Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Norma par parakstu notariālo apliecināšanu atbilst Satversmei

Satversmes tiesa šodien, 19.maijā, pasludināja spriedumu, kurā par atbilstošu Satversmei atzina likuma „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” 22.panta otro teikumu, kura nosaka, ka parakstiem par likumprojekta ierosināšanu ne agrāk kā 12 mēnešus pirms tā iesniegšanas jābūt apliecinātiem pie zvērināta notāra vai pašvaldības institūcijā, kura veic notariālas darbības.

Satversmes tiesa norādīja, ka, šī norma nodrošina to, ka par likumdošanas iniciatīvu persona patiešām ir parakstījusies pati (Centrālā vēlēšanu komisija to post factum pārbaudīt nevar), proti, norma vērsta uz to, lai samazinātu iespēju ar viltotiem parakstiem vai citādā prettiesiskā veidā ietekmēt tautas likumdošanas procesu. Apstrīdētās normas atcelšana aizskartu to personu tiesības, kuras parakstījušās par likuma ierosināšanu, bet iespējamo parakstu viltojumu dēļ turpmāk nevar īstenot savas tiesības, jo iesniegtais ierosinājums atzīts par nederīgu.

Paraksta apliecināšanas funkcijas nodošana citai valsts vai pašvaldību iestādei šobrīd nebūtu efektīvākais apstrīdētajā normā paredzētā mērķa sasniegšanas līdzeklis. Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā norma nodrošina līdzsvaru starp sabiedrības interesēm un likuma ierosinātāju tiesībām.

Tādējādi Satversmes tiesa atzina apstrīdēto normu par atbilstošu Satversmes 1.pantam.
Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Satversmes 78.pants nosaka, ka ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu vai likuma projektu.

Lieta ir ierosināta pagājušā gada oktobrī pēc 9.Saeimas divdesmit deputātu pieteikuma, kurā norādīts, ka apstrīdētā norma būtiski sašaurinot pilsoņu iespējas iesniegt likumprojektus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas