Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Jurašs "nepatīkami pārsteigts" par aizņēmumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Juris Jurašs Dienai atzina, ka pagājušajā gadā ņemti divi aizņēmumi, kuros viņš minēts kā solidārais aizņēmējs. "Es pats par šiem līgumiem uzzināju tikai vakar vakarā un esmu ļoti nepatīkami pārsteigts un šokēts, ka tur minēts mans vārds un uzvārds," sacīja Juris Jurašs.

Kā skaidro Jurašs, līgumus viņa vietā parakstījis tēvs uz ģenerālpilnvaras pamata, taču par to neinformēja dēlu. "Mums ir mutiska vienošanās, ka viņš mani informē, ja izmanto pilnvaru, bet šajā gadījumā to neizdarīja. Vakar sarunā tēvs atzina, ka šo vienošanos ir pārkāpis. Viņš kā nejurists un cilvēks no laukiem nesaprata līguma būtību: domāja, ja parakstās, tad pats atbild." Izmeklētāja tēvs Jānis Jurašs sapratis, ka Jura Juraša vārds līgumā pieminēts tāpēc, ka viņš ir ķīlas devējs.

Kā atzīst J.Jurašs, šie darījumi viņam bija jādeklarē, tāpēc tagad, uzzinot šo informāciju, viņam jāpapildina amatpersonas deklarācija. "Cita lieta, vai tas viss būtu noticis, ja es par to uzzinātu, jo tie līguma nosacījumi tiešām izskatās drakoniski," sacīja izmeklētājs. Kā norādīja J.Jurašs, nekādas sankcijas par līguma pārkāpšanu pret viņu vērstas nav bijušas, taču šobrīd viņš tieši mēģina noskaidrot visu, kas saistīts ar darījumiem.

Jura Juraša tēvs, SIA Burtnieku zirgaudzētava valdes priekšsēdētājs Jānis Jurašs Dienai norādīja, ka dēlu satiek tikai 3-4 reizes gadā, tāpēc arī viņam izsniegta ģenerālpilnvara, lai varētu brīvi rīkoties ar saimniecību. "Nesaprotu, kāpēc man jāstaigā pa pasauli apkārt, stāstot, ko daru saimniecībā. Man ir pilnvara, un es rīkojos," uzskata izmeklētāja tēvs.

Viņš gan atzīst, ka varbūt ir kļūdījies, jo dēls līgumos ir ierakstīts kā aizņēmējs: "Neesmu jurists, laikam nesapratu līdz galam līgumu." Uzņēmumu "Valmieras darījumu centrs" (VDC) Jānis Jurašs zinot jau kādus 7 vai 8 gadus: "Pie viņiem daudzi te aizņemas, kaut kādus līgumus stādīt. Laukos jau neviens juristus netur."

Uzņēmējs uzskata, ka neko pārkāpis neesot. "Ja jau te VID un KNAB strīdās, pat juristi netiek skaidrībā, tad ko var gribēt," teic Jānis Jurašs, kuru izbrīnījuši iekšlietu ministra skaļie paziņojumi par miljonu summām. "Tur taču nemaz tādi skaitļi nav. Smieklīgi, kur ministrs var šitā uzvesties," piebilda Jānis Jurašs.

LETA ziņo, ka Juris Jurašs un viņam daļēji piederošā SIA "Burtnieku zirgaudzētava" saskaņā ar diviem līgumiem no SIA "Vidzemes darījumu centrs" pērnā gada rudenī solidāri aizņēmušies kopumā 190 000 eiro (133 000 latu).

Kā liecina LETA rīcībā esošo aizdevuma līgumu kopijas, 2007.gada 19.septembrī un 25.oktobrī VDC slēgusi līgumus ar "Burtnieku zirgaudzētavu" un Juri Jurašu. "Burtnieku zirgaudzētavas" vārdā līgumu parakstījis Juraša tēvs un šīs sabiedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Jurašs. Viņš līgumus parakstījis arī dēla Jura Juraša vārdā saskaņā ar pilnvaru, kas 2007.gadā reģistrēta pie zvērināta notāra. Līgumus "Burtnieku zirgaudzētava" un Juris Jurašs slēguši kā solidāri aizņēmēji.

19.septembrī uzņēmums un Jurašs uz sešiem mēnešiem aizņēmušies 40 000 eiro jeb 28 000 latu, bet 25.oktobrī noslēgts līgums par 150 000 eiro (105 000 latu) aizņēmumu. Arī šim līgumam noteikts sešu mēnešu termiņš. Līgumos noteikta strikta aizdevumu saņemšanas kārtība - tie abos gadījumos tiek izsniegti pa daļām un kā to saņēmējs norādīta "Burtnieku zirgaudzētava" un Jānis Jurašs, kurš daļu aizņēmuma abos gadījumos saņēmis skaidrā naudā.

Abos līgumos arī noteiktas bargas sankcijas par līguma saistību izpildes kavēšanu vai to neizpildi, secināms no līguma teksta.

(papildināta ar 5.,6.,7. rindkopu - ar Juraša tēva teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

KNAB amatpersonas darījums ar tēvu izraisa KNAB un VID strīdu un izpelnās saasinātu Segliņa uzmanību.

RAKSTS: Krustugunīs Strīķes "labā roka"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas