Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lieljuksis: darbinieku skaita samazināšana policijas darbu nepasliktinās

Lai gan no darba policijā plānots atbrīvot ne mazāk kā 200 cilvēku, tas policijas darbu nepasliktinās, žurnālistiem trešdien sacīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis.

Policijas vadība vērtē iecirkņus un struktūrvienības, lai samazinātu VP birokrātisko aparātu un lielāku skaitu cilvēku virzītu darbam uz ielas, izmeklēšanā un citā operatīvajā darbā. Tas darīts, lai ar mazākiem resursiem tomēr nepieļautu kriminogēnās situācijas pasliktināšanos.

Lai nodrošinātu vienmērīgu policistu daudzumu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, jau no 2009.gada 1.janvāra notiks policistu rotācija starp atsevišķām pārvaldēm, piemēram, Bauskā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Jelgavā, Ventspilī. VP vadība jau pašlaik strādā, lai rotējošajiem policistiem jaunajā darba vietā nodrošinātu iespēju īrēt dzīvesvietu un nodrošinātu citus svarīgākos dzīves apstākļus.

Lieljuksis norādīja, ka vairākās policijas pārvaldēs, piemēram, Cēsīs, Ogrē, Jelgavā, Bauskā un Talsos, jau gadiem ilgi bijis mazāks policistu skaits, nekā nepieciešams, bet citās pārvaldēs policistu skaits ir pietiekams vai pat lielāks. Piemēram, Ogrē ir viens policists uz 586 iedzīvotājiem, savukārt Ludzā - viens policists uz 275 iedzīvotājiem. Tajā pašā laikā sevišķi smagu un citu pārkāpumu skaits Ogrē ir teju divtik lielāks nekā Ludzā.

"Būs jābraukā uz darba nedēļu," Lieljuksis sacīja un piebilda - ja kāds policists negribēs braukt strādāt citā policijas pārvaldē, viņš būs jāatlaiž no darba.

Paralēli tam VP kopumā no darba būs jāatbrīvo aptuveni 200 strādājošo, kā arī jālikvidē brīvās štata vietas. Lai izvērtētu policistu darbu, VP vadība izvirzījusi stingrus kritērijus, kas būs jāņem vērā, atbrīvojot cilvēkus. Lieljuksis klāstīja, ka tiks vērtēta darbinieka izglītība un valsts valodas zināšanas, vai policists ir bijis disciplināri sodīts vai ar priekšniecības vērtējumu atzīts par neatbilstošu ieņemamajam amatam.

Savukārt Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) vadītājs Agris Sūna žurnālistiem norādīja, ka atbalsta piedāvāto kārtību par policistu darbaspēka novirzīšanu uz citām pārvaldēm un tas nenozīmē atbrīvošanu no darba. Tomēr viņš uzsvēra, ka arodbiedrība uzmanīgi sekos līdzi turpmākajiem valdības un VP vadības lēmumiem par situāciju policijā.

Jau vēstīts, ka VP līdzekļu taupīšanas nolūkos būs jāsamazina 507 štata vietas, bet amatu policijā varētu zaudēt aptuveni 200 darbinieku, no tiem 39 policisti Daugavpils policijas pārvaldē, 35 - Ludzas policijas pārvaldē, 22 Jūrmalas policijas pārvaldē. Pārvalžu vadītājiem līdz novembra vidum jāiesniedz to darbinieku saraksts, kuri ir atbrīvojami, tāpēc nav zināms, kādi speciālisti darbu zaudēs.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) otrdien Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC) jau nosūtījusi vēstuli, kurā pauž izbrīnu par VP priekšnieka Lieljukša izdoto pavēli par 507 policistu amata vietu samazināšanu.

Jau ziņots, ka valsts iestādēs tiek īstenots taupības režīms un valdība uzdevusi krietni samazināt ne tikai štatus, bet arī darbinieku skaitu. Darbinieku atbrīvošana plānota robežsardzē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā un citās iekšlietu iestādēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas