Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Kolonijas audzēkņi sūdzas Valsts prezidentam

Viesojoties Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē, Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien uzklausījis audzēkņu jautājumus par to, kāpēc kolonijā nav siltā ūdens un kāpēc puiši nesaņem launagu, Diena uzzināja Valsts prezidenta preses dienestā. Audzēkņi arī vēlējušies noskaidrot, kāpēc uzturs ir nepietiekams, kā arī sūdzējušies par apstākļiem karcerī. V.Zatlers atbildējis, ka šie jautājumi ir Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IVP) kompetencē.

Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem, kas tautā tiek saukta par koloniju, prezidents apmeklēja otrdien. IVP vadība, kā arī iestādes priekšniecība informēja prezidentu par jauniešu dzīves, mācību un darba apstākļiem, kā arī par turpmākiem audzināšanas iestādes rekonstrukcijas un attīstības plāniem.

Cēsīs V.Zatlers viesojās arī 2.vakara maiņu vidusskolā un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Instruktoru skolā. Ceturtdien intervijā Latvijas Radio viņš atzina, ka NBS apmeklējums un tur redzētā attīstība stipri kontrastēja ar Cēsu nepilngadīgo pāraudzināšanas iestādi. "Mēs esam iegājuši pilnīgi citā pasaulē - tā pat nav Latvija, tā pat nav Eiropa. Tas notiek kādā pasaules dziļi pamestā nostūrī," sašutis ir prezidents par tur redzēto.

Lai uzlabotu Cēsu nepilngadīgo pāraudzināšanas iestādes audzēkņu sadzīves apstākļus, IVP vērsusies valdībā, lūdzot palielināt jauniešu uztura devu. Kā Dienai pastāstīja IVP priekšnieks Visvaldis Puķīte, pašlaik viena audzēkņa ēdināšanai dienā atļauts iztērēt Ls 1,20. IVP cer panākt, ka valdība piekritīs summu palielināt par 20 līdz 30 santīmiem.

V.Puķīte arī stāstīja, ka jaunieši tiek vesti uz pirti reizi nedēļā, bet pārējās dienās viņiem tik tiešām siltais ūdens neesot pieejams. «Tur ir dušas telpa – faktiski izlietņu telpa, kur seja un zobi jāmazgā ar auksto ūdeni.» Pašlaik nepieņemami esot arī apstākļi izolatorā, kur ievieto jauniešus, par kuru pastrādātajiem noziegumiem vēl notiek izmeklēšana.

Ieslodzījuma vietu attīstības koncepcijā minēts, ka Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem pamatēkas ir celtas 19.gadsimtā, līdz šim tajās nav veikts kapitālais remonts. «Dažām ēkām ir jānostiprina pamati, jānomaina daļa starpstāvu pārsegumu un jumtu segumu. Turklāt ir jāpārbūvē disciplinārā izolatora telpas. Apsardzes būves ir avārijas stāvoklī. Tehniskās kontroles sistēmas ir fiziski un funkcionāli novecojušas un tās ir pilnībā jānomaina. Kritiskā stāvoklī ir iestādes energoapgāde, inženiertīkli un katlumāja. Iestādes ēku un objektu sakārtošanai atbilstoši mūsdienu prasībām nepieciešams veikt kompleksus remonta un būvniecības darbus, rekonstruējot ēkas, inženiertehniskās komunikācijas, apsardzes būves un iekārtas, kā arī saimnieciskas nozīmes objektus: pārtikas kompleksu, pirts un veļas mazgātavas kompleksu, noliktavas, garāžas, mācību un ražošanas darbnīcas,» darāmo darbu saraksts uzskaitīts koncepcijā. Dokumentā, kas izstrādāts perspektīvai līdz 2014.gadam un apstiprināts valdībā, minēts, ka visu uzlabojumu veikšanai nepieciešami nepilni divi miljoni latu. Ka Cēsu audzināšanas iestādē ir nepieņemami sadzīves apstākļi, pērn konstatēja arī Tiesībsarga birojs.

V.Puķīte informēja, ka izolatoru plānots remontēt šā gada nogalē — par Norvēģijas valdības atvēlētajiem līdzekļiem. Līdz šim par pašu līdzekļiem izremontētas kazarmas, kurām mitinās audzēkņi. «Normāls remonts mūsu finansiālo iespēju robežās — balti griesti, gaišas sienas, prusaki tur neskraida no vienas malas uz otru.» Tomēr tualetes telpas, kā arī mazgātuves joprojām esot «zem katras kritikas,» atzina V.Puķīte, sūrojoties par naudas trūkumu. Pēc viņa teiktā, vajadzīgos līdzekļus varēšot piesaistīt tikai privātās un publiskās partnerības modelī.

IVP arī cīnoties, lai panāktu, ka audzēkņi no IVP, sasniedzot 21 gada vecumu, netiek pārvesti uz ieslodzījuma vietu pieaugušajiem. V.Puķīte akcentēja, ka audzināšanas iestādē jauniešus vēl varot pievērst likumpaklausīgam dzīvesveidam, bet pieaugušo cietumā tas kļūstot problemātiski. «Protams, katrs konkrētais gadījums jāizvērtē, jo ir arī cilvēki, kuri nevēlas mainīt savu dzīvesveidu,» atzina IVP priekšnieks. Viņš izteica cerību, ka Valsts prezidenta vizīte iestādē ļaus arī citām augstām amatpersonām apzināties, ka nauda vajadzīga arī nepilngadīgo likumpārkāpēju pāraudzināšanai par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem.

(papildināta 3. rindkopa ar Valsts prezidenta komentāru)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas