Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta 13:21 - Premjers prasa paskaidrojumu par komandējumu

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) pieprasīs paskaidrojumus izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) par ministrijas darbinieku komandējumu uz Halifaksu pasaules hokeja čempionāta laikā.

Premjera padomnieks Edgars Vaikulis aģentūru BNS informēja, ka ministrei tiks nosūtīta premjera rezolūcija. Tā paredzēs, ka atbildīgajām amatpersonām jāsniedz paskaidrojumi par komandējuma mērķi, laiku, kad tas ieplānots, izmaksām un komandējuma darba kārtību, kā arī pārskats par komandējuma laikā paveikto.

T.Koķes padomniece Agnese Korbe pastāstīja, ka ministre šobrīd ir komandējumā Briselē, taču viņa jau ir runājusi ar M.Gruškevicu un pieprasījusi informāciju par Kanādas brauciena rezultātiem. «Svarīgāk tomēr būtu koncentrēties uz to, ko šis komandējums dos Latvijas izglītības sistēmai,» sacīja izglītības ministres padomniece.

Laikā, kad Kanādā norisinājās šā gada pasaules čempionāts hokejā, nepieciešamība doties komandējumā uz šo valsti, turklāt tieši uz Halifaksu, radusies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Eiropas lietu departamenta vadītājai Guntai Arājai un valsts sekretāra Mareka Gruškevica (TP) padomniekam Oskaram Balodim, kurš savulaik tādā pašā amatā deva padomus toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP). IZM pārstāvji noliedz, ka devušies komandējumā, lai skatītos hokeju, bet veicinātu Latvijas un Kanādas sadarbību izglītības jomā, tomēr apstiprina — apmeklētas arī spēles.

Kanādā bija mazāk hokeja fanu no Latvijas nekā iepriekšējos pasaules čempionātos, jo lielai daļai nebija pa kabatai lielie tēriņi, lai nokļūtu Kanādā. Abiem IZM darbiniekiem brauciena, kas noticis pēc kanādiešu ielūguma, finanšu jautājums nebija aktuāls, jo to apmaksāja IZM, un tikai hokeja spēļu biļetes nācies pirkt pašiem. O.Balodis norāda, ka IZM maksājusi apmēram 1400 latu par katru no braucējiem. Tā kā komandējums noticis no 3. līdz 6.maijam, O.Balodis paguvis noskatīties divas grupu turnīra spēles, kurās piedalījās Latvijas izlase. To, kāpēc komandējums noticis hokeja čempionāta norises laikā, viņš nevar paskaidrot, taču noliedz, ka komandējums saistās ar apmaksāts brauciens uz hokeja čempionātu — tas esot bijis ļoti noderīgs abu valstu sadarbības veicināšanai, turklāt viņš šajā laikā "labāk būtu bijis mājās". Arī G.Arāja norāda, ka brauciens "noteikti bija lietderīgs", jo esot gūta Latvijai noderīga informācija par situāciju Kanādā dažādos izglītības līmeņos — augstākajā, speciālajā un profesionālajā izglītībā, apmeklētas dažādas valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas, kā arī universitātes.

Sākotnēji uz Kanādu vēlējies braukt M.Gruškevics, bet rīkojumu par viņa komandējumu atteikusies parakstīt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). Taču ministre var aizliegt doties komandējumā tikai valsts sekretāram, rīkojumus par pārējo IZM darbinieku komandējumiem paraksta M.Gruškevics. Viņš skaidro, ka T.Koķes noraidījumu uztvēris kā signālu, lai viņš būtu Latvijā, nevis kā iebildumus tam, ka komandējumā dodas citi IZM darbinieki.

Kā paskaidroja A.Korbe, ministre rīkojumu neparakstīja, jo «šajā laikā mūsu komandējuma grafikā Kanāda nebija paredzēta». Tomēr ministre var lemt tikai par valsts sekretāra, parlamentārā sekretāra un sava biroja darbinieku komandējumiem. Par visiem pārējiem lemj valsts sekretārs, viņš arī atbild par to, kuru darbinieku sūtīt, skaidro A.Korbe.

Tiesa, G.Arāja IZM atbild par starptautiskajiem sakariem, taču — vai komandējumā bija jādodas O.Balodim? Viņš bija viens no bijušā premjera padomniekiem un vienlaikus arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra biroja vadītājs. Diena jau rakstīja, ka sākotnēji, kad pēc A.Kalvīša demisijas teju viss viņa birojs jau bija "izdalīts" pa citām institūcijām, O.Balodis bija bez darba. Viņš tolaik Dienai norādīja, ka personīgu iemeslu dēļ nevēlas strādāt valsts pārvaldē, taču jau pēc mēneša kļuva par M.Gruškevica štata padomnieku. M.Gruškevics stāsta, ka O.Balodis esot viņa "atbalsta vienība", kurš konsultējot par starpnozaru jautājumiem, kas saistīti ar reģionālo attīstību, ekonomiku, kā arī atbild par izglītības jomu Latvijas ilgtermiņa attīstības stratēģijā Latvija 2030. Kā ziņo LETA, no nākamā gada valsts sekretāriem vairs nevarēs būt štata padomnieki, to paredz valdībā pieņemtais lēmums.

(papildināts ar 3. un 7. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas