Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Jūrmalas dome ceturtdien var arī nevēlēt mēru

Jūrmalas dome, kuras pirmā sēde paredzēta ceturtdien, 16.jūlijā, pulksten 10 no rīta, var arī nenotikt, ja apstiprināsies Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija, ka ir atlikta Administratīvās apgabaltiesas sprieduma izpilde. Apgabaltiesa, izskatot sūdzību par pašvaldību vēlēšanām Jūrmalā, nesaskatīja pamatu jaunu vēlēšanu rīkošanai.

Jūrmalas vēlēšanu komisijas priekšsēdis Aivars Griķis _Dienai _sacīja, ka neesot saņēmis nekādu dokumentu un sēde nav atcelta. Ja līdz tai būs saņemts oficiāls dokuments, kas liedz domei pieņemt lēmumus, dome nevēlēs jauno mēru. Deputāti tiks informēti par iemesliem, kāpēc sēde nevar notikt, sacīja vēlēšanu komisijas priekšsēdis. Viņa izteikumi liecināja, ka A.Griķa rīcībā varētu būt informācija, kas liegtu Jūrmalas domei ceturtdien izraudzīties savu vadību.

Negribot būt ierauts jaunā «Jūrmalgeitā», par izstāšanos no partijas, ko savulaik pats palīdzējis radīt, paziņojis Jūrmalas domes deputāts, partijas Jūrmala - mūsu mājas valdes loceklis uzņēmējs Māris Dzenītis. Turpmāk viņš Jūrmalas domē būšot neatkarīgais deputāts.

R.Munkevics Diena.lv teica, ka M.Dzenītis pats vēlējies kļūt par Jūrmalas mēru, taču, tā kā partijas valdē nav varējis panākt tam piekrišanu, sekojusi viņa izstāšanās no Jūrmala – mūsu mājas.

«Līdz vēlēšanām visiem bija skaidrs, ka saraksta līderis ir arī partijas mēra kandidāts, bet viņš to bija sapratis citādāk,» M.Dzenīša paziņojumu vērtē partijas līderis R.Munkevics.

M.Dzenītis 14.jūlijā partijas valdei iesniedzis rakstisku lūgumu atbrīvot viņu no valdes locekļa amata, kā arī no piederības partijai Jūrmala - mūsu mājas. Kā paziņojumā norāda deputāts, šis bijis smags lēmums, taču viņa cerības, kas bija saistītas ar partijas strādāšanu jūrmalnieku labā, neesot attaisnojušās.

«Pēc 6.jūnija savā partijā vārdu «vēlētājs» es vairs neesmu dzirdējis,» saka M.Dzenītis un atvainojas visiem, kuri balsoja par viņu partijas piederības dēļ.

Partija savas pastāvēšanas četros gados pakāpeniski zaudējusi demokrātiskos principus, «kļūstot par tās vadītāja Raimonda Munkevica kabatas partiju», norāda M.Dzenītis. Pēc viņa domām, šajā partijā nav iespējams īstenot jūrmalniekiem dotos solījumus, kā arī tās vadības rīcība ir pretrunā ar «civilizētā pasaulē vispārpieņemtām goda un ētikas normām, ieraujot partiju jaunā «Jūrmalgeitā»».

M.Dzenītim nav pieņemamas metodes, ar kādām R.Munkevics «pārliecina» citus deputātus mainīt savu viedokli un pat partijas piederību, lai atbalstītu viņu kā domes priekšsēdētāja amata kandidātu. «Šīs metodes raksturojamas kā rupjš psiholoģisks un politisks spiediens, kā arī necieņa pret personību,» saka Jūrmalas deputāts.

Par jaunievēlētās domes sēdi rīt R.Munkevics teic, ka viņš kandidēs Jūrmalas mēra amatam un līdz ar M.Dzenīša izstāšanos ir nākusi skaidrība, kurš viņu atbalstīs, kurš ne.

R.Munkevics uzskata, ka domes koalīciju jāveido 11 deputātiem, tagad – 10, un ir pārliecināts, ka viņš balsojumā par pilsētas galvu saņems balsu vairākumu.

Vaicāts, vai rīt nevarētu atkārtoties jauna «Jūrmalgeita», R.Munkevics teica: «Neesmu Dievs, nevaru pateikt, vai būs jauna «Jūrmalgeita». To rādīs rītdiena, jo ir vairāki deputāti, kas stāv stingrās pozīcijās. Vai tās atslābs vai ne, rādīs rītdiena.»

Diena.lv jau rakstīja, ka daži deputāti paredzēja - nākamajās Jūrmalas domes vēlēšanās paredzama vēl plašāka balsu pirkšana, jo tiesa, ar savu lēmumu akceptējot pašvaldību vēlēšanu rezultātus, kurus aizdomās par balsu pirkšanu bija apstrīdējuši dažu partiju pārstāvji, pateikusi, ka šādas metodes ir pieļaujamas politiskajā cīņā.

Visvairāk balsu Jūrmalas pašvaldības vēlēšanās ieguva R.Munkevica pārstāvētais politiskais spēks Jūrmala - mūsu mājas, iegūstot trīs deputātu vietas (viens no tiem ir M.Dzenītis), otrajā vietā tikai nedaudz atpalika Saskaņas centrs, arī iegūstot trīs mandātus, trešie palika partija Jaunais laiks ar diviem deputātu mandātiem, sekoja Tev, Jūrmala, apvienotais LZS/KDS un LPP/LC saraksts, TB/LNNK, Mūsu zeme, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai – katrai pa vienam deputātam.

Līdzšinējā mēra Ģirta Trenča pārstāvētā Tautas partija ieņēmusi vien astoto vietu, bet Ģ.Trencis jaunajā domes sastāvā vispār nav iekļuvis.

Jūrmalas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aivars Griķis savulaik atturējās prognozēt konkrētas mēra amata kandidatūras, par kurām varētu balsot pirmajā domes sēdē. Publiski izskanējis, ka uz mēra amatu pretendē R.Munkevics (Jūrmala — mūsu mājas) un Juris Visockis (JL), bet kā kompromisa figūru sevi pilsētas mēra amatā redz arī līdzšinējais pilsētas izpilddirektors Gatis Truksnis.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas