Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Labklājības ministre saņem kritiku par mazdūšību

Labklājības ministrijai (LM) pēc tikšanās ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) uzdots sagatavot iespējamos risinājumus, lai novērstu spriedzi sociālajā budžetā, kas rodas no strauja bezdarba palielināšanās. Pieaugot bezdarba līmenim vairāk, nekā prognozēts, nepieciešami papildus līdzekļi, kas līdz šim nav ieplānoti.No premjera teiktā izriet, ka LM kā vienu no risinājumiem diskusijas laikā piedāvājusi mainīt no sociālajām iemaksām noteikto atskaitījumu bankām 2.pensiju līmenim, to samazinot par 2% attiecīgi uz 6%, kas dotu papildus ienākumus valsts sociālajā budžetā.

Kā vēl viens risinājums izskatīta iespēja tiem vecākiem, kas strādā, saņemt māmiņu/tēvu algu 50% apmērā, nevis pilnā apmērā.

Tāpat ministrija piedāvājusi atteikties no slimības lapu apmaksas uz gadu, paredzot, ka slimības lapu maksā tikai pusgadu, kā arī pensiju indeksāciju veikt tikai mazajām pensijām – līdz 135 latiem un tikai aprīlī, neveicot to oktobrī.

Diskutēts arī par atteikšanos no bērnu kopšanas pabalstu izmaksāšanas turīgajiem un to atvēlēt tikai mazturīgajiem. Vēl tiek izsvērts mainīt bezdarbnieku pabalsta izmaksāšanas kārtību, nemainot naudas apjomu, piemēram, saņemt pabalstu ilgāku periodu, bet mazāku ikmēneša summu.

Premjers uzsvēra, ka tie ir LM un ministres Ivetas Purnes (ZZS) viņam paustie priekšlikumi. “To viņi man teica. Ja viņi baidās, es to varu pateikt. Ja nav dūšas, tad nav vērts strādāt par ministru,” teica I. Godmanis.

Savukārt ministre paudusi neizpratni par publiskajā telpā izskanējušo informāciju par LM iniciētās tikšanās ar premjeru mērķi. Sarunu ar I.Godmani ministre ierosinājusi, lai precizētu darba kārtībā esošus jautājumus par pensiju indeksāciju un bezdarbnieku pabalstiem. Valdība 3.februārī atlika lēmuma pieņemšanu par pensiju indeksāciju aprīlī, bet šodienas sanāksmē tika pārrunāts indeksācijai nepieciešamo resursu  jautājums. LM piedāvājusi segt indeksācijas izdevumus no uzkrātās rezerves  sociālajā budžetā, tāpat arī bezdarbnieku pabalstus nepieciešamības gadījumā finansēt no sociālā budžeta uzkrājuma.

Ministre arī uzskata, ka iepriekšējos gados sociālajā budžetā uzkrātie līdzekļi ļautu nodrošināt visu saistību izpildi,  tomēr premjers iebilda uzkrājuma kā finansēšanas avota  izmantošanai,  aicinot  iekļauties  apstiprinātā  budžeta  ietvaros. Sarunu laikā tika pārrunāti iespējamie risinājumi arī šādā situācijā. Tie neesot galīgie un vienīgie, uzsver LM. Turklāt janvārī ieņēmumi sociālajā budžetā esot  par 14 miljoniem pārsnieguši izdevumus.

Iepriekš prognozēts, ka bezdarbs veidos 10% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem, taču šobrīd premjers lēš, ka tas varētu sasniegt 12%, kam papildus nepieciešami vairāk nekā 50 miljoni latu. Pēc LM prognozēm bezdarbs gada laikā pieaugs līdz 14%.

(papildināta, sākot ar 7.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

"Pienācis laiks cilvēkiem dot makšķeri, nevis zivis.”

LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs par pieaugošo bezdarbu. Lasiet plašāk LM lēš, ka reģistrētā bezdarba līmenis gada beigās varētu sasniegt pat 14%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas