Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - FOTO: Piemin vēsturisko plēnumu

Pirmdien tiek pieminēts vēsturiskais 1988.gada LPSR Rakstnieku savienības valdes paplašinātais plēnums - 1. un 2.jūnijā aprit plēnuma 20.gadskārta. Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Mavriks Vulfsons no plēnuma tribīnes pirmo reizi publiski pateica, ka 1940.gadā notika Latvijas okupācija. Pēc plēnuma tika izveidota gan Radošo savienību kultūras padome, gan dažus mēnešus vēlāk - Latvijas Tautas fronte.

Nav iespējams vilkt paralēles starp 1988. gada jūnija Latvijas Radošo savienību plēnumu un pērn notikušo lietussargu revolūciju, tā pirmdien notikušajā Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) preses konferencē sacīja dzejniece Māra Zālīte.

M. Zālīte sacīja, ka mītiņš valstī ir ikdienišķs process, civilās sabiedrības iniciatīva demokrātiskā valstī un pilsoniskas valsts iezīme, un tas var notikt kaut katru trešo otrdienu. Savukārt plēnums noticis totalitāras valsts režīma ietvaros un prasījis no cilvēkiem ļoti lielu personisku risku, norādīja dzejniece. “Plēnums pagrieza laikmeta asi un izmainīja pasauli. Ar šo plēnumu iekļāvāmies ļoti lielā pārveidojumu procesā un savā ziņā arī to veicinājām,” pārliecināta M. Zālīte.

Arī citi preses  konferences dalībnieki pauda uzskata, ka starp šiem diviem notikumiem ne vien nav velkamas paralēles, bet tie ir pat diametrāli pretēji. Emocionāli varot rast līdzības, jo pacēlums bijis gan tur, gan šeit, taču plēnums bijis daudz nopietnāks pasākums ar ziņojumiem un skaudrām analīzēm bez deklarācijām un lozungiem. “Ja tas būtu tikai mītiņš, tas būtu pagājis, un viss ar to būtu beidzies, taču plēnumam sekoja daudz secīgu notikumu, taču lietussargu revolūcijai diemžēl nesekoja nekas,” izskanēja konferencē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas