Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Maisiņš pat sērkociņiem

Cīņā pret tirgotāju un pircēju videi nedraudzīgo iepakošanas manieri ministrija lietos jaunus līdzekļus — lai maksā pircējs


Kamēr citās valstīs pircēju ar celofāna maisiņu rokā var pat apcietināt, Latvijā tie joprojām bez maksas pieejami turpat visās tirdzniecības vietās. Vides ministrijas (VidM) mēģinājums, paaugstinot nodokļus plastmasas iepakojumiem, likt tirgotājiem par tiem ieviest maksu, ir cietis sakāvi. Lielākie tirgotāji Rimi un Maxima maksā nodokli paši, neliekot par plastmasas maisiņiem maksāt pircējiem. Tagad VidM plāno šo kārtību, ka maksā pircējs, ieviest ar likumu, līdz jūnija vidum sagatavojot grozījumus Iepakojumu likumā. Tiesa, šogad maisiņi, visticamāk, vēl būs pieejami par brīvu. Tirgotāji, kas jau ieviesuši videi draudzīgas alternatīvas plastmasas maisiņiem, atzīst, ka pieprasījums pēc tiem pagaidām nav liels, taču — augošs, sevišķi jauniešu vidū.

Nākamgad būs jāmaksā


Lai ierobežotu plastmasas maisiņu lietošanu, VidM gada sākumā tiem trīskāršoja dabas resursu nodokli, kas tagad ir 60 santīmu par maisiņu kilogramu jeb aptuveni viens santīms par mazo maisiņu. Spriežot pēc patērēto plastmasas maisiņu apjoma, VidM realizētā politika, padarot tirgotājiem šo maisiņu izplatīšanu finansiāli vēl nepievilcīgāku, ir izgāzusies, secina gan tirgotāji, gan vides aktīvisti. "Maxima nodoklis par maisiņiem ir ap 100 latu dienā, kas nav būtiski — efekts būtu, ja par maisiņu liktu maksāt patērētājam, tad mainītos viņu paradumi," prognozē Pasaules Dabas fonda pārstāvis Jānis Brizga.

VidM mērķis, palielinot nodokli, bija likt tirgotājiem ieviest maksu par visiem maisiņiem, kas varētu daudzus pircējus atturēt no to pārmērīgas lietošanas. Patlaban izstrādes procesā ir Iepakojumu likuma grozījumi, kuri liks tirgotājiem obligātā kārtā noteikt samaksu par maisiņiem. Citu valstu pieredze rāda, ka, ieviešot obligātu samaksu par plastmasas maisiņiem, to patēriņš krītas par 90%.

Karo pret maisiņiem


Lai arī patlaban vairākums tirgotāju labprātīgi nepiekrīt noteikt maksu par plastmasas maisiņiem, tie uzskata šādu soli par daudz efektīvāku, nekā nodokļa paaugstināšanu, neuzliekot citas saistības. Tirgotāji skaidro, ka maksu par maisiņiem brīvprātīgi neieviesīs, jo konkurence liek piedāvāt pircējiem vismaz tādu pašu vai augstāku servisa līmeni nekā konkurējošo ķēžu veikalos. "Vai cilvēks pa mašīnas logu izmetīs maisiņu, kurš iedots par brīvu, bet to, kas maksājis pāris santīmus, nemetīs?" vaicā Rimi pārstāve Zane Eniņa un pati atbild, ka diez vai, jo tas esot audzināšanas un izpratnes par vides saudzēšanu jautājums.

"Karš pret maisiņiem attīstījās Eiropā un arī citviet pasaulē," saka VidM vides aizsardzības departamenta direktora vietniece Rudīte Vesere. Piemēram, Īrijā plastmasas maisiņi ir maksas serviss jau kopš 2002.gada vasaras, bet Indonēzijā tie aizliegti vispār, un pārkāpējus soda ar brīvības atņemšanu līdz diviem mēnešiem. "Bezmaksas maisiņi ir mārketinga triks, ar ko piesaistīt pircējus," uzsver R.Vesere, piebilstot, ka "nekas nav bezmaksas — ievērojamos izdevumus maisiņu ražošanai tirgotāji ierēķina uzcenojumā".

Vairāki tirgotāji atzīst, ka labprāt ieviestu maksu par maisiņiem, bet nevar to darīt, kamēr citi piedāvā maisiņus bez maksas — pircēji izvēlēsies to tirgotāju, kas piedāvā vairāk servisu par brīvu.

***

- Latvijas lielāko mazumtirdzniecības ķēžu Rimi un Maxima veikalos bez maksas pieejamie mazie plastmasas maisiņi salikti pie kases un ir pircējam brīvi pieejami — pērkot kādu sīkumu tā ir veikala apmeklētāja brīva izvēle, šo maisiņu ņemt vai nē. Abi tirgotāji pagaidām šo sistēmu mainīt neplāno.

Veikalu komentāri: Rimi drīzumā būs iespēja pie kases iegādāties auduma maisiņu. Šajā nedēļas nogalē pircēji, kas uz veikalu dosies iepirkties ar auduma maisiņu vai citu videi draudzīgu pirkumu iepakojumu, pie kases saņems dāvanā pēc izvēles kādu no 50 veidu puķu vai dārzeņu sēklu paciņām. Maxima plāno ieviest maisiņus no bioplastmasas.

- Narvesen bezmaksas plastmasas maisiņi nav kioska klientiem brīvi pieejami, taču pēc lūguma pārdevēja nopirkto 200 ml sulas paciņu ielika plastmasas maisiņā.

Veikala komentārs: maisiņus izsniedz pārdevējs, tādēļ šos maisiņus izmanto tikai 2,5% Narvesen pircēju. Piedāvājam maksas papīra maisiņus.

- Statoil bezmaksas plastmasas maisiņi arī ir jāpalūdz. Pārdevēja divreiz pārvaicāja, vai tiešām vienai zupas paciņai vajadzīgs atsevišķs maisiņš, taču to iedeva.

Veikala komentārs: Izstrādājām un ieviesām apritē videi draudzīgas papīra krūzītes karstiem dzērieniem un trijstūra sviestmaižu videi draudzīgu iepakojumu.

- Elkor piedāvā pirkumus iepakot dažādu izmēru bezmaksas plastmasas maisiņos. Pārdevēja pārvaicāja, vai nav iebildumu, ka viņa ieliks nopirkto mazo bateriju mazākajā maisiņā.

- Drogas pārdevēji pirkumus, neatkarīgi no to apjoma, bez apvaicāšanās pircējam saliek iepirkuma maisiņā. Arī tad, ja nopirkta tikai paciņa kabatlakatu.

- Mēness aptiekā pirkums uzreiz pēc tā koda nolasīšanas pie kases bez mudinājuma pazūd neapdrukātā maisiņā.

Elkor, Drogas un Mēness aptieka komentārus nesniedza.

***

Cik maksā?


Latvijā — mazie plastmasas maisiņi veikalos tiek dalīti pārsvarā bez maksas; lielie maksā 5 līdz 12 santīmus

Lielbritānijā — 4 santīmus (5 pensus)

Norvēģijā — 8 santīmus (12 eirocentu)

Īrijā — 15 santīmus (22 eirocentu)

Plāno obligātu maksu pircējiem: Latvija, Lielbritānija

Plāno aizliegt: Austrālija, Norvēģija

Jau aizliegti: Ķīna, Indija, Indonēzijā

Nodoklis par vienu maisiņu

Latvijā — aptuveni 1 santīms

Vācijā — no 3 līdz 17 santīmiem (5 līdz 25 eirocenti)

Īrijā — 15 santīmi (22 eirocenti)

***

Kāds kaitējums?


Pēc aptuvenām aplēsēm vienas vidējas veikalu ķēdes klienti izlieto 20 tonnu plastmasas maisiņu. Pirmkārt, apēdot apkārt izmētātos maisiņus, var nomirt lielāki dzīvnieki. Mazāki dzīvnieki, kā putni, rāpuļi un kukaiņi, mēdz maisiņā ielīst, sapīties un nosmakt. Otrkārt, plastmasas maisiņi apkārtējā vidē sairst līdz vairākiem simtiem gadus (papīrs, piemēram, sairst dažās dienaktīs). Ir radīta alternatīva — bioplastmasas maisiņi, kam šis periods ir divi līdz seši mēneši.

***

diena.lv jautā


Kā veikalus piespiest atteikties no plastmasas maisiņiem?

51,6% — Valdībai aizliegt to lietošanu

32,3% — Pircējiem neņemt

8,1% — Veikalus sodīt

8,1% — Veikalus publiski kaunināt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas