Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

papildināta - Daudze ievēlēts par Saeimas priekšsēdētāju

Saeima šodien ārkārtas sēdē par jauno parlamenta priekšsēdētāju ievēlēja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu Gundaru Daudzi. "Par" Daudzi šodien nobalsoja 52 deputāti, "pret" bija 36 tautas kalpi.

Par pārējiem diviem kandidātiem tika nodots šāds balsu skaits: par opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" kandidāti augstajam amatam Ingrīdu Circeni - "par" 16 deputāti, "pret" - 72, bet par "Saskaņas centra" piedāvāto pretendentu Jāni Tutinu - "par" 20 deputāti, "pret" - 68 tautas kalpi.

Kopumā deputātiem tika izsniegta 91 balsošanas zīme, balsošanā piedalījās 90 deputāti, par derīgām tika atzītas 88 balsošanas zīmes, bet par nederīgām - divas.

Savā pirmajā uzrunā jaunievēlētais Saeimas priekšsēdētājs pateicās līdzšinējam parlamenta vadītājam Indulim Emsim (ZZS) par darbu, un šos vārdus Saeimas deputātu lielākā daļa sveica ar aplausiem, pieceļoties kājās.

Sākotnēji Daudze izvairījās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem un steidzīgi devās uz Saeimas priekšsēdētāja darba kabinetu, pie kura durvīm jau bija novietota plāksnīte ar jaunā saimnieka vārdu.

Pēc apmēram pusstundu ilgas gaidīšanas Daudze iznāca pie žurnālistiem, lai vēlreiz pateiktos Emsim par darbu 9.Saeimas priekšsēdētāja amatā. Daudze pauda cerību, ka Emsis neliegs savu padomu viņam arī turpmāk, lai varētu pildīt Saeimas priekšsēdētāja pienākumus pēc labākās sirdsapziņas.

Daudze uzsvēra, ka centīsies celt Saeimas prestižu, pirmkārt, uzlabojot komunikāciju ar sabiedrību gan tieši, gan ar mediju starpniecību.

Daudze arī solīja ieklausīties Saeimas opozīcijas priekšlikumos un nenoraidīt nevienu labu ideju tikai tāpēc, ka to izteikuši opozīcijas deputāti.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Daudze apgalvoja, ka pēc partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāja Aivara Lemberga iznākšanas no cietuma viņš ne reizi nav sazinājies ar Ventspils mēru. Patlaban smagos noziegumos apsūdzētā Lemberga vadītajā partijā "Latvijai un Ventspilij" tolaik Ventspils slimnīcas vadītājs Daudze iestājies, jo, pēc viņa teiktā, "tas bija vienīgais politiskais spēks, kas varēja sakārtot Ventspili".

Daudze arī uzsvēra, ka nav saņēmis "pacientu pateicības", jo viņš strādājis par anesteziologu-reanimatologu, par kura lomu sarežģītās operācijās parasti nav informēti ne slimnieki, ne viņu tuvinieki.

Atbildot uz jautājumu, vai Saeimas darbiniekiem nākamgad tiks paaugstinātas algas, Daudze uzsvēra, ka vispirms ir jāizvērtē "cik, kam un vai vispār vajag". Vienlaikus viņš norādīja, ka konkurētspējīga atalgojuma trūkums var likt aiziet no darba parlamenta juristiem, kas apgrūtinātu likumdošanas procesu.

Daudze pārcelšoties uz dzīvi Rīgā. Viņa dzīvesbiedre, pēc profesijas ārste, patlaban strādājot kādā farmācijas uzņēmumā.

Daudze jaunā amata pienākumus sāk pildīt nekavējoties. Pirmais Daudzes izdotais rīkojums ir par to, ka viņš uzņemas pildīt Valsts prezidenta amata pienākumus laikā, kamēr Valdis Zatlers atrodas komandējumā.

Saeimas ārkārtas sēdē nepiedalījās līdzšinējais parlamenta vadītājs Emsis, sēdi vadīja viņa vietniece Vineta Muižniece (TP).

Saeimas priekšsēdētāja vieta kļuva brīva pēc tam, kad cits ZZS pārstāvis - Indulis Emsis - atkāpās no šī amata un nolika deputāta mandātu. Šādu lēmumu viņš pieņēma pēc tam, kad saņēma informāciju no prokuratūras par kriminālprocesa ierosināšanu.

Ģenerālprokuratūra pret Emsi ir sākusi kriminālprocesu. Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā izveidotās izmeklēšanas grupas lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts par Ventspils amatpersonu, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Latvijas Kriminālkodeksa 6.nodaļā - saimnieciskie noziegumi un 7.nodaļā - amatnoziegumi, kā arī par noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 19.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā un 24.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Veicot izmeklēšanu šajā kriminālprocesā, konstatēts, ka pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību par faktiem, kas nav saistīti ar minētā kriminālprocesa pierādīšanas priekšmetā ietilpstošiem apstākļiem, informēja prokuratūra.

Ņemot vērā augstākminēto, procesa virzītājs 21.septembrī pieņēma lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu, sākot jaunu kriminālprocesu pret Emsi, jo pastāv reāla iespēja, ka viņš ir apzināti nepatiesi liecinājis pirmstiesas kriminālprocesā.

Process sākts pēc Krimināllikuma 300.panta 2.daļas. Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Emsis apgalvoja, ka nav apzināti sniedzis nepatiesas liecības, tomēr atkāpās no amata un nolika deputāta mandātu. Vēlāk Emsis paziņoja, ka, noliekot deputāta mandātu, aiziet no aktīvās politikas, tomēr pieļāva iespēju tajā atgriezties, sakot: "Nekad nesaki nekad!"

Pēc Emša atkāpšanās ZZS Saeimas priekšsēdētāja amatam nolēma virzīt ZZS ietilpstošās Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītās partijas "Latvijai un Ventspilij" deputātu Daudzi, kurš esot pierādījis sevi kā spējīgs vadītājs un ticis pārliecinoši iebalsots Saeimā.

ZZS pārējo valdošās koalīcijas partiju atbalstu Daudzem izdevās iegūt tikai pāris stundas pirms Saeimas ārkārtas sēdes, kad, pēc premjera Aigara Kalvīša (TP) teiktā, tika nolemts, ka tuvākā mēneša laikā tiks veiktas strukturālas izmaiņas valdības sastāvā, lai uzlabotu Ministru kabineta darbu un tam izvirzīto mērķu sasniegšanu.

Ārsts anesteziologs Daudze ir bijis Ventspils domes deputāts un Ventspils slimnīcas galvenais ārsts, bet pēc ievēlēšanas Saeimā šos amatus atstāja.

Daudze 1989.gadā ir beidzis Rīgas Medicīnas institūtu, bet no 2005.gada bijis pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" galvenais ārsts.

2005.gadā Daudze tika ievēlēts par Ventspils domes deputātu, bet 2006.gadā - par 9.Saeimas deputātu. 2006.gada novembrī viņš tika iecelts par Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas