Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LSDSP iesaka dividendes aplikt ar nodokļiem

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) valde uzskata, ka Latvijas valdībai un parlamentam jau tuvākajā laikā nepieciešams nopietni izvērtēt nodokļu politiku, nosakot, ka no dividendēm nodokļi jāmaksā gan rezidentiem, gan nerezidentiem, vēsta partijas paziņojums presei.

„Lai gan daudzi atzīti ekonomisti jau agrāk norādījuši, ka Latvijas nodokļu sistēmā nepieciešamas izmaiņas, valdošās labējās partijas nav uzskatījušas par nepieciešamu ieklausīties ekspertu viedoklī, kas tagad Latvijai draud ar sankcijām no Eiropas Komisijas (EK),” uzsver LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis.

LSDSP uzskata, ka visas dividendes Latvijā ir jāapliek ar nodokļiem. „Nav saprotams, kāpēc joprojām Latvijā pastāv iedzīvotāju kategorija, uz kuru ienākumiem – dividendēm – nodokļi neattiecas. Veidojas netaisnīga situācija – pa ceļiem braucam un valsts ārstniecības iestādes izmantojam visi, arī valsts skolās savus bērnus sūtām – bet daži par to var nemaksāt. Pie tam visbiežāk tieši ar nodokļiem neapliekamo dividenžu saņēmēji pārstāv iedzīvotāju turīgāko daļu. Apliekot dividendes ar nodokļiem, ne tikai palielināsies ienākumi valsts budžetā un nostiprināsies sociālā taisnīguma princips, bet arī uzņēmumu vadība tiks motivēta vairāk līdzekļu ieguldīt uzņēmumu attīstībā, nevis patēriņā,” skaidro A.Dobelis. Dividenžu aplikšana ar nodokļiem ir viens no veidiem, kā valdība varētu palielināt valsts budžeta ieņēmumus, lai risinātu gan Latvijas izglītības sistēmas, veselības aprūpes un pensionāru problēmas.

LSDSP aicina valdību uz aktīvu rīcību, lai ne tikai ministru algas pielīdzinātu Eiropas Savienības līmenim, bet arī mūsu nodokļu politiku tuvinātu skandināvu un Rietumeiropas principiem. LSDSP norāda, ka šobrīd valdības bezdarbības rezultātā EK sākusi pārkāpuma procedūru pret Latviju par nodokļu piemērošanu dividenžu un procentu maksājumiem uz ārvalstīm, jo Latvijā vietējām dividendēm, kas izmaksātas fiziskām personām – rezidentiem – nodokļus nepiemēro, bet dividenžu maksājumiem fiziskām personām – nerezidentiem – piemēro ieturējuma nodokli 10% apmērā, tādējādi pārkāpjot brīvas kapitāla aprites principus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas