Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Merkeles kampaņas veidotājs palīdzējis arī Saskaņai

Saskaņas priekšvēlēšanu konsultants no Vācijas Lucs Meiers (Lutz Meyer) partijai ieteicis, kā sastādīt vēlēšanu sarakstus un bijis autors idejai par melnbaltajiem portretiem uz autobusiem, ziņo LTV raidījums de facto. Šādu informāciju pirms kāda laika publiski klāstījis Saskaņas politiķis Andrejs Klementjevs. Tikmēr TV3 raidījums Nekā personīga vēsta, ka izmeklētāju rokās nonākuši dukumenti, kas atklāj, ka pirms iepriekšējās Saeimas vēlēšanām Rīgas Tūrisma attīstības birojs (RTAB), kas saņem naudu no Rīgas budžeta, veicis vismaz 10 pārskaitījumus vairākiem politiskās komunikācijas konsultantiem no Vācijas, Zviedrijas un Spānijas.

De facto žurnālisti norāda, ka no raidījumam pieejamas informācijas ir secināms – visticamāk, Angelas Merkeles 2013. kampaņas veidotājs Meiers bija Saskaņas kampaņas “smadzenes”. LTV” rīcībā ir kāda pirms vēlēšanām notikusi sarakste, kur Meiers sevi prezentē kā Saskaņas kampaņas veidotāju. Viņš arī nofilmēts kopā ar Nilu Ušakovu īsi pirms vēlēšanām - laikā, kad Rīgas mērs apmeklēja Berlīni. Turklāt Meiers bija ieradies uz Saskaņas vēlēšanu nakts pasākumu. 

LTV jau ziņoja, ka vienlaikus ar darbu pie Saskaņas kampaņas Meiera firmām bija noslēgti līgumi ar RTAB par Rīgas reklamēšanu ārvalstīs, piemēram, par tūrisma semināra rīkošanu. Līgumi ir bijuši līdz pat 50 000 eiro vērti, bet kopējā summa, ko Meiers varētu būt saņēmis no Rīgas domes nodibinājuma, - ap 300 000 eiro.

Raidījums secina, ka Rīgai bija jābūt popularizētai Vācijā, Zviedrijā un Spānijā – tieši šajās valstīs  Meiera kompānijai ir sadarbības partneri. Taču publiski nav atrodama informācija par to, ka šajās valstīs tiešām notikušas lielas Meiera veidotas Rīgas reklāmas kampaņas. RTAB līgumus ar Meiera firmām savā arhīvā atrast nevarēja.

De facto norāda - ja tā arī neatradīsies pierādījumi tam, ka Meiera firmas ir veidojušas 300 000 eiro vērtas Rīgas reklamēšanas kampaņas, varēs pieļaut, ka Rīgas nodokļu maksātāju nauda, iespējams, viņam maksāta par darbu pie Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņas. 

Meieru atpazīst gan Saskaņas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, gan partijas premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis – pirms vēlēšanām lobists redzēts fotosesiju laikā un Saskaņas birojā Spīķeros. Taču abi vairs neatceras, kurš tieši veidoja Saeimas kampaņu un kā par to tika maksāts.

“Uz to laiku es tikko atnācu uz Saskaņu, Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā piedalījās vairāki desmiti, ja ne simti cilvēku,” intervijā LTV skaidroja Dombrovskis. Līdzīgu atbildi sniedza Urbanovičs: “Es neesmu ne ar vienu slēdzis līgumu, nedz arī viņus realizējis.”

Raidījums pieļauj, ka Meieram uzmanību pievērsis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Šonedēļ kratīšanas notika ne tikai Rīgā - likumsargi viesojās arī Meiera uzņēmumu birojos Vācijā, Spānijā, Zviedrijā. Truklāt de facto ir zināms, ka šonedēļ saistībā ar izmeklēšanu KNAB viesojās pie Saskaņas arī Saeimā.

Par Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņu bija atbildīgs no amata atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs, savukārt viņa sievas Ivetas Strautiņas-Ušakovas vadītais domes priekšsēdētāja birojs vismaz formāli uzrauga RTAB. Nedz Ušakovs, nedz Strautiņa-Ušakova uz de facto jautājumiem neatbildēja. Kopš pirmdienas Ušakovs Rīgas domē nav redzēts, bet Strautiņa-Ušakova nākamajā dienā pēc KNAB darbinieku viesošanās aizgāja trīs nedēļu atvaļinājumā.

Ja KNAB izdosies pierādīt, ka šie maksājumi ārvalstu konsultantiem notikuši, lai viņus algotu Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņas vajadzībām, tas būs krimināli sodāms likuma pārkāpums par nelikumīgu partijas finansēšanu, informē Nekā personīga.

Jānis Urbanovičs, Ļubova Švecova un Vjačeslavs Dombrovskis atceras, ka Lucs Meijers bijis iesaistīts partijas kampaņā. Urbanovičs viņu saticis, kad notikusi fotosesija reklāmām, ko vēlāk izvietoja uz sabiedriskajiem autobusiem Rīgā. 

KNAB piektdien ziņoja, ka kriminālprocess par šiem notikumiem sākts 5.aprīlī. Nekā personīga zināms, ka izmeklētāju darbs sācies jau pagājušā gada rudenī. Tieši tobrīd darbu birojā pēc ievēlēšanas Saeimā pameta viena no trim valdes loceklēm Regīna Ločmele - Luņjova. Iepriekš minētie līgumi slēgti laikā, kad viņa vēl strādāja birojā. Ločmele - Luņjova sarunā ar Nekā personīga apgalvo, ka neko par tiem nezinot. 

Agrākā Luņjovas priekšniece Vita Jermoloviča šonedēļ pēc izlaišanas no izolatora darbā neieradās. KNAB pēc Jermolovičas un biroja vadītājas atbrīvošanas publicēja divas fotogrāfijas ar kratīšanu laikā izņemtām mantām un vairākām kastēm alkoholisko dzērienu. Neoficiāli zināms, ka alkohols bez akcīzes zīmēm, kas tālāk nodots Valsts ieņēmumu dienestam, atrasts kratīšanā domes deputāta un RTAB valdes locekļa Maksima Tolstoja dzīvesvietā. Tolstojs gan bija devies pēkšņā komandējumā uz Krieviju un tur arī palicis. Kā Nekā personīga stāsta birojā atlikušie darbinieki, viņi saņēmuši ziņas, ka Tolstojam esot problēmas ar sirdi un biroja valdes loceklis informējis, ka atrodas kādā no Maskavas slimnīcām. Nedēļas sākumā gan informācija bija nedaudz cita - neoficiāli bija zināms, ka Tolstojs līdz otrdienai paredzēto komandējumu pagarinājis. Sazināties ar viņu nebija izdevies pat abiem domes vicemēriem.

Savukārt partijai Gods kalpot Rīga, no kuras rindām nāk arī Jermoloviča, pēc pēdējo dienu notikumiem izvirzījuši ultimātu savam sadarbības partnerim Saskaņai. Esot notikušas neformālas sarunas ar vairākiem "saskaņiešiem", kuriem nodota nepārprotama vēsts, ka nākamais Rīgas mērs nebūs no Saskaņas, bet Amerika un Burova partijas.

 


 

Top komentāri

Kika
K
Virsrakstam bija jabut- Saskaņa bijušajam Merkeles kampaņas konsultantam maksaja ar NODOKĻU MAKSĂTĂJIEM NOZAGTU NAUDU.
pareizi būtu
p
Saskaņas jevreji vācu jevrejam maksāja ar rīdziniekiem nozagtu naudu...
rekur
r
Trampa kampaņas pirmais vadītājs Manatrofs, pirms tam,Ukrainā palīdzēja Janukovičam. Profesionālie polittehnologi gatavi palīdzēt jebkuram,kurš labi maksā. Manatrofs Ukrainā nopelnija 20 milj.USD un noslēpa tos no nodokļu instancēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas