Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Meksikāņu virtuves nebūs

Par tirdzniecības vietām atbildīgais uzņēmums sola, ka Dziesmu svētku laikā viss tiks ieturēts latviešu garā. Par šašlikiem gan domas dalās

Nākamsestdien startējošo XXIV Vispārējo latviešu dziesmu un XIV deju svētku norises vietās būs redzami tikai svētku nacionālajam garam atbilstoša latviešu virtuve un gaumīgi, tautiskā garā darināti daiļamatnieku izstrādājumi. Par svētku tirdzniecības plaču sadali atbildīgais uzņēmums Kiklin ir apņēmības pilns īstenot šo solījumu.

Tiesības organizēt tirdzniecību svētku norises vietās Mežaparkā, Daugavas stadionā un Vērmanes dārzā uzņēmums ieguva Kultūras ministrijas (KM) izsoles formātā rīkotā konkursā. Izsoles mērķis bijis vairāksolīšanā izraudzīt uzņēmumu, kurš piedāvātu lielāko samaksu par iespēju tālāk dažādu pakalpojumu sniedzējiem izīrēt tirdzniecības vietas. Divu izsolei pieteikušos uzņēmumu konkurencē, ar 10 000 latu sākumcenu piedāvājot 24 tūkstošus latu, uzvarēja Kiklin, kurš ražo somas, auduma maisiņus, karogus un citus auduma izstrādājumus.

Tradicionālais šašliks


Patlaban gandrīz visas ēdināšanas uzņēmumiem rezervētās vietas ir iznomātas, palikušas dažas vakantas vietas amatnieku rosībai. Tas, pēc Kiklin pārstāvju domām, norāda, ka arī uzņēmums bez pieredzes masu pasākumu rīkošanā spēj noorganizēt tirdzniecības procesu arī tādā pasākumā kā Dziesmu svētki.

"Latvijas uzņēmumi, kas piedāvā Latvijā ražotu produkciju, jo tie ir latviešu svētki," galveno tirgotāju atlases kritēriju Dienai atklāj Kiklin vadītājs Oskars Polmanis, piebilstot, ka tādēļ ir nācies atteikt, piemēram, ēdinātājam, kas svētkos vēlējies piedāvāt meksikāņu virtuvi.

Svētku norises vietās būs nopērkami šašliki, ceptas desiņas un "citi latviešiem raksturīgi ēdieni", sola O.?Polmanis. Dienas uzrunātie tautiskuma eksperti gan ir citās domās par kaukāziešu tautu ēdiena — šašlika — iederēšanos svētku cienastu sarakstā. "Negribētos, lai svētki pārvēršas par to ņegu ņigu, kāds ir Aglonā, kur svētceļniekus sagaida šašliki un vesels balagāns, no kura nevar tikt vaļā — pilnīgi zūd vēlme iet bazilikā. Tas ir piemērs, kā nevajadzētu rīkot tautas svētkus," pirms gaidāmajiem Dziesmu svētkiem uzsver rakstniece Nora Ikstena.

Badā nenomirs


Dziesmu svētkos būs pārstāvēts viens no masu pasākumu iecienītākajiem ēdinātājiem — Raganas ķēķis, kurš porciju vistas šašlika plāno tirgot par četriem latiem, bet pikantās desiņas ar piedevām — par 2,5 latiem. Zināms, ka Aldaris rekomendē svētku laikā tā alu tirgot ne dārgāk par 1,5 latiem par puslitra kausu. "Vienmēr jau atradīsies partneri, kas masu pasākumā gribēs pelnīt nevis no liela apgrozījuma pie maza uzcenojuma, bet otrādi," precizē Aldara sabiedrisko attiecību vadītājs Ilmārs Jargans. Būs arī Laimas saldumi, kurus ar pārtikas veikaliem līdzvērtīgu uzcenojumu tirgos Kiklin. Svētku rīkotāji gan sola, ka ēdieniem nebūs pārmērīgi augstas cenas — lai to nodrošinātu, ir uzlikts maksimālās cenas ierobežojums, liedzot tirgoto uzcenot vairāk nekā četras reizes. "Svētku dalībnieki un skatītāji badā nenomirs, ēst būs ko — par to gādās tuvu trīs simtiem dažādu tirgotāju," rezumē O.Polmanis.

Dziesmu svētku apmeklētājiem, kurus vairāk interesē lietišķās mākslas izstrādājumi, svētku nedēļas laikā jāiegriežas Vērmanes dārzā, kur darbosies svētku gadatirgus. Tam jau pieteikušās 39 tautas mākslas studijas un 52 individuālie tirgotāji no visām trim Baltijas valstīm. Šajā tirgū varēs iegādāties gan amatnieku darinātas rotas, gan tekstilijas, linu izstrādājumus, keramiku, pinumus, ādas izstrādājumus, dažādus citus rokdarbus un pārtikas preces.

Suvenīri


Tiesības gatavot suvenīrus ar Dziesmu un deju svētku simboliku konkursa kārtā ieguva tekstilizstrādājumu uzņēmums Dinoss. Svētku norises vietās varēs iegādāties šādus suvenīrus ar svētku simboliku:

T kreklus. No 4,5 līdz 6 latiem

Somas. No trim līdz 15 latiem

Vējjakas par 8 latiem

Lietussargus par 6 latiem

Sešu veidu krūzītes par 3,5 latiem

Cepures par 3,9 latiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas