanai, bet līdz 2008.gada oktobrim šim mērķim iztērēti 5000 latu jeb 1%. Pārējā nauda tērēta citiem mērķiem — pretiebraukšanas drošības barjerām, robežsargu kabīnēm, kā arī tranzīta pasažieru gaiteņa izbūvei, kas sākumā nav iekļauts jaunā termināļa projektā, bet beigās atzīts par nepieciešamu.

Nepamatoti lielas summas, pēc VK domām, pieprasītas arī autotransportam un medpunktam, bet, piemēram, darbinieku apģērbu tīrīšanai pērn pieprasīts 16 reižu vairāk naudas nekā gadu iepriekš, bet pirmajā pusgadā izlietoti tikai 2,8% piešķirtās naudas.


(papildināta ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Valsts kontroles revīzijas ziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas