Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Miglavs: Parex sakārtos, lai pārdotu tālāk

_Parex _pārņemšana nenotika ar mērķi un vēlēšanos valdībai savā ziņā pārņemt vēl vienu banku. Valdība gribēja saglabāt _Parex spēju funkcionēt, sakārtot to un sagatavot tālākai pārdošanai. Tā sestdien Latvijas Avīzes _intervijā saka finanšu ministra padomnieks ekonomikas zinātņu doktors Andris Miglavs.

Viņš arī uzskata, ka pašreizējā saimnieciskajā situācijā banku pārdot drīzāk ir reāli nekā nereāli, lai cik tas dīvaini liktos. A.Miglavs netic, ka pasaule paliks šajā dziļajā finanšu sastingumā vēl ilgāk par pusgadu.

Kā saka A. Miglavs, "šobrīd puses ir nostrādājušas diezgan pareizi, profesionāli un korekti. Šajā brīdī Latvijas valsts kā valsts neko nav zaudējusi. Pirmais uzdevums ir izpildīts, jāraugās, lai tikpat sekmīgi risina Parex pārvaldību valsts rokās un pamazām gatavo valsts atdalīšanos no bankas".

Parex bankas klienti, kuri pirmajās dienās pēc paziņojuma par bankas nonākšanu valsts kontrolē priekšlaicīgi lauza depozītu līgumus, var atjaunot savus noguldījumus kontā un saņemt atpakaļ samaksāto paaugstināto komisiju, aģentūrai BNS pavēstīja bankas korporatīvo komunikāciju speciālists Viktors Zaķis.

Viņš arī norādīja, ka Parex banka sākusi jaunu noguldījumu piesaistes programmu un paaugstinājusi likmes sekmīgākajiem noguldījumu produktiem. Tagad likme noguldījumiem uz termiņu viens gads paaugstināta līdz 10,5%, savukārt ienesīgums Maxi kontam latos palielināts līdz 8% gadā iepriekšējo 7% gadā vietā.

Jau vēstīts, ka Latvijas otra lielākā banka Parex banka vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par Parex bankas kontrolpaketes īpašnieci, par diviem latiem iegūstot 51% bankas akciju. Kontrolpakete tiek pārņemta ar Latvijas Hipotēku un zemes bankas starpniecību.

Attiecīgs līgums tika parakstīts 10.novembrī, un saskaņā ar to valdība gadu var banku pārdot par tirgus cenu. 11.novembrī Parex banka saņēma arī 200 miljonu latu finanšu palīdzību no valdības. Līdz šim bankas lielākie īpašnieki bija bankas vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, kuriem pēc gada būs tiesības banku izpirkt, samaksājot divus latus un sedzot valdības izdevumus bankas stabilizācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas