Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

No Rīga dimd līdz Ļeņinam un atpakaļ

Kā laiku laikos mainījies Dziesmu svētku repertuārs, un kā tiek vērtēts šogad paredzētais

Kurš komponists uzskatāms par Dziesmu svētku absolūto čempionu? Emilis Melngailis. Atraktīvi uzdotais jautājums Dziesmu svētku mazajā enciklopēdijā ievada populārāko Dziesmu svētku komponistu uzskaitījumu. E.Melngailis komponējis četrdesmit vienu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kopkora izpildītu dziesmu. Pavisam pirmajos divdesmit trīs Dziesmu svētkos izpildīti ap 90 latviešu autoru vairāk nekā 450 kompozīcijas. Laikmeta prasības mainās, bet vēsturē palikuši gan kuriozi, gan emocionālas lappuses, kas saistās ar svētku repertuāru.

Shematiski Dziesmu svētku attīstību var dalīt četros posmos. Pirmie četri notika carisma laikos, sestie līdz devītie rīkoti Latvijas brīvvalsts, bet desmitie līdz deviņpadsmitie — padomju laikā. Ceturtais periods — neatkarīgās Latvijas Dziesmu svētki — aizsākas ar XX Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem. Kā, mainoties politiskajam rāmējumam, mainījās repertuāra prasības?

"Latvijas laikā neatkarība bija izcīnīta, varēja cīnīties par garīgo kultūru, parādīt latviešu kora mūzikas sasniegumus. Padomju laikā, protams, bija tieksme uz daudztautu repertuāru, bet tagad notiek atgriešanās pie brīvvalsts principiem — latviskais repertuārs, labākās dziesmas," īsumā raksturo muzikologs Oļģerts Grāvītis. Mazliet citādi uz jautājumu atbild Ilma Grauzdiņa. "Kādreiz skaitījām procentuāli, kāda bijusi kopaina. No I līdz V svētkiem puse dziesmu bija cittautu, bet to var saprast — vēl nebija, ko dziedāt. Latvijas laikā akcents bija uz latviešu dziesmu. Pēckara periodā diktāts bija diezgan stingrs — trešdaļai bija jābūt cittautu repertuāram." Pirmajos pēckara svētkos gan organizētāji vēl iekļāva tikai 21% cittautu dziesmu, toties 1977.gadā kopaina teju pretēja, bez tam programmā iekļautas tikai trīs tautas dziesmas. "Bet, ja runā par būtību, visu mest pār vienu kārti un teikt — bija slikti — nevar. Ar lielu prieku koristi dziedāja cittautu tautasdziesmu apdares. Oficiālajā līmenī internacionālisms bija viens, bet reālajā sadzīvē pavisam cits — dzīvē koriem patiešām bija draudzība. Latviešu vai nelatviešu — tur jau svarīga arī mūzikas kvalitāte."

Dziesmu svētku modelis visos laikos bijis vienāds — patriotiskās dziesmas tika dziedātas kā cara, tā Latvijas brīvvalsts un padomju laikos. Protams, patriotisma izpausmes atšķiras, un šajā ziņā Dziesmu svētku repertuārs, bez tam ne tikai oficiālais, bet arī pašu koristu "piedevās" izsauktais, ir Latvijas vēstures grāmata. "Dziesmu svētki gluži neizbēgami ir saistīti ar politiku. Himnas bija obligātas, piemēram. Mums, protams, ir emocionāla attieksme pret Latvijas laiku, bet principā tur arī bija valstiski patriotiskās dziesmas — par godu Ulmanim, slava vadonim… Staļiniskajā laikā, protams, tētiņam..." stāsta I.Grauzdiņa, atceroties tematiskās dziesmas. "Aktualitāte aiziet līdz cirkam. Gadā, kad bija Olimpiāde, dziedāja Paula sacerēto Pieci olimpiskie apļi. Kad pieņēma konstitūciju, vajadzēja dziesmu par konstitūciju. Tās ir traģikomiskas atmiņas," šāda veida dziesmas muzikoloģe sauc par viendienītēm. Tomēr līdzās min Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa Ļeņinam: "Žēl, ka to vairs neliks programmās — tas ir tā laika šedevrs, un dziesmu visi dziedāja ar lielu sajūsmu. Visu izšķir kvalitāte. Kad Tereškova uzlidoja kosmosā, dziesmu svētkos skanēja Lūcijas Garūtas Kaija brīnišķā. Tā bija laba dziesma, nekas briesmīgs nenotika."

Emocionālāki, no šodienas pozīcijām skatoties, ir brīži, kad koris svētku sajūsmā pieprasa tiesības dziedāt programmā neiekļautas dziesmas. 1985.gadā Gaismas pili koris, ieraugot publikā Haraldu Medni, dziedāja bez sagatavošanās. 1980.gadā svētkos viesojās Jāzepa Vītola atraitne, un kopkoris pēc savas iniciatīvas dziesmu dziedāja trīs reizes. Līdzīgi stāsti saistās ar Pūt, vējiņi! Kā saka O.Grāvītis — kopš debijas piektajos dziesmu svētkos, nav bijuši tādi svētki, kur dziesma nav skanējusi.

"Kas tad ir tas svarīgākais — rituāls vai ka eju un taisu lielas acis — kas nu šoreiz būs?" jautā I.Grauzdiņa, pārliecinoši atbildot — rituāls. Ieskatoties biežāk dziedāto dziesmu sarakstā, atliek piekrist — klasiskās vērtības dominē. Neapšaubāmi saraksts papildināsies ar jaunām.

Šogad atklāšanas koncertā koris pieprasīja M.Brauna Saule, Pērkons, Daugava. Par saraksta galvgalī vēl neiekļuvušo V.Kaminska Mūžu mūžos būs dziesma O.Grāvītis saka — kad 1977.gadā atskanēja, bija skaidrs, tā būs mūžīga. Šādu dziesmu Dziesmu svētkos nav maz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Kā vērtējat šo Dziesmu svētku noslēguma koncerta repertuāru?

Raimonds Pauls, komponists

Ļoti uzticos Mārim Sirmajam. Uzskatu viņu par vienu no izcilākajiem mūsu diriģentiem, uzticos viņa muzikālajai gaumei. Jāskatās tikai, kā dabā skanēs. Darbi nav vienkārši. Dziesmu svētku koncerts tomēr ir ļoti specifisks. Jau apspriešanās pirms svētkiem parādījās tāda spriedelēšana — tā dziesma der, tā neder Dziesmu svētkiem. Dziesmu svētkiem ir vajadzīgs īpašs repertuārs. Pamatā tie ir pašdarbnieki, un vajadzīgas tādas dziesmas, kas aizrauj koristus un aiziet līdz skatītājiem. Tāpēc bija tik asi viedokļi par atklāšanas koncertu. Mans personiskais uzskats ir — netrāpījām auditorijai, kam bija paredzēts. Bet tautas dziesmai vienmēr ir jābūt. Tā ir mūsu vērtība, ko nedrīkst pamest, lāde, kas vienmēr jāspodrina.

Ingrida Zemzare, muzikoloģe

Uz papīra, protams, ir ļoti grūti novērtēt. Izskatās ļoti izsvērti, pārdomāti, pat skaisti. Tas, ko cilvēki grib dzirdēt, gaida. Es gan ar grūtībām iedomājos Dziesmu svētkus bez Paula Dambja kora dziesmām. Citādi izskatās, ka pārstāvēti visi periodi. Dziesmu svētki tomēr ir īpaši. Vienīgā iebilde man ir, ka nepareizi ir atdalīt sievu un vīru korus no jauktajiem. Visiem būtu jābūt vienā koncertā. Viņi nav sliktāki, bet ir citādi. Koru maiņa Dziesmu svētkos vienmēr ir bijusi īpaša atrakcija. Sievu un vīru kori nevar iznest vieni repertuāru, nevar, protams, sacensties ar jauktajiem, bet viņi piešķir papildu krāsas. Dziesmu svētki tomēr ir kas ļoti dziļi saistīts ar piederības sajūtu. Tas nav tikai mākslas fakts, izklaide. Tās ir mūsu reakcijas. Tas nav citiem, jo tas ir ne tikai koncertu klausīties.

Spilgtākās debijas

- I — J.Cimzes tautas dziesmu apdare Rīga dimd

- IV — Baumaņu Kārļa Dievs, svētī Latviju

- V — Jurjānu Andreja tautas dziesmu apdare Pūt, vējiņi!, J.Vītola Gaismas pils, E.Dārziņa Mēness starus stīgo

- VI — E.Dārziņa Mūžam zili, Sapņu tālumā, Senatne, E.Melngaiļa Bij" man vienas rozes dēļ

- VII — E.Melngaiļa Jāņu vakars

- IX — J.Mediņa Tev mūžam dzīvot, Latvija

- X — P.Barisona Dziesmai šodien liela diena

- XI — E.Dārziņa Lauztās priedes, E.Melngaiļa Tumša nakte, zaļa zāle

- XVII — V.Kaminska Mūžu mūžos būs dziesma, R.Paula Manai dzimtenei

- XX — M.Brauna Saule, Pērkons, Daugava

Visbiežāk skanējušās dziesmas

15 reizes. J.Vītola Gaismas pils

14 reizes. E.Melngaiļa Jāņuvakars

13 reizes. P.Barisona Dziesmai šodien liela diena

10 reizes. Baumaņu Kārlis. Dievs, svētī Latviju

10 reizes. Jurjānu Andreja tautas dziesmu apdare Pūt, vējiņi

9 reizes. E.Dārziņa Lauztās priedes

8 reizes. J.Cimzes tautas dziesmu apdare Rīga dimd

8 reizes. E.Dārziņa Mēness starus stīgo

8 reizes. E.Melngaiļa tautas dziesmu apdare Lokatiesi, mežu gali

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas