Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Draudzības dienu gājienā piedalījušies vairāki simti cilvēku

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkotajā Draudzības dienu gājienā sestdien piedalījušies vairāki simti cilvēku, liecina Dienas novērojumi.Lai gan aizturēti vairāki protestētāji, kā arī viens gājiena dalībnieks, policija vērtē, ka pasākums pagājis mierīgi, daļēji skaidrojot to ar izvēlēto pasākuma norises vietu.

Gājienā piedalījās arī vairāki desmiti citu valstu pārstāvju, tai skaitā “Amnesty International” pārstāvji no Zviedrijas, Dānijas, Šveices, Turcijas, Grieķijas, Krievijas. Pasākumā runas teica “Amnesty International”, Eiropas Parlamenta pārstāvji, afrolatviskās asociācijas "Afrolat" pārstāvis Džords Stīls, žurnālists Kārlis Streips, tika nolasīta arī deputātes Ingrīdas Circenes atbalsta vēstule. Viņa pati ir devusies komandējumā uz Maķedoniju. Kā novēroja _Diena_, gājienā piedalījās arī daudz pasākuma atbalstītāju, kas paši nepārstāv seksuālās minoritātes.Policijas aplēses liecina, ka gājienā piedalījās ap 200 cilvēku, kas ir mazāk nekā pērn, kad dalībnieku skaits bija ap 800,savukārt aktīvo protestētāju skaits sasniedza aptuveni 700, informēja Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Aleksands Bukēvičs.

Liela daļa no protestētājiem pārstāvēja draudzi "Jaunā paaudze", taču protestētāju pulkā bija manāmi arī nacionālradikāli noskaņoto spēku pārstāvji un cilvēki "No pride" tērpos.

Pasākumam tuvojoties noslēgumam, protestētāji noturēja kopīgu lūgšanu un sāka izklīst Vecrīgā. Savukārt gājiena dalībnieki speciāli organizētos autobusos devās uz citiem "Draudzības dienu" pasākumiem.

Policija informē, ka par sīko huligānismu aizturēti četri protestētāji, pret kuriem sāktas administratīvās lietas, kā arī viens no gājiena dalībniekiem, kas saplēsis kādas protestējas plakātu ar uzrakstu "No pride". Par šo rīcību uzsākts kriminālprocess.

A.Bukēvičs neatklāja, cik policijas pārstrāvju tika iesaistīti kārtības nodrošināšanā.

"Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Linda Freimane uzrunā gājiena dalībniekiem teica, ka Latvijā, pēc organizācijas pārstāvju domām, būtu jāpieņem divi jauni likumi. Viens no tiem ir likums par kopdzīvi, kas attiektos uz jebkuriem diviem pieaugušiem cilvēkiem, kuri dzīvo kopā, lai veidotu ģimeni, bet savas attiecības nav reģistrējuši ar laulību vai savādāk. Šāds likums, pēc L.Freimanes domām, Latvijā ir nepieciešams gan heteroseksuāliem, gan arī homoseksuāliem pāriem.

Otrs likums ir partnerattiecību likums, kas divām pieaugušām personām neatkarīgi no viņu dzimuma ļautu reģistrēt savas attiecības. "Šāds likums ir gan formalitāte, kas nodrošina līdzīgas juridiskās sekas, kādas izriet no laulības, gan arī skaidra valsts pozīcija tam, ka ikkatram indivīdam mūsu valstī ir vienādas tiesības veidot savu ģimeni pēc savas sirdsbalss un pārliecības," skaidroja organizācijas pārstāve.

Viņa norāda: ja Latvijā būtu šādi likumi, tie neko nevienam neatņemtu. "Sievietes un vīrieši turpinātu iemīlēties, laulāties un, ja viņi to vēlas, ģimenē audzināt bērnus. Tikai — ja mums būtu šādi likumi, tad Latvijā būtu vairāk cilvēku, kas justos droši un aizsargāti savās attiecībās, būtu gatavi uzņemties atbildību par bērnu audzināšanu un veidotu stabilas ģimenes."

(Plkst.12:36 papildināts viss teksts.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

APSKATIES VĒL

Video: Praids un naids

Foto: Draudzības dienu gājiens

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas