Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LKF ieskaitot naudu, ir risks, ka tā nesasniegs mērķi

Lai arī Latvijas Kultūras fonds (LKF) varētu būt līdzeklis, kā piesaistīt kultūras jomai papildus finansējumu no privātā sektora, pēdējā laikā tas kļuvis neefektīvs un drīzāk rada risku, ka ziedotā nauda vispār nesasniegs paredzēto mērķi. Dienas rīcībā nonākusi informācija par vairākiem gadījumiem, kad ziedotāji kāda noteikta projekta atbalstam ieskaitījuši naudu LKF, bet tur tā iestrēgst un līdz adresātam nenonāk vai arī nonāk ļoti novēloti.


Ar draudiem


LKF ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas palīdz pievilināt ziedotājus, jo, ziedojot tai, "nošauj divus zaķus" - dod savu artavu kultūras atbalstam un vēl saņem ienākuma nodokļa atlaides. Taču kultūras jomas pārstāvju vidū cirkulējoša informācija liek domāt, ka ziedotāji LKF var būt pārliecināti tikai par vienu ieguvumu - nodokļa atlaidi, jo, ziedojot LKF, esot risks zaudēt naudu, kas varētu nesasniegt plānoto mērķi. Piemēram, lai Jūrmalas mūzikas skolas koris varētu doties uz Grieķiju, brauciena organizatoriem izdevās piesaistīt divus sponsorus, kas naudu korim ziedoja ar LKF starpniecību, tāpēc ar fonda valdes priekšsēdi Pēteri Bankovski jūlija vidū ticis noslēgts līgums, kurā teikts, ka naudu pārskaitīs desmit dienās. Pienāca brauciena diena - naudas no LKF nebija. Koris atgriezās no Grieķijas - no naudas joprojām nebija ne miņas. Ne brauciena laikā, ne vairākas dienas pēc tā P.Bankovskis neesot bijis sazvanāms, un retajās reizēs, kad viņu izdevies notvert, teju biežākās atbildes, pēc brauciena organizatora Andra Baloža teiktā, bija - nauda tiks pārskaitīta "tūlīt", "nekavējoši", "rītdien". Viņš vainojis arī banku pakalpojumus, sakot, ka naudu jau sen pārskaitījis. Pagājušajā nedēļā jūrmalnieki naudu no LKF saņēmuši, taču "tā nebija labprātīga Pētera Bankovska iniciatīva".

Jūrmalas mūzikas skolas gadījumā LKF kavējās ar 450 latu atmaksu, taču vairākkārt lielāku summu jau no aprīļa cenšas izcīnīt Jura Podnieka studijas vadītāja Antra Cilinska. Viņas topošajai filmai Sākums sponsors piešķīris 25 tūkstošus latu, ieskaitot tos LKF. Līdz šim A.Cilinska saņēmusi mazāk nekā pusi no šīs summas un to pašu - "tikai ar draudiem", savukārt P.Bankovskis pinoties dažādos paskaidrojumos, kāpēc nauda nav pārskaitīta. Lai arī sponsors naudu LKF ieskaitījis 2.aprīlī, A.Cilinska pirmo daļu naudas saņēma jūnija sākumā. "Visu laiku tā tiek maksāta pa mazām daļām, lai gan līgumā rakstīts, ka nauda jāpārskaita uzreiz," stāsta A.Cilinska, uzsverot, ka šāda neviendabīga un neparedzama finansējuma plūsma ievērojami apgrūtina darbu.

Ārkārtīgi negodīgi

Ļoti līdzīga situācija kā abos iepriekšminētajos gadījumos ir arī ar dzejniekam Imantam Ziedonim paredzētās naudas izmaksu. Proti, LKF ieskaitīta ziedojumu nauda, kas I.Ziedoņa ģimenei būtu jāpārskaita reizi divos mēnešos, lai palīdzētu dzejniekam nodrošināt medicīnisku aprūpi un viņš varētu radoši strādāt. Taču nauda jau regulāri tiekot izmaksāta ar kavēšanos un arī tad vajagot vēl vairākkārt lūgt P.Bankovski. Lai gan LKF vēl atrodoties 2000 latu, kas paredzēti dzejniekam, tomēr I.Ziedoņa dzīvesbiedre Ausma Ziedone-Kantāne stāsta, ka pēdējā nauda no LKF pienākusi aprīlī.

"Pētera Bankovska rīcība ir ārkārtīgi negodīga. Tas ir kā zagt naudu cilvēkam, kurš sevi nevar aizstāvēt. Es nezinu, kur Bankovskis liek naudu, bet ir skaidrs, ka viņš ir jātur pa lielu gabalu no publiskas naudas," saka viena no I.Ziedoņa stipendijas iniciatorēm Sarmīte Ēlerte. Viņa akcentē, ka šis gadījums jāuztver kā pamācība, lai turpmāk "naivi cilvēki neiedomājas, ka šis fonds atbalsta kultūru", jo tā viņi drīzāk riskējot zaudēt naudu.

Vainīgi parādi

P.Bankovskis nemitīgo naudas iestrēgšanu LKF skaidro ar parādiem, kuros LKF iekļuvis pēc tam, kad pirms diviem gadiem pēc Valsts kontroles (VK) revīzijā atrastiem pārkāpumiem fonda darbībā tam tika atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, jo "no tā laika fonds kuļas kā vista pa pakulām". Statusa atņemšana, kas LKF ziedotājiem vairs neļāva saņemt nodokļa atlaides, esot ievērojami samazinājusi ziedotāju skaitu, taču fonda uzturēšanas izmaksas neesot mazinājušās. Likumdošana ļauj fondam tērēt 25% no saziedotajiem līdzekļiem administratīvajām izmaksām. P.Bankovskis sola, ka šonedēļ problēmas varētu atrisināties, jo viņš esot atradis kādu ziedotāju, taču viņš nenoliedz, ka nākotnē plāno izvērtēt "fonda lietderību".

Citi LKF valdes locekļi norāda - atbildība par notikušo jāuzņemas P.Bankovskim, kurš ir pilnvarots rīkoties ar finansēm. Taču "negribētos ticēt, ka tā būtu kāda Bankovska kunga ļaunprātība", saka LKF valdes locekle Inese Berķe. "Runas par līdzīgām Bankovska izdarībām klīst un dzirdētas no daudziem. Tas ir ļoti nepatīkami," piekrīt Vaira Strautniece, vienīgā LKF valdes locekle, kura neslēpj - arī viņa ir informēta par to, ka LKF ieskaitītā nauda nesasniedz adresātu. Viņa nevarēja atcerēties, vai šogad vispār piedalījusies kādā LKF valdes sēdē, taču pieļāva, ka tāda drīzumā būtu jāsasauc, lai citi valdes locekļi varētu atteikties no turpmākas darbības, "jo negribam savu vārdu kompromitēt".

Jāvēršas FM

Jau ziņots, ka pirms diviem gadiem VK revīzijā konstatēja LKF grāmatvedības uzskaites neatbilstību likumdošanai un saziedoto līdzekļu izmantošanu personiskā labuma gūšanai, kas bija iemesls, kādēļ LKF zaudēja sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Finanšu ministrijas (FM) paspārnē esošās sabiedriskā labuma komisijas pārstāve Zinta Miezaine atgādina, ka arguments par labu sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanai bija LKF nesakārtotība, kas radīja to, ka organizācijas pārskaitījušas naudu pašas sev, par to saņemot nodokļa atlaides, LKF neesot interesējies par to, kā tālāk attīstās viņu atbalstītie projekti, kā arī LKF esot izsniedzis bezprocentu aizdevumu P.Bankovskim. VK konstatētās nepilnības LKF esot novērsis, jo tagad katru naudas piešķīrumu izskata valde, tādējādi uzlabojot kontroles procesu, tāpēc pērn decembrī fonds statusu atguvis. Z.Miezaine stāsta, ka šogad sabiedriskā labuma komisija vēl nav skatījusi jautājumu par LKF darbības atbilstību Sabiedriskā labuma organizāciju likuma prasībām, jo komisija no FM vēl neesot saņēmusi LKF finanšu atskaiti.

FM pārstāve Irita Lukšo piebilst, ka ministrijai vēl radušies papildus jautājumi par LKF atskaiti, taču LKF līdz šim papildu informācijas pieprasījumam nav atbildējis. Kad tas tiks izdarīts, atskaite tiks nosūtīta izvērtēšanai sabiedriskā labuma komisijā. Līdz šim FM neesot saņēmusi sūdzības par LKF darbu, tāpēc I.Lukšo iesaka ziedotājiem vērsties ar iesniegumiem FM, kas būtu pamatojums LKF darbības izvērtēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas