Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta - Cēsu rajonā piedzimis kamielis

Pirmdien ap plkst.16 pēc 15 mēnešu ilgas gaidīšanas kamieļmāte Fatima laidusi pasaulē kamieļmeiteni. Atpūtas kompleksa _Rakši _saimnieks Kristaps Blaus pirmdienas pievakarē telefonsarunā _Dienai _pastāstīja, ka "meitene ir balti pelēcīga, vairāk līdzīga tēvam Sahibam. Jau ir nožuvusi, paēdusi. Vēl jānosver, jānomēra un jādod vārds." Dzemdības bijušas vieglas, palīdzēt nevajadzējis. "Esam ļoti priecīgi," saka saimnieks.

Laimīgie vecāki Fatima un Sahibs Amatas pagasta Rakšos dzīvo kopš 2008.gada marta. Fatima ir 10 gadus veca, Sahibs - 4.

Rīgas Zooloģiskā dārza atbalsta biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka Dienai teica, ka Rīgas Zoodārzā piedzimuši vairāki kamieļi, bet viņš pirmo reizi dzird par privātā saimniecībā pasaulē nākušu kamieli.

Rakšu pārstāve Marta Timrota informē, ka dzemdības noritēja raiti. Kamieļmeitene sver 30 kilogramus un ir 1,2 metrus gara.

Fatima un jaundzimusī atrodas speciāli viņām paredzētā mājvietā. Parasti mierīgā Fatima šoreiz izcēlusies ar tramīgu uzvedību, brīžiem nobirdinot kādu asaru - dzemdību sāpes acīmredzot bija manāmas laikus, lai gan mazulītes piedzimšanas process ilga vien četrdesmit minūtes, norāda M.Timrota. Arī jaunais tēvs Sahibs dzemdībās bijis līdzās Fatimai.

M.Timrota stāsta: kamieļu sieviešu kārtas pārstāves nereti pēc dzemdībām izrāda apjukumu, nespējot pieņemt jauno mātes lomu, kas apstiprinājās arī šoreiz - Fatimas sākotnējā attieksme pret bērnu šķitusi pat mazliet agresīva. Pēc pāris stundām situācija uzlabojās, tomēr pirmo piena porciju kamieļmeitenei nācies uzņemt ar pudelītes palīdzību. K.Blaus skaidro, ka var paiet pat sešas stundas līdz brīdim, kad kamieļu mamma ir gatava pati pieņemt un barot savu bērnu. Savukārt, kad tas ir noticis, kamieļu māte kļūst par izteikti gādīgu māmiņu. Kamieļi bez mammas piena var iztikt, sākot no četru mēnešu vecuma, bet zāli kā papildu barību tie sāk ēst 2-3 mēnešu vecumā.

Kamieļu mazulis piedzima 15.grūtniecības mēnesī, bet aktīvi gaidīts tika jau kopš Jāņiem. K.Blaus gan norāda, ka Latvijā nav daudz kamieļu grūtniecības ekspertu un sākotnējais dzemdību datums, iespējams, tika noteikts mazliet pārsteidzīgi. Rakšu pārstāvji gan aicina ņemt vērā, ka divkupru kamieļu grūtniecības ilgums ir 12-15 mēneši, un šie dzīvnieki paši spēj pieregulēt dzemdību termiņu.

Atbildību par vārda piešķiršanu mazajai kamieļmeitenei uzņēmies viņas krusttēvs - Radio Skonto programmu direktors Valdis Melderis, kurš šogad atvaļinājuma laikā izaicināja sevi, uz laiku kļūstot par Rakšu saimniecības darbinieku un kamieļu apkopes speciālistu.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas