Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

No jūlija tiesnešiem par 15% plāno samazināt amatalgu

No 1.jūlija tiesnešu amatalgu plānots samazināt par 15%, norādīja iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP), tiekoties ar Latvijas tiesu priekšsēdētājiem. Viņš uzsvēra, ka tieslietu nozare ir izvirzīta kā viena no prioritārajām, un atšķirībā no citām nozarēm, kur plānots piemērot 20% samazinājumu, tieslietu nozarē tiks piemērots 15% atalgojuma samazinājums. Tāpat M. Segliņš norādīja, ka šobrīd svarīgāk būtu noteikt, ka neviena tiesa netiks likvidēta un visi darbinieki saglabās esošos amatus, taču jārēķinās ar algu samazināšanu.

Tika pārrunāti arī citi varianti, kā iespējams veikt finanšu līdzekļu ekonomiju. Tika izteikts priekšlikums par došanos bezalgas atvaļinājumos, taču tas tika noraidīts. Tā kā šobrīd joprojām aktuāls ir jautājums par lielo tiesu noslogojumu un tiesās darba ir ļoti daudz, tad arī bezalgas atvaļinājumos tiesneši un darbinieki atrastos darba vietās un būtībā par darbu brīvdienā vispār atalgojumu nesaņemtu.

Kā viens no variantiem līdzekļu ekonomijai tika minēta arī Tiesu administrācijas reorganizācija, paredzot, ka daļa funkciju tiks nodota tiesām. Tiesneši piedāvāja arī lielāku samazinājumu piemērot savām algām, lai tiesu darbinieku jau tā zemais atalgojums paliktu pašreizējā līmenī.

Tieslietu ministrija visus priekšlikumus izvērtēs, lai nākamnedēļ priekšlikumus grozījumiem likumā „Par valsts budžetu 2009. gadam” iesniegtu valdībā.

Segliņš tiesu priekšsēdētājiem atzina, ka atalgojuma jautājums ir ļoti sāpīgs, bet citu variantu patlaban vienkārši neesot, par tikšanos vēsta aģentūra LETA. Tiesnešu atalgojums varētu tikt samazināts vēl vairāk, ja neplānoti lielā tiesās ienākošo lietu apjoma dēļ nepalielinātos valsts budžeta ieņēmumi, kurus veido samaksātās valsts nodevas. Kā skaidroja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, ir panākta vienošanās, ka šīs valsts nodevās samaksātās naudas summas vismaz daļēji kompensēs tiesnešu algu samazinājumu, tāpēc tas nebūs jāparedz vēl lielāks par 15%.

Uz sanāksmi bija pulcējušies rajona (pilsētu) tiesu priekšsēdētāji, apgabaltiesu priekšsēdētāji, kā arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Arī no Tieslietu ministrijas bez ministra un valsts sekretāra bija ieradušies vairāki pārstāvji.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas