Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LSDSP atgūstas, bet ne manāmi

Sociāldemokrāti atjaunojuši sadarbību ar arodbiedrībām un sabiedrotajiem

LSDSP ir atjaunojusi sadarbību ar arodbiedrībām, kā arī sakarus ar radniecīgiem politiskajiem spēkiem ārvalstīs un atgriezusies starptautiskajā apritē. Partijā ir pārvarētas savstarpējās nesaskaņas, un tas esot labs pamats, lai vienoti strādātu pašvaldību un arī Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņā. Taču līdzās šīm pozitīvajām iezīmēm sestdien LSDSP kongresā delegāti arī atzina, ka uz partijas tēlu negatīvu iespaidu ir atstājis agrākais darbs Rīgas domē, kad pie varas bija sociāldemokrāti nu jau bijušā partijas biedra Gundara Bojāra vadībā. LSDSP mērķis ir gūt pārstāvniecību Eiropas Parlamentā, kur partija varētu startēt ar Latvijas Ārpolitikas institūta direktoru Ati Lejiņu kā saraksta līderi, kurš vēl tikai plāno stāties partijā.

Taču ne mazāk kā agrākā darbība Rīgas domē uz LSDSP izredzēm vēlēšanās iespaidu var atstāt arī tas, ko, esot koalīcijā, sociāldemokrāti domē dara tagad. Tautas partija ir izteikusi vēlēšanos redzēt pārmaiņas Rīgas domes koalīcijā un vadībā, neoficiāli piedāvājot Jāņa Birka vietā (TB/LNNK) domes priekšsēža pienākumus uzņemties LSDSP līderim, tagadējam vicemēram Jānim Dinevičam. Kuluāru ziņas liecina, ka viņam tuvākajā laikā ir jādod atbilde. Taču tās ir nevis koleģiālas partiju sarunas, bet neformālas divpusējās vienošanās, tāpēc gala iznākums var izrādīties pavisam citādāks. Neoficiāli domē ir dzirdētas vismaz trīs versijas par notikumu turpmāko attīstību — Jaunais laiks ar deviņiem deputātiem ienāk koalīcijā mēra partijas vietā, aizstāj sociāldemokrātus ar mazāku vietu skaitu, vai pat nomaina Tautas partiju, kurai ir tikpat balsu, cik JL, kas gan šķiet mazāk ticami.

LSDSP, kura savulaik apvienoja aptuveni 3000 biedru, pēc pārreģistrācijas tagad ir 985 biedri, partijā vairs nav arī bijušā līdera Jura Bojāra. Tagadējais priekšsēdis J.Dinevičs ir ievēlēts amatā uz diviem gadiem un šogad kongresā vadība nebija jāpārvēl. Tas nozīmē, ka arī 2009.gada vēlēšanās LSDSP startēs ar J.Dineviču kā līderi. Taču liela ietekme partijā ir jauniešiem, kuri vairākās delegātu runās tika cildināti. Pateicoties LSDSP ģenerālsekretāram Ansim Dobelim un ārpolitikas sekretāram Ervīnam Labanovskim, esot atjaunoti arī sakari ar ārvalstu partneriem un arodbiedrībām. Abi jaunieši uzsvaru liek uz partijas politisko deklarāciju, kurā lakoniski pasniegti galvenie principi, ar kuriem LSDSP varētu doties pie vēlētājiem. Deklarācija sākas ar vārdiem: "Oligarhi Latviju padara par zemi, no kuras bēg tās iedzīvotāji."

Tajā uzsvērts, ka LSDSP cīnīsies par Skandināvijas labklājības modeļa ieviešanu Latvijā, par sociāli atbildīgu politiku un tiesisku valsti. LSDSP uzskata, ka partijas ir jāfinansē no valsts budžeta, tā palielinot valsts un pašvaldību neatkarību no oligarhiem. Partija piedāvā ieviest progresīvo nodokļu un nodevu sistēmu. Tā uzskata, ka ir jāatbalsta ģimenes, kas ekonomiskās krīzes rezultātā var zaudēt savu vienīgo mājokli, ko iegādājušās, ņemot kredītu bankā. LSDSP arī ir par to, lai neatgriezeniski tiktu pārtraukta valsts naudas dalīšana pašvaldībām pēc to vadītāju politiskās piederības, tās sadali nosakot pēc sociālās un ekonomiskās lietderības.

LSDSP svarīgākais uzdevums esot veiksmīgs starts pašvaldību un vēl jo vairāk — Eiropas Parlamenta vēlēšanās, "kur mūs gaida Eiropas sociāldemokrāti," norādīja J.Dinevičs, uzsverot, ka arī Latvijas valstij ir svarīgi, lai tai būtu pārstāvis šajā ietekmīgajā EP grupā. Priekšsēža vietnieks Dainis Urbanovičs izredzes EP saista ar partijas gatavību piedāvāt sarakstus pēc iespējas lielākā pašvaldību skaitā, "lai tajās pamanītu arī mūsu sarakstu EP vēlēšanām," jo abas vēlēšanas notiek vienā dienā. D.Urbanovičs uzskata, ka partijai, lai tā atgūtu ietekmi, ir jāspēj drosmīgi un pamanāmi reaģēt uz politiskajiem procesiem un valdošo partiju darbību. Andrejs Zagorskis no Preiļiem aicināja pievērst uzmanību kritiskajai situācijai laukos, kur cilvēku kļūst aizvien mazāk, kā dramatisku piemēru minot epizodi no TV raidījuma Sapņi piepildās, kur kāda sešus gadus veca puisēna sapnis bijis satikt Īrijā strādājošo mammu. "Kas tā ir par valsti, kur bērna tiesības būt kopā ar māti kļūst par sapni," teica A.Zagorskis. Šis bija LSDSP 40.kongress, un, atzīmējot šo jubileju, visiem delegātiem tika pasniegtas rozes, kuras iestādīt savā dārzā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas