Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

papildināta - KNAB pazudušās naudas lietā uzrāda vēl smagākas apsūdzības

Prokurore Velta Zaļūksne saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošas birojā (KNAB) nozagto naudu tiesas sēdē papildināja apsūdzību ar smagākiem Krimināllikuma pantiem. Tas pamatots ar tiesas sprieduma nepildīšanu bijušā _Rudens aptieku _īpašnieka Vladimira Labazņikova lietā par 45 000 latu kukuļa došanu KNAB darbiniekam.

Spriedums paredzēja konfiscēt lietiskos pierādījums 45 000 latu apmērā, tos ieskaitot Valsts kasē. Tomēr tas netika izdarīts, jo nauda bija piesavināta. Tāpēc bijušā KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas galvenā speciālista Jāņa Imšas apsūdzību prokurore papildināja ar Krimināllikuma 296. pantu - tiesas sprieduma un lēmuma neizpildīšana. Par to draud naudas sods līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām.

Saistībā ar šo epizodi V. Zaļūksne papildināja arī bijušās KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas vadītāja Indras Veipas apsūdzību ar 319. pantu, vainojot viņu valsts amatpersonas bezdarbībā.

Pēc prokurores paziņojuma tiesa izsludināja pārtraukumu. Pēc tā J. Imša pilnībā atzina vainu šajā epizodē, savukārt I. Veipa - noliedza.

Tiesa šodien nolēma atgriezties pie Imšas pratināšanas un uzklausīt viņa liecības par jauno apsūdzību, vēsta aģentūra LETA. Kā skaidroja Imša, rīkojumu par tiesas lēmuma izpildi Labazņikova lietā viņš bija saņēmis. To viņam, visticamāk, bija nodevusi Veipa. Tomēr Imša konfiscējamo naudu bija jau iztērējis, tādēļ viņam vairs nebija iespēju to ieskaitīt valsts kasē. Kā skaidroja apsūdzētais, "šo līdzekļu vienkārši vairs nebija".

Savukārt Veipas advokāts Valters Jakobijs aģentūrai LETA norādīja, ka jebkura apsūdzības grozīšana vai papildināšana norāda uz prokuratūras nepārliecinātību par savu darbu.

Pēc Imšas uzklausīšanas tiesā varēja sākt liecināt Veipa. Viņa savas liecības iesniedza rakstveidā. Tās viņa bija apkopojusi uz sešām lapām. Veipa savās liecībās skaidro, ka biroja iekšējie normatīvie akti bijuši nesakārtoti, īpaši regulējums, kas attiecās uz operatīvo līdzekļu izlietojuma uzskaites sistēmu, ziņo aģentūra LETA. "Operatīvo līdzekļu izlietojuma uzskaite neatbilda nekādiem grāmatvedības standartiem," norāda Veipa.

I. Veipas nopratināšanas beigu daļā prokurore V.Zaļūksne lūdza paskaidrot, kāpēc no pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktās melu detektora ekspertīzes slēdziena izriet, ka apsūdzētā tobrīd, visticamāk, ir melojusi. Zaļūksne norādīja, ka, pamatojoties uz ekspertu slēdzienu, nopratināšanas laikā ar detektoru Veipa, visticamāk, ir melojusi, teikdama, ka nav ņēmusi viņai nepiederošo KNAB glabāšanā esošo naudu, vēsta LETA.

Tāpat ekspertīzes rezultātā secināts, ka Veipa, visticamāk, melojusi arī tad, kad teikusi, ka nav zinājusi par to, ka viņas padotībā strādājušais toreizējais KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists Jānis Imša pretlikumīgi piesavinājies naudu. Veipa uz Zaļūksnes uzdotajiem jautājumiem precīzas atbildes sniegt nevarēja. Apsūdzētā norādīja, ka nezinot, kāpēc melu detektora ekspertīze uzrādījusi viņai nelabvēlīgus rezultātus.

Pēc Veipas nopratināšanas procesa dalībnieki izteicās par to, vai ir iespējams pabeigt tiesas izmeklēšanu. Veipas advokāts Valters Jakobijs iebilda pret tiesas izmeklēšanas pabeigšanu. Viņš lūdza aicināt uz tiesu melu detektora ekspertīzi veikušos speciālistus, lai uzdotu viņiem jautājumus saistībā ar ekspertīzes gaitu.

Tomēr tiesa nolēma aizstāvja lūgumu noraidīt un pabeidza tiesas izmeklēšanu, raksta aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka iepriekš prokuratūra apsūdzēja J. Imšu un I. Veipu par kriminālprocesos par lietiskajiem pierādījumiem atzītās, kā arī arestētās  naudas piesavināšanos (Krimināllikuma 179.pants), papildus tam I.Veipa apsūdzēta par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tas izraisījis smagas sekas (Krimināllikuma 319.pants).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Imša naudu ņēmis "labākai dzīvei"

AT atstāj spēkā cietumsodu Labazņikovam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas