Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Operatīvo līdzekļu pārbaude KNAB vairākkārt pārcelta

Komisija savos secinājumos par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova atbilstību ieņemamajam amatam ir skarba - izanalizējot faktisko situāciju un normatīvo aktu prasības, ir konstatēta KNAB priekšnieka A. Loskutova neatbilstība ieņemamajam amatam. Tās secinājumos pausta pārliecība, ka A. Loskutovs pienācīgi neizvērtēja pērn Valsts kontroles izteiktos aizrādījumus, nenodrošināja visaptverošas un efektīvas iekšējās kontroles mehānismus, kā arī nav pienācīgi realizējis viņam normatīvajos aktos piešķirto kompetenci kā KNAB vadītājam.

Atzinumā norādīts, ka A.Loskutovs saistībā ar KNAB saglabāšanā nodoto naudas līdzekļu piesavināšanās faktu "saskata savu morālo atbildību un pienākumu pilnveidot sistēmu, lai mazinātu riska faktorus, neredz pamatu juridiskai atbildībai".

Saskaņā ar KNAB Iekšējās audita nodaļas darba plānu revidēt Slepenības nodrošinājuma nodaļu bija paredzēts jau pērnā gada nogalē, liecina ziņojums. Taču, pamatojoties uz I. Veipas iesniegumu, tas pārcelts uz šā gada II ceturksni. Šogad plāns precizēts un noteikts, ka auditu iepriekšminētajā nodaļā veiks šā gada augustā. No komisijas ziņojuma secināms, ka tās locekļiem nav saprotams, kāpēc A. Loskutovs pēc VK veiktās revīzijas un tās izteiktajiem aizrādījumiem tieši Slepenības nodrošināšanas nodaļā "pienācīgi neizvērtēja [..] norādītās nepilnības un [..] saistītos riskus, atkārtoti atliekot audita veikšanu šajā nodaļā".

Tāpat komisija uzskata, ka biroja priekšniekam saskaņā ar Kriminālprocesa likumu "ir pilnvaras procesa organizatorisku jautājumu izlemšanā". Tādējādi kriminālprocesos izņemto un KNAB atbildīgā glabāšanā nodoto naudas līdzekļu saglabāšanas un kontroles sistēmas organizēšana un nodrošināšana ir tiešā iestādes vadītāja atbildība, pārliecināta komisija.

Turklāt A.Loskutovs 2005. gada 20. maijā saskaņojis Ģenerālprokuratūras izdoto instrukciju par lietisko pierādījumu kontroli, kurā paredzēta ikgadēja tās inventarizācija. Turpat ziņojumā minēts, ka A. Loskutovs uzskata, ka šī instrukcija vērtējama kā prokuratūras iekšējais normatīvais akts, kurš citām iestādēm nav saistošs. A. Loskutovs komisijai skaidroja, ka no uzraugošā prokurora līdz šim nav saņemtas sūdzības par trūkumiem operatīvo līdzekļu uzglabāšanā, kas devis pārliecību, ka ar tiem viss ir kārtībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DOKUMENTS


Valdībā iesniegto ziņojumu var izlasīt šeit! (.pdf)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas