Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ozols: IeM telpu īres maksa ēdināšanas firmai nelikumīgi zema

Iekšlietu īpašumu valsts aģentūra (IĪVA) izvēlējusies to ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju jaunajā Iekšlietu ministrijas (IeM) ēku kompleksā, kura piekrita maksāt īres maksu 13 latu apmērā par kvadrātmetru, kas atbilst likumam prasībām par valsts īpašumu iznomāšanu, _Dienai _stāstīja IĪVA direktors Laimonis Ozols. Taču IeM paudusi atšķirīgu viedoki, norādot, ka par telpu nomu var iekasēt tikai 4,9 latu par kvadrātmetru. Par ēdināšanas pakalpojumu ilgstošu nenodrošināšanu pret vienu IeM darbinieku ierosināta disciplinārlieta, bet L.Ozols atstādināts. Divas amatpersonas saņēmušas rājienu.

“Man joprojām nav skaidrs, kāpēc mani atstādināja, jo es darbojos likuma robežās,” teic L.Ozols. Viņš Dienai skaidroja, ka gada sākumā aģentūra organizēja ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju atlasi, kurā piedalīties tika uzaicināti septiņi pretendenti. No iesniegtajiem piedāvājumiem aģentūra izvēlējās SIA Diogens, jo tā, pēc L.Ozola vārdiem, bija vienīgā, kas piekrita maksāt īres maksu 13 latu apmērā par kvadrātmetru.

Pēc L.Ozola teiktā, par SIA Diogens viņš esot saņēmis arī divas pozitīvas atsauksmes – šis uzņēmums ēdina gan Valsts policijas darbiniekus, gan Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu. Balstoties uz šiem apsvērumiem, aģentūra sagatavojusi līguma projektu par SIA Diogens izvēli un iesniedza to IeM. Ministrija šo projektu neapstiprināja, norādot, ka “pastāv atšķirīgi viedokļi par telpu minimālās nomas maksas par vienu kvadrātmetru aprēķinā iekļaujamajiem izdevumiem un līguma projektā nav atrunātas nekādas prasības vai kritēriji ēdināšanas pakalpojumu kvalitātei”.

Pēc L.Ozola skaidrojuma, valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā, kā arī  Ministru kabineta noteikumos atrunāts, ka minimālā apakšnomas maksa nosakāma ar tādu aprēķinu, lai pilnīgi segtu iznomātāja mēneša izdevumus, kas saistīti ar iznomājamā objekta apsaimniekošanu un uzturēšanu. Pēc atstādinātā IĪVA direktora vārdiem, IeM jaunajā kompleksā šie izdevumi ir 13 lati par kvadrātmetru. Šajā summā ietilpst nomas maksa, ko IĪVA maksā VAS Valsts nekustamie īpašumi, kā arī ĪIVA administratīvie izdevumi telpu apsaimniekošanai. Pēc šāda aprēķina, ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) nomniekam ik mēnesi būtu jāmaksā 15,9 latu.

Savukārt IeM izveidoja darba grupu, kura aprēķinājusi, ka IeM telpas ēdināšanas uzņēmumam var izīrēt par 4,9 latiem kvadrātmetrā ar PVN. Uz šīs summas pamata tika izsludināts konkurss, kur par uzvarētāju atzīts Rīgas banketu serviss. Kā norāda L.Ozols, gan IĪVA juristi, gan arī pašas Iekšlietu ministrijas Finanšu departaments atzina apakšnomas cenu 4,9 latu apmērā par nepamatoti zemu un neatbilstošu likuma prasībām, jo tajā neesot iekļauti visi izdevumi.

Kā uzrādīts IeM dienesta pārbaudes atzinumā, IĪVA lūdza noteikt “diferencēto nomas maksu ēdnīcas telpām, nodalot nomas maksu, kuru veido būvniecības izmaksas, ar būvniecību saistītās citas izmaksas, apsaimniekošanas, uzturēšanas un zemes nomas izmaksas”. Savukārt ministrijas amatpersonām šķita, ka minimālajā nomas maksā “būtu iekļaujami tikai apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumi to klasiskajā izpratnē, neiekļaujot tajos izdevumus, ko IeM (IĪVA) maksā VAS Valsts nekustamie īpašumi par veiktajiem ieguldījumiem IeM kompleksa būvniecībā”.

IeM arī lūgusi Finanšu ministrijas (FM) palīdzību minimālās nomas maksas aprēķināšanā. FM atbildējusi, ka “saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, minimālā nomas maksa nosakāma ar tādu aprēķinu, lai pilnīgi segtu iznomātāja (IeM) mēneša izdevumus, kas saistīti tikai ar konkrētā iznomājamā objekta apsaimniekošanu un uzturēšanu”. Vienlaikus nepieciešams ievērot likuma par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu prasības, kas nosaka, ka “valsts iestādēm jārīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, tas ir, rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu, kā arī manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu”.

Viņš arī norāda, ka arī Valsts kontrole ne reizi vien aizrādījusi, ka valsts iestādes slēdz līgumus ar apakšnomniekiem par zemāku summu, nekā noteikts normatīvos.

Diena jau rakstīja, ka par IeM ēdināšanas pakalpojumu ilgstošu nenodrošināšanu pret divām ministrijas amatpersonām ierosinātas disciplinārlietas un vēl divām amatpersonām izteikts aizrādījums.

Uz aizdomu pamata par amata pienākumu nepildīšanu lietas ierosinātas pret IeM Aģentūru darba uzraudzības nodaļas vadītāju Vinetu Silkalni un Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras direktoru Laimoni Ozolu. “No pirmdienas L.Ozols ir atstādināts no amata un Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras funkcijas ēdināšanas jautājumā pārņēmusi ministrija,” pavēstīja iekšlietu ministrs M.Segliņš. Mēneša laikā L.Ozola disciplinārlieta tiks izskatīta un piemērots sods.

Pret L.Ozolu ierosināta vēl viena disciplinārlieta. Kā pirmdienas vakarā paziņojumā presei informē ministrijas preses centra vadītāja Laura Karnīte, L.Ozolu vaino, ka viņš apstiprinājis un iesniedzis saskaņošanai Iekšlietu ministrijā tādu telpu apakšnomas līguma projektu, ar kuru uzņēmies nesamērīgas līgumsaistības, kā rezultātā radījis kaitējumu valsts interesēm.

Savukārt aizrādījums izteikts IeM valsts sekretāra vietniekam aģentūru darba uzraudzības, informātikas un sakaru jautājumos Viktoram Elksnim par trūkumiem Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras uzraudzībā, kā arī IeM valsts sekretāram Aivaram Straumem par trūkumiem ministrijas administratīvajā darbā, personāla pārvaldīšanā, pārvaldes lēmumu pieņemšanā un doto uzdevumu izpildē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas