Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Paegle var negūt atbalstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien varētu noraidīt deputātes Vairas Paegles (TP) kandidatūru vēstnieces ANO amatam — to var secināt no Rīgas pils pārstāvju izteikumiem. Tikmēr līdz šim Latvijas diplomātijā nepieredzētā ķīvēšanās ap vēstnieka ANO kandidatūru, kurā sadūrušās prezidenta un Tautas partijas intereses, turpina iet plašumā. Ceturtdien konfliktā tika ierauta Ārlietu ministrija (ĀM), kas asi reaģēja uz V.Zatlera izteikumiem, ka tā nepietiekami labi sagatavo savus diplomātus.

Oficiālie komentāri pēc ceturtdien notikušās V.Zatlera un ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) tikšanās bija skopi, un ne viena, ne otra puse nevēlējās runāt par to, kādu lēmumu pieņems prezidents. Tika solīts, ka viņa rakstiskā atbilde tiks izplatīta piektdien. Taču gan no ĀM, gan Rīgas pils amatpersonu izteikumiem var secināt, ka Valsts prezidenta lēmums par V.Paegles kandidatūru varētu būt negatīvs. Kā netiešs apliecinājums tam kalpoja arī ceturtdienas rītā Latvijas radio izskanējusī asā prezidenta kritika ĀM. Viņaprāt, šobrīd diplomāti izvēlēti pēc politiskās piederības. "Skaidri un gaiši ir jāizšķiras, kā izvēlamies diplomātiskos pārstāvjus, un, vai tas laiks, kad partijas piederība nosaka to, ka es tikšu iecelts kādā diplomātiskā amatā, tomēr nav aizgājis, jo jādomā par to, ka diplomātiskais korpuss visu laiku ir jāpapildina un jāuzlabo tā kvalitāte, tas ir Ārlietu ministrijas jautājums," paziņoja V.Zatlers. Viņš arī sacīja, ka TP, kuras pārziņā ilgu laiku bijusi ĀM, nav darījusi neko, lai uzlabotu diplomātu sagatavošanas mehānismu.

Reaģējot uz šiem apvainojumiem, M.Riekstiņš ceturtdien sasauca ārkārtas preses konferenci, kurā ilgi un detalizēti stāstīja par to, kā notiek diplomātu izvēle un sagatavošana. "Acīmredzot prezidents bija turēts informatīvā vakuumā," M.Riekstiņš sacīja. Ziņojumu par diplomātu sagatavošanas procesu viņš ceturtdien iesniedza arī Valsts prezidentam.

Ārlietu ministrs ceturtdien apstiprināja, ka vēl pirms V.Paegles kandidatūras izvirzīšanas viņam bijušas neformālas konsultācijas par vēstnieka ANO kandidatūru.

Kā liecina neoficiāla informācija, šajās sarunās abas puses bija vienojušās šim amatam virzīt Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Eduardu Stipro. Tāpat bija panākta neformāla vienošanās, ka prezidenta kanceleju turpmāk varētu vadīt ĀM politiskais direktors Pēteris Ustubs. Taču pēc tam, kad TP vadība paziņoja, ka vēstnieka amatam būtu jāvirza V.Paegle, kurai neformāli šis amats ticis solīts jau pirms laba laika, ārlietu ministrs savas domas mainīja.

M.Riekstiņš ceturtdien žurnālistiem atteicās sniegt jebkādus komentārus gan par neformālo sarunu saturu, gan par to, vai tajās minēti kādi citi kandidāti. Ārlietu ministrs tāpat stingri noraidīja pieņēmumus, ka viņa lēmuma maiņu varētu būt ietekmējusi Tautas partijas vadības nostāja. "Latvijā par ārpolitiku atbild ministrs, nevis partija," norādīja M.Riekstiņš.

Pat ja V.Zatlers piekāpsies TP un atbalstīs V.Paegles kandidatūru, paliek neskaidrs jautājums, kas notiks ar E.Stipro, kurš gan ir paziņojis, ka vismaz pagaidām kanceleju nevēlas pamest. Ja prezidents liks ĀM meklēt jaunu vēstnieka kandidatūru, tad šis process var ieilgt uz ilgu laiku — M.Riekstiņš ar jaunu pretendentu meklējumiem solās nesteigties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas