Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Juridiskā komisija atbalsta Loskutova atbrīvošanu

Saeimas Juridiskā komisija piektdien, sanākot otro reizi dienas laikā, nobalsoja par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu. Uz sēdi septiņos vakarā bija ieradušies septiņi koalīcijas partiju deputāti, opozīcijas sēdē nebija. Balsojums bija vienbalsīgs. Lēmumprojekts par uzticību A.Loskutovam tiks iekļauts nākamajā kārtējā Saeimas sēdē, kas ir paredzēta 29. jūnijā.

Vilnis Edvīns Bresis (ZZS) komisijas sēdē atgādināja, ka e-lietu ministre Ina Gudele zaudēja amatu dzimšanas dienas svinībām iztērēto 800 latu dēļ, kurus pēc tam atmaksāja. Taču šajā gadījumā ir pazuduši 136 000 latu un KNAB vadītājam par to ir jāatbild.

Balsojums bija aizklāts, taču tā kā tas bija vienbalsīgs, var secināt, ka par A.Loskutova atbrīvošanu balsojis arī TB/LNNK deputāts Dz.Rasnačs, kura pārstāvētā partija vēl nebija paudusi skaidru attieksmi. Sēdē Dz.Rasnačs sacīja, ka KNAB vadītājs ir ignorējis pienākumu izdot iekšējos normatīvos aktus. "Peles danco pa galdu, bet kaķis guļ," teica Dz.Rasnačs, norādot, ka KNAB būtu jāvada cilvēkam, kas spēj nodrošināt iekšējo normatīvu izdošanu.

Jau ziņojām, ka šorīt Juridiskajā komisijā kvorums bija tikai sākotnēji - kamēr uzaicinātās personas - ģenerālprokurors Jānis Maizītis un KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs - tika izvaicāti par J. Maizīša vadītās komisijas ziņojumu par A. Loskutova atbilstību ieņemamajam amatam. Pirms balsojuma par lēmumprojektu par KNAB priekšnieka atbrīvošanu no amata opozīcijas deputāti komisijas sēdi pameta.

Sēdes iesākumā A. Loskutovs izteica noraidījumu sēdes vadītājam, Juridiskās komisijas vadītājas Vinetas Muižnieces (TP) vietniekam Dzintaram Rasnačam (TB/LNNK), kurš aizvietoja prombūtnē esošos V. Muižnieci. A. Loskutovs atgādināja, ka nesen ir pieņēmis lēmumu attiecībā uz viņa interešu konfliktu. Jau ziņots, ka KNAB pārbaudi uzsāka pret vairākiem deputātiem, kuri par palīgu darbā bija pieņēmuši savus radiniekus, t.sk. Dz. Rasnačs.

Taču Dz.Rasnačs noraidījumu nepieņēma. Kaut gan A.Loskutovs norādīja, ka ar noraidījumu vērsies pie komisijas, nevis pie Dz.Rasnača personīgi, deputāti ātri noraidīja A.Loskutova pieprasījumu, pat neiedziļinoties tā būtībā.

Uzsākot debates, J.Maizītis un A.Loskutovs atkārtoti pauda savus argumentus par valdības izveidotās komisijas, kura izvērtēja KNAB priekšnieka atbildību pazudušās naudas lietā, secinājumiem. Ģenerālprokurors uzsvēra, ka komisija nav vērtējusi nedz KNAB sasniegumus korupcijas novēršanā un apkarošanā, nedz arī A.Loskutova nopelnus, kā arī uzsvēra, ka komisijai bija atvēlēts īss laiks darbam.

Savus viedokļus izteica deputāti, piemēram, Solvita Āboltiņa (JL) aizrādīja par lielo steigu, kādā tiek izskatīts šis jautājums. "Jautājums, vai ir vēlēšanās sakārtot KNAB, vai arī ir politiskais tirgus?" retoriski vaicāja S. Āboltiņa. Viņa izteicās, ka Loskutova atlaišana būtu necienīga parlamenta rīciba un atbalsts dubultstandartiem, jo citos gadījumos, kad kādā iestādē notikuši skaļi, skandalozi pārkāpumi, to vadītāji saglabā amatus. Kā piemērus viņa minēja Valsts ieņēmumu dienestu, pasu tirgošanas skandālu u.c.

Deputāts Andis Kāposts (ZZS) izteicās, ka KNAB labi un korekti strādā un cilvēki bieži tiek aizvesti rokudzelžos, bet tagad, kad pašā birojā pazudusi tik liela naudas summa, nekas tamlīdzīgs nav noticis. "Kā ar samērību?" vaicāja Kāposts. Ģenerālprokurors norādīja, ka procesa virzītājs ir prokurors un viņš izvēlas drošības līdzekli pēc dažādiem apsvērumiem un viņam nav tiesību dot kādas norādes.

Pēc nelielām debatēm viens pēc otra Juridiskās komisijas sēdi atstāja deputāti S. Āboltiņa, Aigars Štokenbergs un Valērijs Agešins (SC), līdz ar to sēdē vairs nebija lēmuma pieņemšanai nepieciešamā kvoruma. Tad Dz. Rasnačs nolēma izsludināt sēdes pārtraukumu līdz šīs dienas plkst. 19:00. Viņš prognozē, ka tad sēdē varēs piedalīties arī komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, līdz ar to opozīcijai vairs nebūs iespējams 'noraut kvorumu'.

(turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas