Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Lielākā daļa iedzīvotāju nabadzību skaidro ar netaisnību

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju par galveno nabadzības iemeslu uzskata sabiedrībā valdošo netaisnību. Par to liecina ikgadējā iedzīvotāju aptauja 2005.gadā, kas publicēta krājumā "Sociālā atstumtība un sociālā iekļaušana: situācijas izvērtējums Latvijā", ar kuru piektdien iepazīstināti žurnālisti, raksta aģentūra BNS.

Netaisnību kā nabadzību veicinošu iemeslu minējuši 43% respondentu, slinkumu un gribasspēka trūkumu kā nabadzības veicinātāju atzīmējuši 17% aptaujāto, bet neveiksmi - 14%.

Nabadzību par neatņemamu mūsdienu progresa sastāvdaļu savukārt uzskata 19% aptaujāto.

Speciālisti secinājuši, ka nabadzība Latvijā skaidrojama ne tikai ar individuālām iezīmēm sabiedrībā - slinkumu vai cilvēka neveiksmēm, bet arī ar dažādiem ne no cilvēka paša atkarīgiem faktoriem, piemēram, valdošo politiku.

Rakstu krājuma galvenā redaktore Feliciāne Rajevska atzīmēja, ka gan trūcīgie, neizglītotie, gan bagātie un izglītotie respondenti netaisnīgumu minējuši visbiežāk.

Bet zināmas atšķirības vērojamas etniskajā sadalījumā, jo latvieši vairāk nekā krievi vai citas etniskās grupas nabadzību pamato ar individuāliem izskaidrojumiem - slinkumu un gribasspēka trūkumu, bet krievi un citas etniskās grupas vairāk kā iemeslus redz netaisnību Latvijas sabiedrībā.

Par vienu no galvenajiem atstumtības iemesliem pētnieki uzskata valodas barjeru, nespēju iegādāties dzīvokļus un atļauties apmeklēt ārstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas