Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Luterāņu mācītāji konceptuāli atbalsta iespēju oficiāli liegt sievietēm kļūt par mācītājām

LELB Sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs Ivars Kupcis aģentūrai BNS pastāstīja, ka mācītāji nobalsojuši, ka šis jautājums Satversmē ir jāregulē, tāpēc līdz pat LELB Sinodei notiks diskusijas par to pēc būtības.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mācītāju konference trešdien konceptuāli atbalstījusi ierosinājumu iekļaut baznīcas Satversmē oficiālu liegumu sievietēm kļūt par mācītājām šajā konfesijā.

Ar ierosinājumu papildināt luteriskās baznīcas Satversmi ar normu, ka turpmāk sievietes no jauna par mācītājām neordinēs, nāca klajā Cēsu un Valmieras prāvestu iecirkņi. Neoficiāli šāda prakse pastāv jau tagad, taču nu ir ierosinājums to nostiprināt baznīcas Satversmē.

LELB 25. sinodē, kas notiks 2010.gada jūnijā, ir paredzēts galīgajā variantā apstiprināt LELB Satversmi, un patlaban norisinās priekšlikumu iesniegšana un apkopošana. "Satversmes komisija ir saņēmusi priekšlikumu no diviem prāvestu iecirkņiem Satversmē noteikt LELB nostāju sieviešu ordinācijas jautājumā. Komisija nebija vienprātīga, vai šāds jautājums Satversmē būtu jāiekļauj, un lūdza to izšķirt mācītāju konferencei. Ja konference balsos par iekļaušanu, priekšlikums tiks virzīts uz sinodi, kam vienīgajai ir tiesības izdarīt Satversmes grozījumus. Tādā gadījumā vispirms notiks plaša diskusija par sieviešu ordinācijas teoloģisko pamatojumu," informēja Kupcis.

Latvijā luteriskajā baznīcā sievietes ieņem dažādus amatus gan draudzēs, gan baznīcas pārvaldē un ir arī Sinodes locekles. Patlaban LELB kalpo trīs ordinētas mācītājas. 38 neordinēto garīgo darbinieku jeb evaņģēlistu vidū ir 21 sieviete.

Sieviešu ordinācijas praksi LELB iesāka 1975.gadā un ar pārtraukumiem turpināja līdz 1993.gadam. Pašreiz, balstoties uz Svēto Rakstu izpratni, Latvijā luteriskā baznīca sievietes neordinē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas