Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Noraida Šadurska priekšlikumu liegt Rubikam startēt EP vēlēšanās

Šadurska priekšlikums grozījumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā paredz liegumu pretendēt uz vietu EP personām, kas bijušas notiesātas par noziegumiem pret valsts varu.
Saeimas Juridiskā komisija otrdien noraidīja deputāta un Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra Kārļa Šadurska ("Pilsoniskā savienība") ierosmi liegt dalību Eiroparlamenta vēlēšanās Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) līderim Alfrēdam Rubikam.

Kolēģa ierosmi balsojumā neatbalstīja neviens komisijas pārstāvis, četriem deputātiem balsojot pret un sešiem atturoties. Pret Šadurska iniciatīvu bija deputāts Vladimirs Buzajevs ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"), abi komisijā esošie "Saskaņas centra" biedri un partijas "Sabiedrība citai politikai" līderis Aigars Štokenbergs.

Priekšlikuma autors, aicinot kolēģus atbalstīt viņa rosinājumu, norādīja, ka šis ir "valsts prestiža jautājums".

"Šeit es negribu runāt par drošības apsvērumiem, bet valsts prestižu. Protams, arī drošība ir svarīga," sacīja deputāts, atzīstot, ka "tā nu ir iznācis, ka mūsu valsts pašcieņas līmenis stipri atpaliek no juridiskās tehnikas līdzekļiem".

"Personām, kuras nekad nav atzinušas Latvijas okupāciju un vēl uzskata, ka Latvijas Republikas Satversme ir juridiski nepamatots dokuments (..), nebūtu vieta Eiropas Parlamentā," uzsvēra deputāts, atsaucoties uz Rubika 1990.gada 4.maijā teikto uzrunu Augstākās Padomes sēdē, kad tika atzīta Latvijas neatkarība.

Šadurskis, daloties pārdomās par pretrunīgi vērtējamo valsts attieksmi, norādīja arī uz partijas "Par dzimteni!" izvēli pieteikt EP vēlēšanām bijušo OMON kaujinieku Konstantīnu Mihailovu, kurš apsūdzēts uzbrukumā Lietuvas robežkontroles punktam Medininkos.

Saeimas komisijai bija iesniegti arī citi priekšlikumi, pēc kuru izskatīšanas tā vienprātīgi lēma par grozījumu virzību plenārsēdē uz otro galīgo lasījumu.

Noraidīts tika arī Buzajeva priekšlikums piešķirt nepilsoņiem tiesības balsot nākamajās EP vēlēšanās pēc pieciem gadiem.

Jau vēstīts, ka Saeima 7.aprīlī konceptuāli atbalstīja grozījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, nosakot izmaiņas vēlēšanu materiālu uzraudzībā un atzīstot likumprojektu par steidzamu.

Galīgajā lasījumā likumprojektu paredzēts skatīt ceturtdien.

Ziņots arī, ka īsi pēc Saeimas konceptuālā atbalsta Šadurskis komisijā iesniedza priekšlikumus, kas paredz liegumu uz darbu Eiroparlamentā pretendēt personām, kuras krimināltiesiski notiesātas par valsts varas vardarbīgu sagrābšanu vai neatkarīgās Latvijas valsts varas gāšanu pēc 1990.gada 4.maija neatkarīgi no sodāmības dzēšanas, kā arī paredz kārtību, kādā Centrālā vēlēšanu komisija var svītrot pieteiktos kandidātus no jau apstiprināta saraksta.

Tādējādi Šadurskis rosināja ne tikai nodrošināties pret šādu cilvēku iesaisti EP vēlēšanās turpmāk, bet jau tagad liegt Rubikam pretendēt uz vietu Eiroparlamentā.

Rubiks patlaban jau pieteikts EP vēlēšanām kā apvienības "Saskaņas centrs" kandidātu saraksta līderis.

Savukārt pats LSP līderis šo tautas kalpa iniciatīvu aģentūrai BNS komentēja, vien sakot, ka "kaķa lāsti debesīs nekāpj".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


K. Šadurska blogs "Grūti iedomāties... Latviju Eiropā varētu pārstāvētu notiesāti neatkarības grāvēji"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas