Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Latvijas augstskolu reitingā pirmajā vietā Latvijas Universitāte

Latvijas augstskolu reitingā vislielāko punktu skaitu saņēmusi Latvijas Universitāte (LU), otrajā vietā - Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), bet trešajā vietā ierindota Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU). Reitingu izveidoja laikraksts _Latvijas Avīze _sadarbībā ar LU.

Metodiku augstskolu reitingam izstrādāja Evija Rūsīte - LU Ekonomikas un vadības fakultātes absolvente, kura rakstījusi maģistra darbu Indikatoru sistēmas izstrāde universitāšu darbīas izvērtējumam. Reitingā ņemti vērā deviņi kritēriji attiecībā pret studējošajiem, personālu, starptautisko un zinātnisko sadarbību.

Reitinga pirmo vietu ieņem LU ar 689,5 punktiem. Nākamās augstskolas - RTU un RSU būtiski no tās atpaliek, iegūstot attiecīgi 497,5 un 415 punktus. Ceturtajā vietā ir Daugavpils universitāte (402), piektajā - Rīgas Ekonomikas augstskola (387,5). Pēdējā vietu reitingā ieņem Latvijas Jūras akadēmija, saņemot vien 119 punktus. Kopumā izvērtētas 37 Latvijas augstskolas.

Reitinga veidotāji gan aicina kritiski vērtēt rezultātus, jo "Latvijas augstskolas ir ļoti dažādas gan pēc savas misijas un dar'bibas mērķiem, gan pēc speciālizācijas, studējošo un personāla skaita, finansēšanas mehānismiem un apmēra utt., līdz ar to ir tās ir grūti savstarpēji salīdzināt pēc vieniem un tiem pašiem kritērijiem", norāda laikraksts. Nākotnē iecerēts reitinga kvantitatīvos datus papildināt ar kvalitatīvajiem mērījumiem, piemēram, ekspertu un darba devēju vērtējumu, kā arī studējošo un personāla aptaujas.

Savukārt Dienas aptaujātie augstskolu pārstāvji pilnībā nepiekrīt reitingam, ko izveidoja laikraksts Latvijas Avīze (LA) sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Latvijas lielākās privātās Biznesa augstskolas Turība valdes priekšsēdētāja vietnieks Aldis Baumanis uzskata, ka Turības atrašanās LA publicētā reitinga 16.vietā ir atkarīga no pētījuma izvēlētajiem kritērijiem. Pēc viņa vārdiem, ja tiktu vērtēta absolventu samaksa darba tirgū, tad Turība ieņemtu vienu no vadošajām vietām.

Turības valdes priekšsēdētāja vietnieks ir pārliecināts, ka visi pārējie vērtēšanas kritēriji ir pakārtoti absolventu veiksmes rādītājam darba tirgū. A.Baumanis, piemēram, uzskata, ka akadēmiskā personāla īpatsvars, kam ir doktora grāds, “nav augstskolas mērķis”. “Nedomāju, ka mēs būtu priecīgi par kādu doktorantu, kas aizķēries 80.-tajos gados,” teic A.Baumanis, piebilstot, ka vairāk uzmanības jāpievērš tam, kādas zināšanas doktors var sniegt studentiem.

A.Baumanis uzsver, ka Nodarbinātības valsts aģentūras veiktajā pētījumā par bezdarbnieku skaitu absolventu vidū, Turībai bijis viens no zemākajiem rādītājiem. Viņš arī atgādināja, ka iepriekš laikraksta Dienas Bizness publicētajā augstskolu reitingā Turība esot iekļuvusi pirmajā pieciniekā.

Viņaprāt, LU absolventes pētījuma rezultātus varēja prognozēt arī bez paša pētījuma, “Viņi paši sevi nomērīja 1.vietā”, saka A.Baumanis, piebilstot, ka, “ja Turība veiktu pētījumu, tad tā sevi arī nomērītu 1.vietā”.

Savukārt Latvijas Policijas akadēmijas prorektors Pāvils Kundziņš uzzinot, ka akadēmija ievietota 28.vietā, teicis: “Nevar būt, vienmēr esam bijuši augstajās vietās.” Plašāk komentēt reitingu viņš gan nevarēja, norādot, ka ir tuvāk jāiepazīstas ar kritērijiem un pētījuma veicēju.

Rēzeknes augstskolas rektora vietniece, Mācību daļas vadītāja Alvīne Kazinika Dienai nevarēja komentēt LA publicēto augstskolu reitingu, jo vēl nav iepazinusies ar vērtējuma kritērijiem. Lūgta komentēt Daugavpils universitātes krietni augstāko pozīciju, A.Kazinika sacīja: “Ja mēs būtu tik veca un nostabilizējusies augstskola, tad arī mēs ieņemtu augstu pozīciju.”

(papilidnāta ar augstskolu viedokļiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Augstskolu reitings

Visu augstskolu reitingu iespējams apskatīt šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas