Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Latvijā neielaiž "Nakts sardzes" līderi

Latvijas robežsargi uz Krievijas robežas aizturējuši Igaunijas prokremliskās kustības Nakts sardze (Nočnoj dozor) līderi Dmitriju Linteru, svētdien vēsta Interfax. Viņš bija iecerējis ierasties Rīgā, lai piedalītos konferencē _Nākotne bez nacisma, _kuras viens no rīkotājiem ir _Dzimtenes _pārstāvis Jānis Kuzins. Viņš vada arī Latvijas Antifašistisko komiteju.

"Latvijas robežsargi izsēdināja viņu no Maskavas-Rīgas vilciena; tā kā viņam bija vienreizēja Krievijas vīza, tad viņu nevarēja nosūtīt atpakaļ uz Krieviju un viņš, acīmredzot, ir aizturēts. Viņa telefons neatbild," aģentūrai Interfax sacīja Nakts sardzes pārstāve. Portāls Ves.LV ziņo, ka Latvija grasās Linteru izraidīt uz Igauniju.

Raidstacijai Eho Moskvi pats D.Linters pastāstīja, ka aizturēts uz robežas un pārmeklēts jau divas reizes. Viņam paskaidrots, ka Latvijā viņš nevar iebraukt, jo darbojas antifašistu organizācijā. Nakts sardze tiek vainota nekārtību radīšanā Tallinā 2007.gada aprīlī, taču tiesa organizācijas dalībniekus attaisnoja, atgādina gazeta.ru. Vardarbīgas sadursmes izraisīja Igaunijas plāni pārvietot pieminekli 2.Pasaules karā kritušajiem karavīriem - bronzas Aļošu - uz citu vietu. 

Tikmēr Nakts sardze pārstāvis Dmitrijs Kļenskis sava kolēģa aizturēšanu novērtēja kā antifašistu vajāšanu. Viņš pauda, ka šādas darbības var izprovocēt krievvalodīgo iedzīvotāju masu nekārtības, kas būtu analogas nekārtībām, kuras notika Tallinā. "Varas iestādes gatavo jaunu 2007.gada aprīli un var to izprovocēt pašas," sacīja D.Kļenskis aģentūrai Interfax.

Valsts robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Gunārs Dāboliņš sarunā ar aģentūru BNS ne apstiprināja, ne noliedza D.Lintera aizturēšanu. "Latvijas robežsardze vidēji diennaktī aiztur līdz 30 personām. Es katram uzvārdam līdz nesekoju. Ja attiecīgais cilvēks ir aizturēts, tad tam, visticamāk, ir bijis pamats. Runājot par konkrēto uzvārdu un vispār aizturētajiem saistībā ar 16.marta tuvošanos, es informāciju nevaru ne apstiprināt, ne noliegt," sacīja Dāboliņš. Viņš gan atklāja, ka Latvijas robežsardze pirms 16.marta strādā pastiprinātā režīmā.

Latvijas vēstniecība iepriekš jau atteikusies izsniegt vīzu Maskavas antifašistiskā centra priekšsēdētājam un Maskavas cilvēktiesību aizsardzības biroja ekspertu komisijas loceklim Jevgeņijam Prošečkinam, kurš plānoja ierasties Rīgā, lai uzstātos ar priekšlasījumu vietējo domubiedru rīkotā konferencē. Pēc Prošečkina vārdiem, viņu uz Latviju uzaicinājuši Latvijas antifašistiskās komitejas pārstāvji. "Esmu pārliecināts, ka atteikumam ir politiski iemesli. Tā ir kaut kāda muļķība," teica Prošečkins un piebilda, ka Rīga ir viņa dzimtā pilsēta.

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Ivars Lasis aģentūrai BNS norādīja, ka "saskaņā ar starptautisko praksi un imigrācijas noteikumiem" vīzu atteikšanas iemesli netiek izpausti.

Diena jau rakstīja, ka arī tiesa piektdien aizliedza trim 16.marta pasākuma rīkotājiem izvērst publiskas akcijas. Daugavas vanagi gan paziņojuši, ka ziedus pēc dievkalpojuma pie Brīvības pieminekļa noliks tik un tā. Drošības policija ieteica neatļaut 16.martā organizāciju un privātpersonas ieplānotos pasākumus, jo tai ir informācija, ka var atkārtoties kas līdzīgs 13.janvāra grautiņiem - "lielu dažādu provokāciju un agresīvas rīcības iespējamību no malas, kas varētu pāraugt grūti kontrolējamās nekārtībās".

J.Kuzins Dienu informēja, ka Latvijas Antifašistiskā komiteja 16.martā rīkosies atkarībā no situācijas, proti, no Daugavas vanagiem. "Klāt būsim un vērosim. Tas ir obligāti." Viņš neatklāja, cik vērotāju varētu būt, sakot, ka antifašistiem ir ap 100 biedru, bet vienmēr pievieno

Jaunā iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) Dienai uzsvēra, ka policija gatava nodrošināt kārtību visu diennakti: "Esam gatavi ļoti skarbai rīcībai pret tiem, kas mēģinās apdraudēt apkārtējo cilvēku drošību. Ja kāds mēģinās mest akmeni vai ko tamlīdzīgu, policija pret viņu vērsīsies kategoriski." Viņa gan sola, ka ziedus pie pieminekļa cilvēki nolikt varēs. Nepieciešamības gadījumā policija ierobežos vai slēgs transporta un gājēju kustību laukumā pie Brīvības pieminekļa un Vecrīgas ielās, satiksmes ierobežojumi būs jau no svētdienas vakara.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Birks: 16. martā provokācijas ir neizbēgamas

Paziņo par drošības pasākumiem 16.martā

Pasākumus neatļauj, bet pulcēšanās notiks

Bažas par drošību 16.martā lielākas nekā citus gadus

Kalniete: latviešu leģionāru jautājums Eiropā ir tabu

Grīnbergs: protestēt pret 16.martu varētu Uzvaras parkā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas