Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Arī ZZS ir zemkopības ministra kandidāts

Sarunās ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) arī šai partijai piedāvājis zemkopības ministra amatu. Jau vēstīts, ka arīdzan LPP/LC piedāvāts šis amats, aicinot tam deleģēt demisionējušo premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC).

ZZS ir saņēmuši lauksaimniecības organizāciju atbalstu Jāņa Dūklava kandidatūrai zemkopības ministra amatam. Vēl tikšanās laikā spriests par kultūras un vides ministru amatiem, kas varētu būt ZZS pārziņā. Savukārt, ja ZZS ieņems labklājības ministra posteni, tajā nebūs Iveta Purne, bet gan cita persona.

Ir zināms, ka ZZS nebūs izglītības un zinātnes ministra portfelis, taču šobrīd nav skaidrs, kas to varētu vadīt. Pēc neoficiālas informācijas premjera kandidāts to piedāvājis TP, kas pagaidām atteikusies.

Netiek izslēgts arī, ka ministra portfelis varētu būt arī Sabiedrība citai politikai (SCP) pārstāvim. Aģentūra BNS vēsta, ka pēc V. Dombrovska un SCP tikšanās Aigars Štokenbergs informējis, ka premjera kandidāts aicinājis virzīt iespējamos ministru amata kandidātus konkrētās nozarēs. Uz vairākkārtējiem žurnālistu jautājumiem par to, kā Dombrovskis novērtējis SCP piedāvāto kandidātu finanšu ministra amatam Egonu Liepiņu, Štokenbergs vien atbildēja, ka premjera amata kandidāts aicinājis: "Dodiet vēl cilvēkus!"

Savukārt Par civlēka tiesībam vienotā Latvijā (PCTVL) varētu atbalstīt koalīciju atsevišķos jautājumos, šodien pēc tikšanās ar premjerministra amata kandidātu Valdi Dombrovski (JL) aģentūrai LETA apstiprināja gan Ministru prezidenta amata kandidāts, gan PCTVL Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners. "Būsim konstruktīva opozīcija, esam gatavi atbalstīt premjeru atsevišķos jautājumos," aģentūrai LETA teica Pliners, norādot, ka arī līdz šim PCTVL dažkārt balsojusi vienādi ar partiju "Jaunais laiks".

V. Dombrovskis (JL) sarunu laikā ar LPP/LC piedāvājis tagadējam premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) iesaistīties jaunajā valdībā un uzņemties zemkopības ministra pienākumus, savukārt LPP/LC izteikusi vēlmi saglabāt savā atbildībā Satiksmes ministriju un uzskata, ka to varētu vadīt I.Godmanis. Vienošanās pagaidām nav panākta.

V.Dombrovskis norādīja, ka zemkopība ir ļoti smaga joma un tā kā ministra šim amatam tagad nav, Ivars Godmanis kā premjers jau tagad nodarbojas ar šo problēmu risināšanu. Uz jautājumu, kurš, viņaprāt, varētu būt spēcīgāks satiksmes ministrs - Godmanis vai Pilsoniskās savienības šim amatam minētais Ģirts Valdis Kristovskis, JL pārstāvis teica: “Nesākšu dot izvērtējumu vienam vai otram kandidātam, kamēr sarunas nav beigušās.”

Jau ziņojām, ka dienu pēc nominēšanas valdības veidotāja amatam V.Dombrovskis ir uzsācis sarunas ar visiem Saeimas politiskajiem spēkiem.

Ja valdības veidošanas sarunas būs veiksmīgas, Saeima par jauno V.Dombrovska (JL) Ministru kabinetu varētu balsot 12.martā, šādu iespēju premjera kandidāts piektdien pārrunājis ar TB/LNNK.

TB/LNNK sarunās ar valdības veidotāju atzinusi, ka labprāt uzņemtos atbildību par kādu no jomām, kuras tā vada tagad. Tēvzemiešiem šobrīd ir tieslietu un ekonomikas ministru portfeļi, taču Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats arī teica, ka apzinoties, ka partija varēs vadīt tikai vienu no šīm  ministrijām. V.Dombrovskis apvienībai  piedāvājis arī citas iespējas, piemēram, vadīt Aizsardzības vai Iekšlietu ministriju. Kādu amatu tēvzemieši varētu ieņemt būs atkarīgs no tā, cik partiju būs jaunajā koalīcijā.

Pēc tikšanās ar Tautas partiju (TP) premjera amata kandidāts V.Dombrovskis (JL) informēja, ka pats galvenais uzdevums ir valsts budžeta grozījumu sagatavošana, lai samazinātu budžeta izdevumus atbilstoši Starptautiskā Valūtas fonda prasībām. TP un Jaunais laiks (JL) vienojās izveidot darba grupu, lai izstrādātu kopīgu redzējumu par valsts tēriņu samazināšanu.

Brīdī, kad V.Dombrovskis vēlējās informēt žurnālistus par to, kādas atbildības jomas viņš vēlētos uzticēt Tautas partijai, Mareks Segliņš viņu pārtrauca un pateica, ka šī informācija vēl netiks izpausta. V.Dombrovskis atzina, ka ir atšķirības starp piedāvājumu un Tautas partijas vēlmēm, taču viņš respektēšot Tautas partijas līdera Mareka Segliņa vēlēšanos par to vēl nerunāt.

Neoficiāla informācija liecina, ka partiju viedokļi atšķiras jautājumā par to, kuram politiskajam spēkam jāuzņemas atbildība par Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). JL vēlas to piedāvāt TP, bet līdz ar to TP zaudētu kādu no ministrijām, kuru tā vēlas saglabāt, piemēram, Aizsardzības ministriju.

Zināms, ka premjera kandidāts neiebilst, ka TP pārstāvji turpina vadīt Ārlietu ministriju un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju. 

Atgādinām, ka arī vakar, uzreiz pēc kandidāta nominēšanas TP valdes sēdē izveidoja sarunu grupu, kurā būs TP līderis, frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, valdes locekļi Oskars Spurdziņš un Edgars Zalāns, kurš bija otrs premjera kandidāts, bet kuru prezidents neizvēlējās. M.Kučinskis Dienai apstiprināja, ka TP iesaistīsies V.Dombrovska valdībā, ja tādu uzaicinājumu saņems. Pāris stundu vēlāk M.Segliņš medijos jau šo viedokli mīkstināja, norādot, ka par iesaistīšanos valdībā tikšot lemts tikai pēc sarunām.

Sestdien notiek JL kongress.

(papildināta ar 4. un 5. rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Satiksmes ministra amatam "Pilsoniskā Savienība" virza Kristovski

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas