Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - "Latvijas gāze" vēlas ievērojami paaugstināt dabasgāzes tarifus

A/s "Latvijas gāze" (LG) vēlas paaugstināt dabasgāzes tarifus mājsaimniecībām un klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 kubikmetriem gadā par 57-71%, bet rūpnieciskajiem lietotājiem - par 24-36%, to paredz kompānijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniegtais jaunais tarifu projekts.

LG vēlas tarifus paaugstināt no šā gada 1.jūlija.

Kā liecina LG aplēses, vidējais mēneša maksājums iedzīvotājiem, kas gāzi izmanto plītī, pieaugs no 2,04 latiem līdz 3,19 latiem, bet vidējais mēneša maksājums iedzīvotājiem, kas gāzi izmanto apkurē - no 43,87 latiem līdz 75,89 latiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

LG informācija rāda, ka lielākais pieaugums rūpniecisko dabasgāzes lietotāju vidū būs tiem lietotājiem, kas patērē no 25 000 līdz 126 000 kubikmetru gāzes gadā - tos gaida 35,6% liels kāpums. Pārējām grupām iespējamais pieaugums ir no 23,5% līdz 29,4%.

Mājsaimniecībām pieaugums ir lielāks, jo patlaban tām ir piemēroti tarifi pie zemākas mazuta kotācijas nekā rūpnieciskajiem klientiem, skaidro kompānija.

Minētais tarifu pieaugums paredzams, ja mazuta cenas saglabāsies 500 ASV dolāru par tonnu (USD/t) līmenī. Ja jūlijā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cenas, pēs kurām nosaka tarifus, būs samazinājušās, tad prognozētais pieaugums samazināsies, un pretēji, skaidro LG, piebilstot, ka 2007.gada janvārī vidējā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cena bija aptuveni 275 USD/t, bet 2008.gada aprīlī tā strauji tuvojās 500 USD/t.

Pēc kompānijas sniegtās informācijas, viens no tarifu paaugstināšanas iemesliem ir tas, ka no šī gada dabasgāzes piegādes cenas no Krievijas ir izlīdzinātas ar Eiropas Savienības vidējām tirgus cenām, tomēr daudz būtiskāka ietekme esot strauji augušajām naftas un tās produktu cenām pasaulē, pie kurām ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena. No patlaban spēkā esošajiem tarifiem aptuveni 80% izmaksu ir iepirkuma cena, uzsver kompānija.

Straujo mājsaimniecības tarifu pieaugumu ietekmē ne vien augstās naftas produktu cenas un atšķirīgās piemērotās mazuta kotācijas šobrīd spēkā esošajiem tarifiem, bet arī pieaugošās sadales pakalpojumu izmaksas, ko ietekmē augstā inflācija, augošās sistēmas uzturēšanas izmaksas un nepieciešamība uzsākt skaitītāju nomaiņu, kas prasīs ievērojamas investīcijas vairāku gadu garumā, piebilst kompānija.

SPRK iesniegtajā projektā paredzēts, ka turpmāk klientiem vairs nebūs jāmaksā abonēšanas maksa un attiecīgās izmaksas tiks iekļautas tarifā.

Kā uzsver LG, naftas tirgus ietekmē dabasgāzes cenas ir augušas visā Eiropā, tomēr, neskatoties uz gaidāmo tarifu pieaugumu, dabasgāzes cena Latvijā saglabāšot konkurētspēju gan salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, gan ar citiem energoresursiem Latvijā.

(Papildināts viss teksts.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas