Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

LM rosina visiem bezdarbniekiem pabalstus maksāt deviņus mēnešus

Labklājības ministrija rosinās turpmāk visiem bezdarbniekiem maksāt pabalstus deviņu mēnešu garumā. Tomēr tas nenozīmē, ka valsts bezdarbniekiem atvēlēs vairāk naudas, jo to paredzēts veikt esošā finansējuma ietvaros. Šāds priekšlikums radies, jo valstī nav darba vietu, kādēļ četri mēneši ir ļoti mazs laiks, stāsta Labklājības ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilona Jurševska. Šādu sistēmu iecerēts ieviest tikai uz laiku – 2009. un 2010.gadā.

Šobrīd bezdarbnieka pabalstu piešķir uz četriem, sešiem vai deviņiem mēnešiem atšķirībā no darba stāža par kuru veiktas sociālās iemaksas. Turpmāk iecerēts pabalsta summu visiem "izstiept" deviņu mēnešu garumā. Pabalsts būs mazāks, bet ilgāks, teic I.Jurševska.

Viņa stāstīja, ka LM priekšlikums bijis cits –pāriet uz diviem periodiem un pabalstu maksāt sešu vai deviņu mēnešu garumā. Tomēr ministrija izšķīrusies par labu premjera I.Godmaņa ierosinājumam. Šis esot Godmaņa priekšlikums. Provizoriski izmaiņas varētu stāties spēkā ar 1.jūliju.

Labklājības ministrijas (LM) aprēķini liecina, ka šogad bezdarbnieku pabalstiem pietrūks 47 miljoni latu, tādēļ LM līdz 8.martam jāizstrādā priekšlikumi, kur ņemt trūkstošo naudu un kādus no esošajiem sociālajiem maksājumiem samazināt.

Lai arī izskanējuši vairāki varianti par cik varētu samazināt bērnu kopšanas pabalstu, labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) norādījusi, ka par apmēru diskusija vēl ir atvērta. Ministrijas speciālisti apspriež pabalsta apcirpšanu 25% – 50% apmērā. Tomēr I.Jurševska informē, ka reālākais variants varētu būt samazināt pabalstu uz pusi. Pabalstu iecerēts samazināt strādājošiem vecākiem, kuri vienlaikus saņem darba algu, taču nekādā gadījumā LM negrasoties rosināt samazināt pabalstu tiem vecākiem, kuri šai periodā nestrādā.

LM rosinās arī iemaksu likmes fondēto pensiju shēmā samazināt no 8% - uz 6%, tādējādi palielinot speciālā budžeta ieņēmumus. Savukārt slimības pabalstu izmaksas termiņu tiks rosināts samazināt - no 52 uz 26 nedēļām, izņemot atsevišķas diagnozes, kas vēl ir jāizdiskutē ar Veselības ministriju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas