Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pagalmā ieklīda sašauts zivju gārņu mazulis

Lai arī Madonas rajona Ļaudonas pagasta iedzīvotāji jau agrāk netālu no mājām bija dzirdējuši šāvienus, dabas sargiem par notikušo iespējamo pārkāpumu viņi ziņoja vien tad, kad trešdien pagalmā redzēja ieklīstam bezpalīdzīgu zivju gārņa mazuli. Pēcāk atklājās, ka mazulim ir cauršauts spārna kauls.

Teiču dabas rezervāta ornitologs Andris Avotiņš ceturtdien mājām līdzās esošajā mežiņā uzgāja vēl divus nošautus zivju gārņus — zarā karājās pieauguša putna līķis un uz zemes mētājās nošauts mazulis. "Cilvēks bija stāvējis apakšā un šāvis pa ligzdām, kurās bija mazuļi," saka A.Avotiņš. Madonas reģionālā vides pārvalde notikušo vērtē kā īpaši cietsirdīgu rīcību un piektdien sagatavoja iesniegumu Valsts policijai kriminālprocesa ierosināšanai. Zivju gārnis Latvijā ir nemedījama suga.

"Tas notikums ir vienkārši drausmīgs, ir jāaptur tā cilvēka rīcība, jo viņš ir bīstams citiem. Redzēju, kā pa pagalmu mazulis bezpalīdzīgi klīda un bija pilnīgā izmisumā — mēģināja lidot, bet nevarēja," Dienai saka aculieciniece, kura savu vārdu nevēlējās publiskot. Diemžēl mazuli neizdevās glābt, tas ceturtdien gāja bojā no gūtajiem ievainojumiem. "Tam cilvēkam arī ir spēcīga aizmugure, var gadīties — kāds mēģinās noslēpt, ka tas ir noticis," saka aculieciniece. Sieviete dzirdējusi, ka ļaudonieši redzējuši vēl divus mazuļus netālu no meža. Dzirdot šāvienus, vietējie esot nodomājuši, ka šautas tiek klaiņojošās lapsas.

Ornitologs A.Avotiņš jau iepriekš zinājis, ka šajā pāris hektāru lielajā privātajā mežā pēdējos gados mīt zivju gārņu kolonija ar 10—15 ligzdām. Kad viņš te ieradās ceturtdien, viņš redzēja ne tikai divus bojāgājušos putnus, bet arī lērumu spalvu uz zemes, kas liecinājis, ka nošauto putnu, iespējams, bija daudz vairāk, tikai meža zvēri tos aiznesuši. "Pie ligzdām turpat gulēja 16.kalibra patronu konteineri, tādus divus gabalus savācām," atceras A.Avotiņš. Pieaicinātais veterinārārsts piektdien ekspertīzē konstatēja, ka putnu nāves cēlonis ir nošaušana. "Neapšaubāmi, šāda rīcība ir aizliegta ar likumu, mednieki zina, ka tā ir nelikumīga medību ieroču pielietošana pie tam cilvēku apdzīvotā teritorijā. Nu bet šaut pa mazuļiem — tas ir ārpus jebkura cilvēka ētikas," saka A.Avotiņš. Viņš pieļauj — varbūt kādam nepaticis, ka vakaros mazuļi skaļi sabļaujas ar vecākiem.

Madonas reģionālās vides pārvaldes pārstāvis Aldis Verners saka — galvenais, lai policija atrod vainīgos. "Šajā gadījumā rupji pārkāptas Dzīvnieku aizsardzības likuma prasības, ir notikusi īpaši cietsirdīga rīcība pret savvaļas dzīvniekiem," viņš skaidro un norāda — lai arī šobrīd zivju gārņi vairs nav Latvijas aizsargājamo dzīvnieku sarakstā, tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka tos var iznīcināt.

Dzīvnieku aizsardzības likuma 4.pants noteic, ka aizliegta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, proti, dzīvnieka nogalināšana. Krimināllikums paredz, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 80 mēnešalgām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas