Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Interneta kvalitātes kontroles sistēmas izveide izmaksājusi 10 000 latu

No šodienas, 29.oktobra sākusi darboties Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izveidota publiska interneta piekļuves pakalpojuma kvalitātes sistēma, ar kuras palīdzību jebkurš Latvijas interneta lietotājs var pārbaudīt sava interneta provaidera sniegto pakalpojumu kvalitāti, tostarp datu pārraides ātrumu.

Pakalpojums atrodams interneta vietnē http://itest.sprk.gov.lv.Kā portālam Diena.lv pastāstīja SPRK padomes loceklis Edvīns Karnītis, kvalitātes kontroles sistēmas izveide izmaksājusi ap Ls 10 000, plānots, ka tās uzturēšanas izmaksas gadā varētu būt ap Ls 2000. Lai arī kvalitātes kontroles sistēmas fiksētajiem mērījumu rezultātiem nav juridisks spēks, tomēr tie var kalpot par iemeslu “sarunai ar pakalpojumu sniedzēju”.  Tieši iespējamas nekvalitatīvas datu pārraides pierādīšanas dēļ mājas lapā ir jānorāda vārds, pieslēguma veids un cita identificējoša informācija. E.Karnītis uzsvēra, ka informācijas par lietotājiem savākšana nenotiekot. E.Karnītis norādīja, ka visā pasaulē populāro datu pārraides ātruma mērītāju www.speedtest.net un citu rezultātus nevarot uztvert kā ticamus, jo nav zināms, kur atrodas mērītājs, un kā tieši tie strādā. Savukārt ar SPRK izveidotās kvalitātes kontroles sistēmas palīdzību klients var pārbaudīt, vai viņa interneta provaidera sniegtie pakalpojumi Latvijas robežās atbilst noslēgtā līguma nosacījumiem. E.Karnītis arī atgādināja, ka jebkuram interneta pakalpojumu sniedzējam līgumā jāgarantē fiksētais datu pārraides ātruma minimums. “Ir tādi provaideri, kuri līgumā kā garantēto ātrumu ieraksta “nulle”!” sašutis ir E.Karnītis.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Plešs uzskata, ka šāds mehānisms jau sen bija nepieciešams – tas ir veids, kā pārbaudīt interneta ātrumu un vērsties pret interneta pakalpojumu sniedzēju, ja tā nodrošinātais datu pārraides ātrums neatbilst līgumā norādītajam. V.Plešs arī noraida šaubas, ka datu ātruma nolasīšanu varētu ietekmēt no malas – datu pārraides ātrums tiks mērīts no lietotāja datora līdz Latvijas interneta apmaiņas punktam (LIX).

V.Plešs norādīja, ka citi datu pārraides ātruma mērītāji, to skaitā speedtest.net nav leģitīmi, savukārt ar SPRK izstrādāto interneta kontroles sistēmu iegūtie dati var kalpot par pamatu sūdzības iesniegšanai. Šo sūdzību SPRK izskatīs un vērsīsies pie konkrētā provaidera, V.Plešs arī izteica cerību, ka ar laiku, izmantojot šīs interneta kontroles sistēmas reģistrētos pārkāpumus, SPRK varētu izveidot interneta pakalpojumu sniedzēju reitingus.

E.Karnītis aicina, pirms pārbaudīt sava interneta pieslēguma ātrumu, rūpīgi pārskatīt, vai datora un tīkla konfigurācija atbilst visām mājaslapā noteiktajām prasībām – mērījuma nolasīšanu var traucēt gan, piemēram, ugunsmūris, gan atsevišķu datorprogrammu neesamība.

(papildināta ar 5.un 6. rindkopu - V.Pleša viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas