Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Kots sola aizliegt LTV darbiniekiem vadīt mediju treniņus

Vispirms Latvijas televīzijas (LTV) personāla daļai būs jāapzina, cik darbinieku un sadarbības partneri raidījumu veidošanā paralēli pasniedz mediju treniņus, lūdzot visiem «labprātīgi atzīties», tālāk šiem cilvēkiem mediju treniņu vadīšana būs jāpārtrauc, _Dienai _norāda LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Viņš stāsta, ka par Dienā izskanējušajām ziņām, ka LTV raidījuma 100.pants vadītāja Iveta Elksne vada mediju treniņus, nesaskaņojot šo rīcību ar LTV vadību, no viņas un LTV Ziņu dienesta (ZD) vadītāja Mareka Gailīša pieprasīts paskaidrojums, kur apstiprināts šis fakts. Tā kā ir noticis «būtisks darba līguma pārkāpums», taču tas viņai esot pirmais, pašlaik tiekot gatavots rājiens I.Elksnei.

Saistībā ar otrdien izskanējušo informāciju par I.Elksnes piedalīšanos mediju treniņā uzņēmumam DnB NORD banka no I.Elksnes esot pieprasīts vēl viens paskaidrojums, lai noskaidrotu, vai Diena «nodarbojas ar nomelnošanu vai raksta patiesību».

Dienai zināms, ka I.Elksnes paralēlā nodarbošanās pagājušajā nedēļā arī izrunāta LTV ZD sapulcē, kur pret šādu darbu savienošanu esot iebildis M.Gailītis un atsevišķi ZD darbinieki, taču I.Elksnes aiziešana neesot pieprasīta.

Savukārt uzņēmuma Mediju treniņi, kurš pieder I.Elksnei kopā ar ekspolitiķi Edvīnu Inkēnu, sekretāre piektdien informēja, ka uzņēmums tiekot slēgts.

Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP) savu viedokli par to, ka žurnālisti vada mediju treniņus paudīs ceturtdien. NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins izteica viedokli, ka skaidru pārkāpumu nav, taču nevarēja noformulēt oficiālo NRTP nostāju.

Jau vēstījām, ka 100.panta vadītāja I.Elksne turpina vadīt mediju treniņus amatpersonām, lai arī, sākot strādāt LTV, sacīja, ka pametīs darbu aģentūrā, kas piedāvā kursus amatpersonām, arī politiķiem. Viņa nav vienīgā, kas LTV vada mediju treniņus.

Uz negatīviem jautājumiem nevajag atbildēt pavisam tieši, bet gan sniegt savus iepriekš sagatavotos vēstījumus. Ja jautājums nav saprotams — var pārjautāt. Ja tas joprojām nav saprotams, var stāstīt to, ko pats grib. Šādi padomi, kā izvairīties no nepatīkamiem žurnālistu jautājumiem, sniegti mediju treniņā, ko vadījuši žurnālisti Jānis Domburs un I.Elksne, tātad cilvēki, kuri sabiedriskajā televīzijā atbild par amatpersonu iztaujāšanu. Lai arī žurnālisti nolieguši, ka palīdzētu amatpersonām apgūt iemaņas, lai izvairītos no neizdevīgiem jautājumiem, Dienas rīcībā nonākušais DnB Nord bankas divpakāpju mediju treniņa apskats ļauj secināt, ka tā nav.

Materiāls liecina, ka pērnruden J.Domburs un I.Elksne ar četriem tā laika DnB Nord bankas valdes locekļiem strādājuši pārmaiņus; ieteikumus, kas varētu noderēt videointervijās, sniedzis arī Latvijas televīzijas operators Dainis Lācis. Sākumā J.Domburs veicis interviju ar videofiksāciju un devis padomus bankas pārstāvjiem, bet vēlāk pēc videoieraksta I.Elksne vēl devusi "komunikatīvās rekomendācijas" turpmākajām intervijām. Dienas iegūtais materiāls liecina, ka žurnālistu ieteikumi svārstījušies no ļoti formāliem, piemēram, atgādinot, ka jāpiedomā arī pie neverbālās komunikācijas, līdz būtiskākiem ar atbilžu saturu saistītiem jautājumiem, kam jāpalīdz interviju novirzīt amatpersonām vēlamā gultnē. Piemēram, bankas darbiniekiem intervijās rekomendēts jebkurā brīdī sevi un banku palielīt, neatkārtot provokatīvos, negatīvos jautājumos minētos negatīvos vārdus, runāt no pretējā gala, politiski jūtīgos jautājumos nepārtraukti atkārtot vienu un to pašu atbildi, turklāt atbildei jābūt stingrai, lai žurnālists par šo tēmu vairs neturpinātu jautāt.

Diena jau rakstīja — I.Elksne un J.Domburs nenoliedz, ka dod padomus amatpersonām par to, kā runāt ar žurnālistiem, taču noliedz, ka palīdzētu apgūt prasmi izvairīties no neērtiem jautājumiem, par ko gan liecina Dienas iegūtais materiāls. Šie gan nav vienīgie žurnālisti, kas nodarbojas ar šādu amatu apvienošanu. Mediju treniņus vadot arī trešā lielākā LTV sarunu raidījuma Valsts pirmās personas vadītājs un Latvijas radio ziņu dienesta direktors Dzintris Kolāts. Viņš stāsta, ka pāris reižu gadā tiekot uzaicināts vadīt mediju treniņus un viņš mācot "kā runāt, kā teikumus veidot". Kā recepti gadījumam, ja amatpersonai piezvana žurnālists un uzdod netīkamu jautājumu, viņš esot ieteicis noklausīties jautājumu, bet pēc tam pateikt, ka atrodas sēdē un pārzvanīs pēc kāda laika, tā iegūstot apdomāšanās laiku. "Es tur neko ļaunu nesaskatu. Ringā parādīsies, kurš spēcīgāks," saka Dz.Kolāts.

LTV raidījuma 100.pants vadītājas I.Elksnes gadījums ir atšķirīgs, jo pret viņas paralēlo nodarbošanos jau pirms pusotra gada iebilduši vairāki LTV Ziņu dienesta (ZD) darbinieki, savukārt ZD direktors Mareks Gailītis esot apgalvojis, ka viņa to vairs nedarīs. Tagad viņš apgalvo, ka par I.Elksnes paralēlo nodarbošanos neesot zinājis. No viņas pieprasīts paskaidrojums, ņemot vērā to, ka LTV iekšējās kārtības noteikumos nav pieļauta ar vadību nesaskaņota darbu apvienošana. Tā kā M.Gailītis trešdien vēl nebija saņēmis I.Elksnes paskaidrojumu, viņš nevēlējās sniegt plašākus komentārus, taču pieļāva, ka žurnāliste saņems sodu.

Par savu turpmāko rīcību runāt nebija gatavs arī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, kurš pērn atstādināja De facto režisori Artu Ģigu par rupja vārda pieļaušanu ēterā.

(papildināts ar Kota teikto pirmajās rindkopās) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

APSKATI REKOMENDĀCIJAS AMATPERSONĀM

Ar mediju treniņa atskaiti varat iepazīties šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas