Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Loskutovs: Vilnīša iecelšana šobrīd vājinātu KNAB

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefs Aleksejs Loskutovs, kurš iestājies partijā Sabiedrība Citai politikai, Dienai pauda, ka šobrīd Normunda Vilnīša iecelšana biroja vadītāja amatā nozīmētu biroja vājināšanu, jo viņam trūkst pieredzes politisko partiju finansēšanas kontrolēšanā.

“Ja konkurss būtu noticis uzreiz pēc manas atbrīvošanas, tad šobrīd viņam būtu jau vairāk nekā pusgada pieredze, bet valdības vilcināšanās kalpojusi par sliktu Vilnītim," uzskata pērn vasarā no amata atbrīvotais A.Loskutovs.

“Pieļauju, ka viņš varētu būt labs vadītājs, bet ir zaudēts laiks, jo tūlīt sāksies pašvaldību un Eiroparlamenta priekšvēlēšanu laiks un būs jāpieņem noteikti lēmumi saistībā ar iespējamiem partiju pārkāpumiem, bet bez pieredzes un zināšanām tas ir problemātiski,” sacīja A.Loskutovs.  Viņš atturējās vērtēt, vai vilcināšanās būtu apzinīga valdības rīcība. Arī viņš uzskata, ka šajā brīdī par KNAB vadītāju būtu jākļūst kādam no KNAB esošajiem darbiniekiem. "Ja mēs tik vēlu šo problēmu risinām, tad labākā kandidatūra būtu no biroja,” viņš sacīja.

Jau vēstījām, ka trešdien ar valdības virzīto KNAB vadītāja kandidātu tikās SCP, Jaunais laiks (JL) un Pilsoniskā savienība (PS). 

JL ir paziņojis, ka balsos pret viņa apstiprināšanu šajā amatā. N.Vilnītis nav pārliecinājis JL deputātus, ka būs spējīgs veikt KNAB vadītāja uzdevumus.

“Šā brīža politisko un ekonomisko satricinājumu laikā KNAB jo īpaši nepieciešams profesionāls un rīcībspējīgs vadītājs. Vilnītis ir kompetents jurists, taču viņam trūkst gan pilnīgas izpratnes par korupcijas problēmām valstī, gan skaidras vīzijas par KNAB nākotni un prioritātēm,” paziņojusi partija pēc tikšanās.  

PS galīgo lēmumu pieņems rīt, taču atkārtoti pauž uzskatu, ka N.Vilnītis nav labākais kandidāts šim amatam, ko valdība virzījusi tālāk. PS vēlreiz uzsver, ka tā bija KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe, kas arī bija pieteikusies konkursam, bet tālāk netika. Viņš bijis “nekāds” uz fona ar citiem kandidātiem, teica PS līdere Sandra Kalniete. Kandidāta profesionalitāte esot apšaubāma.

“Lieta, kas man likās satraucoša, cik konsekventi viņš izvairījās no viena no būtiskākajiem jautājumiem. Korupcija nav parasts kriminālnoziegums, tā ir saistīta ar ļoti nopietnu politisku ietekmi un dažādiem politiskiem aspektiem. Ik reizi, kad viņam uzdeva jautājumu, kurā viņam būtu bijis jāizsaka vērtējums par korupcijas politiskajām dimensijām, viņš atgriezās pie sausi juridiska vērtējuma – kā likums teiks, ja būs pierādījumi. Tā, manuprāt, KNAB vadītājam ir ļoti sašaurināta pozīcija. Domāju, ka viņam izpratne par korupciju pagaidām ir vai nu nepilnīga, vai arī viņš vairās pozicionēties šajos jautājumos.”

Pēc S.Kalnietes teiktā, vislabākā būtu J.Strīķe un ļoti piemērots kandidāts būtu KNAB vadītāja vietas izpildītājs Alvis Vilks, kurš šajā jomā sevi ir pierādījis.

SCP līdzpriekšsēdētājs Artis Pabriks Dienai pavēstīja, ka “mēs nebalsosim par”.

“Nevarētu teikt, ka tur būtu kaut kas traģiski slikts, bet bija lietas par ko mēs gribējām citu izpratni. Būtu priecīgāki, ja viņam būtu lielāka izpratne par to, kā 21.gadsmitā Eiropas Savienībā apkaro korupciju. It kā atbildes bija pareizas, bet neredzējām tādu īstu motivāciju, vēlmi, nebija redzama tāda ideālistiska degsme,  ka cilvēks grib jaunu amatu. Varbūt kļūdos.”

Balsojums Saeimā paredzams notiks nākamajā nedēļā. Ar N.Vilnīti vēl tiksies citas Saeimas frakcijas.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas