Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Ekspremjers Kalvītis asi kritizē ģenerālprokuroru

Bijušais premjers Aigars Kalvītis saistībā ar naudas pazušanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā asu kritiku veltījis ģenerālprokuroram Jānim Maizītim un norāda, ka viņam par notikušo būtu jāuzņemas atbildība.

"Domāju, ka ģenerālprokuroram noteikti jāuzņemas atbildība, jo tik politiski jutīgā jautājumā viņš no tās nevar izvairīties. Procesa ap KNAB rezultātā Loskutova dēļ tika upurēta valdība! Tika rīkoti piketi un demonstrācijas - kā viņš var izvairīties no atbildības!" intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīze" saka Kalvītis.

Pēc viņa teiktā, ka ģenerālprokuroram iepriekš, vērtējot grāmatvedības pārkāpumus birojā, bija jāveic ļoti rūpīga pārbaude. "Šeit neiztur nekādu kritiku atbilde, ka viņi ir pārbaudījuši tikai valsts piešķirto operatīvo līdzekļu izlietojumu. Mēs jau likām veikt pārbaudi, ko likums uzdod prokuratūrai: kontrolēt KNAB operatīvo darbību. Tad iznāk, ka piecus gadus prokuratūra tur vispār neko nav pārbaudījusi. Un arī pārbaude, ko valdība uzdeva Ģenerālprokuratūrai pagājušā gada rudenī, ir veikta pavirši," saka Kalvītis. Kalvītim ir pamats domāt, ka KNAB šefs Loskutovs "tika piesegts". "Man ir pamats domāt, ka opozīcijas rīkoto mītiņu iespaidā prokuroru grupas veiktā pārbaude vai nu tika veikta pavirši, vai netika veikta vispār. Loskutovs tika speciāli piesegts," pauž Kalvītis.

Ekspremjers arī atzīst, ka viņš iepriekš ir uzticējies Maizītim. "Mana paļāvība uz ģenerālprokuroru, kuram arī likums nosaka pienākumu veikt iestādes operatīvās darbības uzraudzību, ir novedusi pie situācijas, ka manas prognozes ir piepildījušās - iestādē ir bijis iespējams nozagt naudu, turklāt pietiekami lielos apjomos," viņš paudis.

Kalvītis retoriski uzdos vairākus jautājumus KNAB un pats arī uz tiem dod atbildes. "Kāpēc tiek slēpts nozieguma izdarīšanas datums? Kāpēc tas vēl nav publiski zināms? Mans secinājums: šīs darbības ir notikušas pastāvīgi un regulāri – ir ņemta nauda kaut kādiem biznesa darījumiem, ir pelnīts, un tad, kad nekustamā īpašuma tirgus ir noplacis, šo naudu nav vairs bijis iespējams atdot – un tad ir iekrituši. Es domāju, ka šīs darbības ir veiktas ilgstošā laika periodā. Pretējā gadījumā es nesaprotu, kāpēc nevar pateikt datumu, kad nauda ir nozagta."

Kalvītis uzskata, ka valdībai būtu jāuzdod veikt padziļināta pārbaude – cik naudas ir pazudis, kad pazudusi un vai tam bijis regulārs raksturs. Pārbaudes būtu jāveic prokuroru grupai, taču šoreiz “daudz nopietnākai, lai nav iespējas piesegt,” klāsta Kalvītis.

Prokuratūra neuzskata par iespējamu komentēt politiķa A.Kalvīša pretrunīgos izteikumus intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze, informēja Ģenerālprokuratūras pārstāvis Andrejs Vaksts. Viņš uzsver, ka prokuratūras amatpersonas vadītās un veiktās pārbaudes notika atbilstoši likumam un Ministru kabineta uzdevumam – izvērtēt operatīvo līdzekļu izlietojumu, uzskaiti un kontroli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. "Darba grupā, kas veica pārbaudi, darbojās arī pārstāvji no Informācijas analīzes dienesta, Valsts kases, Finanšu ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja un Drošības policijas," viņš zīmīgi atgādina.

A.Vasks arī norāda, ka šobrīd prokuratūra izmeklē kratīšanās un citās izmeklēšanas darbībās izņemto, bet ne operatīvo darbību veikšanas nodrošināšanai paredzēto līdzekļu iztrūkumu birojā. Tāpat ir jānošķir prokurora uzraudzība kriminālprocesā no valsts iestāžu pārraudzības, viņš teic.

Pērn rudenī pēc atklātajiem grāmatvedības pārkāpumiem KNAB toreizējā premjera Kalvīša un Loskutova starpā izcēlās konflikts, kurš beidzās ar tā dēvēto "lietussargu revolūciju" un Kalvīša valdības krišanu. Kalvītis toreiz atstādināja Loskutovu, taču lielā mērā, pateicoties sabiedrības spiedienam, KNAB šefs palika amatā. Toreiz KNAB tika pārmesta nepietiekama finanšu kontrole. Maizītis toreiz atzina, ka šie pārkāpumi nav pamats, lai Loskutovu atlaistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas