Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Bičkoviča izvērtējumu Tiesnešu ētikas komisija atliek

Tiesnešu ētikas komisija pēc spraigām un ilgstošām diskusijām nolēma pagaidām atlikt jautājumu par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības lietu. Sēdes laikā tiesneši nespēja rast kādu risinājumu un nolēma sagaidīt prokuratūras pārbaudes rezultātus.

Komisijas priekšsēdētājs Visvaldis Sprudzāns sēdes sākumā norādīja, ka šis jautājums masu medijos ir aktuāls, tāpēc komisijai būtu jālemj, ko darīt un ko ieteikt tiesnešiem vai konkrēti I. Bičkovičam. Tomēr vairums komisijas locekļu uzskatīja, ka šobrīd trūkst informācijas un faktu par to, kas īsti noticis.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Dace Mita aicināja izvērtēt, vai komisija nevarētu aicināt I. Bičkoviču sniegt savu skaidrojumu par pilsonības jautājumu. Uz to vairāki citi komisijas locekļi norādīja, ka viņš savulaik jau plašsaziņas līdzekļos to ir darījis, bet šobrīd to varētu interpretēt kā iejaukšanos prokuratūras darbībā, kura šobrīd veic pārbaudi šajā lietā. Tāpēc komisija nolēma, ka jautājumu atliks līdz prokuratūra būs pabeigusi savu darbu. Tad būšot tiesisks izvērtējums un pamats vērtēt ētiskos jautājumus.

Daudzi komisijas locekļi diskusijas laikā atzina, ka zina tikai tik daudz, cik lasījuši masu medijos, bet vairums nezināja, par ko īsti veic pārbaudi prokuratūra un izrādīja neizpratni, kāpēc jautājums atkal pēc aptuveni gada ir aktualizēts.

Jau vēstīts, ka prokuratūra šoreiz pārbauda Bičkoviča pilsonības lietas izbeigšanas likumību, jo ir aizdomas, ka attiecībā pret Naturalizācijas pārvaldi (NP) ir izdarīts spiediens no Tieslietu ministrijas (TM).  Aprīlī NP toreizējā priekšniece Eiženija Aldermane, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem, deva rīkojumu celt prasību tiesā par pilsonības atņemšanu. NP juristi sāka gatavot pieteikumu, taču dažas nedēļas vēlāk pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), kurš aizvietoja atvaļinājumā esošo tieslietu ministru Mareku Segliņu (TP), izdeva rezolūciju, ar kuru uzdeva NP nodot lietu TM kompetencē. Vienlaikus E.Zalāns uzdeva TM izveidot komisiju pārbaudes lietas materiālu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai.

TM komisija jūlijā izteica viedokli par lietas turpmākās virzības nepamatotību un to kopā ar lietas materiāliem nodeva atpakaļ NP. Tobrīd NP priekšnieka pienākumus pildīja bijušais E.Aldermanes vietnieks Ēriks Baranovskis, kurš augusta sākumā pieņēma lēmumu iepriekšējo rīkojumu atcelt un pārbaudes lietu izbeigt. Vēlāk viņš to skaidroja ar visu lietas materiālu izvērtēšanu "kopumā" un TM viedokļa ņemšanu vērā. NP juristi no vadītāja lēmuma norobežojās.

Tāpat šodien sēdē komisija izskatīja Latvijas Kredītņēmēju apvienības lūgumu skaidrot, vai tiesnesis vadot semināru kredītiestāžu pārstāvjiem par tiesu praksi parādsaistību un strīdu izskatīšanā ir rīkojies neētiski. Arī šeit jautājums atlikts - komisija lēma, ka iepazīsies detalizētāk konkrēto gadījumu un to pēc savas iniciatīvas skatīs nākošajā komisijas sēdē.

Komisija sēdē aplūkoja arī saņemtos privātpersonu iesniegumus, taču atgādināja, ka tā atbilstoši likumam Par tiesu varu skata tikai to amatpersonu iesniegumus, kuri ir tiesīgi ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas